Højspændt Superliga-drama: Et tocifret millionbeløb på spil

Der er meget på spil, når AC Horsens og Esbjerg mødes i den direkte nedrykningsduel. De to jyske hold duellerer om et tocifret millionbeløb

Lars Lungi Sørensen og Bo Henriksen ser frem mod de to kommende gyseropgør mellem Esbjerg og AC Horsens. TV3 Sport
Lars Lungi Sørensen og Bo Henriksen ser frem mod de to kommende gyseropgør mellem Esbjerg og AC Horsens. TV3 Sport

Det er med kniven for struben, AC Horsens og Esbjerg søndag går på banen i det store nedrykningsbrag. Efter 1-1 i det første opgør i Vestjylland er porten lige lukt ned i 1. Division stadig pivåben for begge mandskaber.

Derfor er det en regulær nedrykningsgyser, der skal udspille sig på Horsens Stadion kl. 13:00. Vinderen får en ny playoff-chance mod nummer to fra 1. Division, mens taberen er færdig i den bedste danske fodboldrække for denne gang.

Hvilsom blev en meget dyr dreng. Foto: Christer Holte/Polfoto Esbjerg Kunne have reddet Esbjerg: Han blev nedrykningsdramaets store skurk

Der er naturligvis stor forskel på, om fodboldtilværelsen foregår i Superligaen eller 1. Division, så indsatsen er høj - både sportsligt og med tanke på selvopfattelsen i de to jyske byer og klubber.

Men den mest markante straf for en nedrykning kommer til at vise sig på regnskabets bundlinje. Enten Horsens eller Esbjerg kan nemlig se frem til en økonomisk lussing på et tocifret millionbeløb, når kampen fløjtes af i Horsens.

Tabte tv-penge, et fald i tilskuertallet og svigtende sponsorer er bare nogle af de streger i regningen, som mindst en af de to organisationer skal begynde at kalkulere med til næste sæson.

 

***

Esbjerg rammes hårdest: Også på selvforståelsen

I Esbjerg har man ambitioner om at være blandt landets seks bedste fodboldhold inden for tre år, og derfor vil en nedrykning ramme som en orkan på vestkysten.

I vinter tog klubben dog højde for nedrykningsrisikoen og tilknyttede en række spillere på korte lejeaftaler.

Derfor skal Esbjerg uanset udfaldet denne sæson til at bygge op igen fra sommer, men sportsdirektør Ted van Leeuwen ved endnu ikke, fra hvilken hylde han kan bruge værktøjer til genopbygningen.

- En nedrykning vil være dyr, men vi ved ikke præcist, hvor dyr. Det kommer an på sponsorer og tilskuere blandt andet. Det største slag bliver mistede tv-indtægter, men vi kan først se den konkrete skade i de kommende regnskaber. Jeg vil skyde på, en nedrykning kommer til at koste Esbjerg små 14-15 millioner kroner, siger Ted van Leeuwen og fortsætter:

- Selv om det er mange penge at miste, kan det sagtens lade sig gøre for klubben at køre videre på højt niveau. Vi vil bygge videre på fundamentet og fylde op med vores utroligt talentfulde U19-spillere. Selvfølgelig skal vi hente rutinerede folk ind, men det giver ikke mening at tale konkret om, før vi kender vores skæbne, siger Ted van Leeuwen og understreger, at den økonomiske forskel på at spille i den bedste eller næstbedste række i Danmark ikke er så stor som i Holland.

Esbjergs sportsdirektør, Ted van Leeuwen anslår, en nedrykning vil koste små 14-15 millioner kroner for vestjyderne. Foto: Ole Frederiksen/POLFOTO
Esbjergs sportsdirektør, Ted van Leeuwen anslår, en nedrykning vil koste små 14-15 millioner kroner for vestjyderne. Foto: Ole Frederiksen/POLFOTO
 

Esbjerg måtte senest tage turen ned i 1. division i foråret 2011. Dengang rykkede vestjyderne tilbage i Superligaen i første hug, og den historie skulle gerne gentage sig, hvis nedrykning bliver en realitet søndag, siger Esbjergs konstituerede administrerende direktør, Dan Mose Andersen.

- Vi har af gode grunde ikke 25 femårige fuldtidskontrakter. Tværtimod begyndte vi at klæde os bedre på i vinter, hvis det unævnelige skulle ske. Præmissen er, at vi skal op i Superligaen igen, og vi kan køre videre med et fornuftigt setup, selv om en nedrykning vil koste et anseeligt millionbeløb, siger Dan Mose Andersen, der ikke vil bekræfte Ted van Leeuwens estimat i forhold til Esbjergs millionregning ved nedrykning.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mads Hvilsom (i blåt) havde flere muligheder for at give Esbjerg et bedre udgangspunkt i første kamp mod Horsens. Foto: Christer Holte/POLFOTO
Mads Hvilsom (i blåt) havde flere muligheder for at give Esbjerg et bedre udgangspunkt i første kamp mod Horsens. Foto: Christer Holte/POLFOTO
 

- Jeg vil ikke ud med et eksakt beløb, men det koster da nogle millioner at gå fra det fineste til det næstfineste selskab. Men vi håber, mange af vores loyale sponsorer skulle fortsætte med at støtte op om EfB-brandet, ligesom tilskuertallet forhåbentlig ikke falder for voldsomt. Det var ikke tilfældet sidst, vi rykkede ned i hvert fald.

