Lyngbys risikable satsning: 'Hvis du er på røven, må du skaffe penge'

Lyngby Boldklub har brugt en yderst kreativ metode til at føre klubben helskindet igennem januar måned, skriver Økonomisk Ugebrev i den kommende udgave

Bliv opdateret på hele Lyngby-sagen i videoen ovenfor.

Krisen kradser i Lyngby Boldklub, der onsdag meddelte, at en ny investor skal indskyde mellem 20 - 25 millioner kroner - afhængigt af en ny ejers ambitionsniveau - for at kunne overleve.

Ifølge Økonomisk Ugebrev har Lyngby Boldklub finansieret sin overlevelse i januar via en fordelagtig metode for en række investorer.

Klubbens direktør, Torben Jensen, har gennem sin virksomhed, Hellerup Finans, brugt Lyngby Boldklub som mellemled i forbindelse med et salg af ejendomsnetværket Just Sold til klubben.

Lyngby Boldklubs direktør, Torben Jensen. Foto: ritzau Scanpix/Erik Refner
Lyngby Boldklubs direktør, Torben Jensen. Foto: ritzau Scanpix/Erik Refner
 

Just Sold er senere blevet solgt videre til investorer med en tilbagesalgs-klausul. Klausulen betyder, at Lyngby Boldklub er forpligtet til at købe aktierne tilbage, og den forpligtigelse overtager en eventuelt kommende ejer.

Formålet med klausulen var at lokke investorerne med en hurtig indtjening, således at klubben kunne løbe rundt i en forlænget periode, mens man afsøgte andre langsigtede finansieringsmuligheder.

Lyngby Boldklub får dog kritik for denne løsning, da en række eksperter undrer sig over, hvordan klubben kunne sælge aktier med en tilbagekøbs-klausul, når man længe har været i økonomisk uføre.

Torben Jensen bekræfter over for Ekstra Bladet, at man har solgt en række aktier, som investorerne har haft mulighed for at sælge tilbage med gevinst, men afviser, at man vidste, det var sandsynligt, at Lyngby stod foran en snarlig konkurs.

Han erkender dog, man godt var klar over, at økonomien var stram, men afviser samtidig, at de på daværende tidspunkt havde kendskab til, at økonomien var dårlig.

- Hvis du er på røven, så må du skaffe penge, siger han om salget af aktierne i Just Sold.

Så du indrømmer, at I har taget en chance?

- Om man har taget chancer?  Det er en fodboldklub, tror du ikke vi har taget en stor chance? En fodboldklub er noget af det værste, man kan investere i.

Ansvarshavende redaktør på Økonomisk Ugebrev, Morten W. Langer, sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt Lyngby Boldklub ikke allerede var klar over, at en konkurs lå i kortene, da de tilbød investorerne at købe aktierne til en favorabel pris.

- Hvis investorerne ender med at tabe deres penge, vil det være oplagt for Finanstilsynet at undersøge, om der har været ond tro involveret.

- Hvis sælger har vidst, at det var sandsynligt at Lyngby ville gå konkurs, så har de været i ond tro, da de formentlig har vidst, at de ikke kunne betale deres investorer tilbage.

Torben Jensen mener alligevel ikke, at man dér kan sætte en finger på klubbens beslutning om at sælge aktier med en tilbagekøbs-klausul.

- Overhovedet ikke. Det er en meget kalkuleret måde at skaffe penge på.

- Det her, det er lavet 100 procent inden for lovens rammer, slår han fast.

Der er lange udsigter til Superliga-fodbold på Lyngby stadion de kommende måneder. Foto: ritzau Scanpix/Jens Dresling
Der er lange udsigter til Superliga-fodbold på Lyngby stadion de kommende måneder. Foto: ritzau Scanpix/Jens Dresling

Morten W. Langer vurderer at finansieringen er et udtryk for, at Lyngby Boldklub var hårdt presset allerede i januar måned.

- Den her transaktion ser meget mærkelig ud, og det er ikke normalt, at man giver en rente på 30 procent for at låne penge i en måned. Det lugter af, at der har været hårdt brug for penge i kassen.

Torben Jensen oplyser, at der er 11 personer, som har købt mellem 16 og 17 procent af aktierne i Just Sold, hvoraf tre personer har givet tilsagn om, at de ønsker at sælge dem tilbage for et beløb på i alt 578.818 kroner.

Det er dog ikke er muligt for klubben at betale tilbage på nuværende tidspunkt.

Sportssøkonom og cand. oecon Troels Troelsen anerkender, at klubbens måde at skaffe penge på kan have været den bedste løsning, hvis alternativet havde været lukning.

- Det kan jo godt være, at alternativet for Lyngby Boldklub havde været lukning, og så er næsten hvad som helst bedre.

Men han siger samtidig, at Lyngby Boldklub og Hellerup Finans har et forklaringsproblem, og at løsningen ude fra set virker dum.

- Jeg tvivler på, at det som investorerne er gået med på, er inden for lovens rammer.

Lyngby Boldklub overtog i sin tid ejendomsnetværket Just Sold med henblik på at gøre dem til hovedsponsor og dermed mere kendt, så man senere kunne sælge virksomheden med en gevinst.

I mellemtiden flygter spillerne fra den synkende skude.
I mellemtiden flygter spillerne fra den synkende skude.
 

Lyngby-spillerne skal i aktion imod Brøndby på søndag bekræfter Divisionsforeningen. Foto: ritzau Scanpix/ Mikkel Khan Tariq Lyngby Divisionsforening: Lyngby melder at Brøndby-kamp spilles

Se også: Det smuldrer på Lyngbys holdkort

Casper Højer Nielsen (yderst til højre) er klar for AGF. Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali Lyngby Nu flygter spillerne fra Lyngby - profil klar for AGF

Lum forsikrer om, at der fortsat bliver arbejdet stenhårdt til træningerne. Foto: Jens Dresling. Lyngby Lyngby-profil: Lige nu står vi skulder ved skulder
Kahlenberg sluttede en stor karriere sidste sommer. Foto: Tariq Mikkel Khan Sport og Spil Kahlenberg om Brøndby-stoppet: Pludselig sad jeg bare og græd

14 kommentarer
Vis kommentarer