Fodbold-Danmark så gerne Hobro rykke ned

Hobro ved godt at deres facon ikke er populær ved konkurrenterne

Stemningen er familiær og uformel i Hobro (Foto: Rasmus Baaner)
Stemningen er familiær og uformel i Hobro (Foto: Rasmus Baaner)
Følg Fodbold
Følg Superligaen
Følg Hobro IK Fodbold

Hele Danmark sad for et år siden og jublede over Hobro.

Et sandt fodboldeventyr i bunden af Mariager Fjord gav alle fodboldens romantikere næring til drømmen om, at spillets fremtid ikke partout handler om tv-penge, sponsorer og jakkesæt. Men at der, selv på topniveau, er en plads til bondemænd og lærere, der krænger arbejdstøjet af sig og viser sig som habile fodboldspillere.

Det er nu sådan, hovedparten af landets 120.000 fodboldspillere over 18 år kender deres hverdag.

Sejre over FCK og Brøndby charmerede Danmark sidste efterår. Allerede til vinter kunne Hobro stort set føle sig sikre på, at det blev til mere end en sæson i Superligaen. Og så begyndte konkurrenterne at tage dem seriøst.

Hvor FC Midtjylland efter oprykningen sendte Mads Hvilsom nærmest gratis til Hobro, så var det slut med gaverne selv fra klubber, der hidtil havde været klubben venligt stemt.

- Hvis jeg var en af de andre klubber i Superligaen, så ville jeg jo synes, det var ret rart, hvis der ret tidligt stod Hobro på den ene nedrykkerplads.

Dal og Justesen alle mulige steder
- Ikke mindst fordi den her her sæson betyder utroligt meget med udvidelsen af Superligaen lige om hjørnet. Kan man klare sig den her sæson, så er man tæt på at kunne præsentere Superliga-fodbold et godt stykke ud i fremtiden, siger Hobros sportschef Jens Hammer Sørensen til Ekstra Bladet.

Vi havde egentlig sat os ned for at snakke om, hvordan Hobro i løbet af efteråret har forvandlet sig fra klubben som alle var lidt glade for til en flok landsbytosser, der ikke rigtig kan finde ud af noget.

Men den snak ender med at handle om det paradoks, som Hobro udgør i dansk topfodbold.

- Når vi har været dødpopulære hos hr. og fru Danmark, der ser dokumentarprogrammer og ser Jonas Dal og Mads Justesen alle mulige steder, så har vi fået en stor plads i hjertet hos den almindelige dansker.

- Men i fodbold-Danmark har vi ikke den samme plads i hjertet. Vi træder jo på nogle ømme tæer. Eksempelvis da vi rykkede op var der da folk, der spurgte i Fredericia, hvorfor de skulle have fuld tid, når Hobro kan gøre det på deltid for en brøkdel af pengene. Det er ikke sjovt for en fuldtidsklub at få at vide. Vi er væsentligt mere sexede at følge for danskerne i almindelighed. Der var orden, så var der kaos ... nu skal der være orden igen, konstaterer Jens Hammer Sørensen.

Store stygge agenter
- Jeg har stor respekt for heldige 1-0-sejre. Men når man nu spiller godt og vinder 3-0 i Parken eller hele tiden slår Brøndby, så bliver det efterhånden svært at være den der lillebror, der har brug for lidt velvilje fra omgivelserne. Det blev ret hurtigt svært for os at hente spillere i Danmark, der ikke havde kontraktudløb, siger sportschefen.

Husker du Hobros choksejr i Parken?

- I vinter stod vi pludselig og skulle tackle store, stygge klubber og store, stygge agenter. Der var jo også en sag omkring Emil Berggreen, der pludselig blev hevet ud af en træningslejr. Det var første gang, hvor foreningen som sådan kom under pres, siger Jens Hammer Sørensen.

Han bestrider i dagtimerne et job som lærer. En stor del af spillertruppen har stadig studier – eller job ved siden af sporten.

Med andre ord er Hobro en klub, der lidt tilfældigt er dumpet ind i Superligaen uden at være gearet til det. Og det har haft konsekvenser. Siden sommerpausen er klubben gået fra den ene møgsag til den anden.

Mest markant naturligvis Tamboura-sagen, hvor Hobro i sin jagt på at vinde sagen på skrivebordet har brudt med den romantiske opfattelse af klubben.

- Jamen, havde jeg mulighed for at gøre det, som Jacob Nielsen gjorde, så havde jeg da også jagtet det spillercertifikat. Nu er vi bare i den anden del af sagen.

- Vi bliver nødt til at sende det signal til de spillere, der uge efter uge gør deres yderste, at har jeg mulighed for at vinde noget tilbage på skrivebordet, som de har fortjent, så vil jeg gå langt for det.

Hobro fejlede i Tamboura-sagen
- Jeg kan blive 120 år og huske den dag, hvor vi vandt 3-0 i Parken. Så kan jeg også blive 120 år og huske på den dag, hvor jeg måtte fortælle de spillere her, at den kamp de havde vundet aftenen før, den fik de måske ikke tre point for, siger Jens Hammer Sørensen, der dog ikke er videre stolt over, at AGF’s moral i sagen er blevet angrebet af bestyrelsesformand Steen Juulsgaard.

- Jeg synes der er nogle steder i den sag hvor vi har fejlet. Budskabet i den her sag er jo, at det kan betale sig for Jacob Nielsen at gå hjem og undersøge om det spillercertifikat nu lå i Hobro, fordi han kan tjene tre point på det. Men hvis nu konsekvensen var, at det kostede 25.000 kr. i bøde, så var det noget andet.

- De her regler bliver jo justeret som konsekvens af det her, og det er så det gode i det her, siger han og fastslår, at klubbens image ikke må misforstås.

- Rykkede I op som romantikere og gik hen og blev realister hen ad vejen?

- Det lyder poppet, men et langt stykke hen ad vejen er det jo rigtigt, smiler han.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+