- Men det vil gøre ondt på selvforståelsen i Esbjerg, hvis ikke en by af vores størrelse har et Superliga-hold. Vi mener selv, vi har faciliteterne og organisationen til Superliga, så det satser vi på også at have på banen i næste sæson, siger Dan Mose Andersen.

Ekstra Bladet: Derfor vinder Esbjerg nedrykningsduellen:

- Spiller for spiller har Esbjerg det bedste hold og de fleste individualister.
- Robin Söder har scoret fem forårsmål og senest i det omvendte opgør.
- Jeppe Højbjerg i målet har spillet sig i form på det helt rette tidspunkt.

***

I Horsens har man forberedt sig på regningen

Som oprykker har AC Horsens hele sæsonen forberedt sig på, man risikerede at skulle ud i de drabelige kampe om liv eller død i Superligaen.

Derfor har østjyderne også taget flere forholdsregler, hvis degraderingen skulle blive virkelighed.

- Vi har i forvejen med flere længder det laveste budget i Superligaen, og derfor bliver klubben ikke voldsomt påvirket, hvis vi rykker ned. Efter den seneste nedrykning har organisationen sat tæring efter næring, og derfor har alle spillere lønreguleringer indskrevet i kontrakten, siger manager Bo Henriksen og konkluderer:

- Bevares, budgettet bliver næppe større i 1. division, men jeg kan med hånden på hjertet sige, nedrykning ikke vil betyde det helt vilde rent økonomisk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bo Henriksen mener ikke, det vil være en økonomisk katastrofe for Horsens at rykke ned. Foto: Ernst van Norde
Bo Henriksen mener ikke, det vil være en økonomisk katastrofe for Horsens at rykke ned. Foto: Ernst van Norde
 

Helt konkret vil AC Horsens se et fald i omsætningen på ti millioner kroner.

Det fortæller klubbens direktør, Kristian Nielsen.

- Vi har budgetteret med, at nedrykning var en mulighed, og derfor vil man ikke kunne aflæse faldet i omsætningen på bundlinjen. En tur i 1. division kommer altså ikke til at gå ud over egenkapitalen, og der vil være balance i driften uanset hvad, siger Kristian Nielsen.

Horsens rykkede senest ud af Superligaen i sæsonen 2012/13. Klubben skulle ved den lejlighed bruge tre forsøg på at rykke tilbage i Superligaen.

Og selv om omsætningen altså vil falde med ti mio. kr. pr. sæson væk fra Superligaen, hovedsageligt på grund af manglende tv-indtægter, er det ikke et ’must’ for Horsens at vende tilbage i første skud, hvis uheldet er ude mod Esbjerg.

- Vi kommer til at spille videre med et fuldtidssetup, ligesom sidst vi rykkede ned. Derfor ændres tingene ikke vanvittigt meget for en klub som vores. Det ville da være rart at komme direkte tilbage, men vi må se, hvad målsætningen bliver, når vi kender truppen. Vi kan jo løse problemet ved i første omgang at slå Esbjerg, siger Kristian Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Delphin Tshiembes udebanemål i Esbjerg kan vise sig at være ti millioner kroner værd for AC Horsens. Foto: Christer Holte/POLFOTO
Delphin Tshiembes udebanemål i Esbjerg kan vise sig at være ti millioner kroner værd for AC Horsens. Foto: Christer Holte/POLFOTO
 

Uanset udfaldet i det direkte nedrykningsbrag mod esbjergenserne, er det en fortrøstningsfuld Bo Henriksen, der skitserer fremtiden for AC Horsens.

- Vi har 14 spillere på kontrakt næste år med lønreguleringer indskrevet. Med andre ord har vi hele stammen på plads. Vi skal nok klare os, ligegyldigt om det bliver til sejr eller nederlag mod Esbjerg. I værste fald, som du beder mig forholde mig til, skal vi et skridt ned rent sportsligt, men det giver os muligheden for at bygge noget nyt op.

- Det kan godt være, en spiller som Bubacarr Sanneh skal sælges, hvis vi rykker ned, men så kommer der jo kroner i klubkassen. Vi er på ingen måde truet på eksistensen i AC Horsens, fordi bestyrelsen har tænkt frem. Det giver ro på bagsmækken, men jeg tror nu fuldt og fast på, vi klarer skærene mod Esbjerg, og så har vi en helt anden situation at forholde os til, siger Bo Henriksen.

Ekstra Bladet: Derfor vinder Horsens nedrykningsduellen:

- Horsens-holdet er praktisk talt bygget til en blodig fight for overlevelse.
- Der er opstået en stemning af ’os mod resten af fodbolddanmark’ i Horsens. Det passer Bo Henriksen og co.
- Man kan sige, hvad man vil, men Horsens er livsfarlige på dødbolde. Det kan blive et gyldent våben.

Superligaen Pengene fosser ud: Så meget har din Superliga-klub syndet for

Superligaen Rasende superligatræner: Vi har solgt vores sjæl!

Kim Aabech og flere af AC Horsens spillere kan se frem til en stor lønnedgang, hvis klubben rykker ud af Superligaen. Foto: Claus Bonnerup/Polfoto Superligaen Superliga-spillere får lønstraf ved nedrykning

1 af 2 Mon ikke Bo Henriksen igen vil juble, hvis AC Horsens redder Superliga-livet og et tocifret millionbeløb? Foto: Lars Poulsen
2 af 2 Lars Lungi Sørensen og Bo Henriksen ser frem mod de to kommende gyseropgør mellem Esbjerg og AC Horsens. TV3 Sport