Ministers spindoktor slået ned af politiet til Brøndby-FCK

Kristian Jensens rådgiver Peter Høyer endte med at bliver fanget mellem politiet og aggressive Brøndby-fans efter semifinalen i DBU Pokalen. Spindoktoren og hans 15-årige søn er rystede dagen derpå

Peter Høyer har fået et stort blåt mærke efter sit møde med politiet. (Foto: Privatfoto)
Peter Høyer har fået et stort blåt mærke efter sit møde med politiet. (Foto: Privatfoto)

Det skulle have været en hyggelig onsdag aften på Brøndby Stadion for udenrigsministeren Kristian Jensens spindoktor, Peter Høyer, og hans 15-årige søn, da Brøndby og FC København tørnede sammen i den afgørende semifinale i DBU Pokalen.

Men aftenen udviklede sig i stedet til en negativ oplevelse, som har rystet både far og søn.

Høyer var taget på Brøndby Stadion som neutral tilskuer for at opleve en af de største opgør i dansk fodbold, men da han og sønnen efter kampen skulle hente deres cykler ved et kollegie tæt på stadion, udviklede aftenen sig dramatisk.

Brøndby Politiet har fået nok: Ny fodbold-ballade får konsekvenser

- Vi var en gruppe helt almindelige fans - flere ældre mennesker og forældre med børn - der pludseligt endte i en lomme mellem kampklædte politi-folk og nogle hardcore Brøndby-fans. Vi kunne ikke se dem i første omgang, men faktum var, at vi ikke måtte komme frem eller tilbage. Vi ville bare have fat i vores cykler og komme til S-stationen, men vi blev bedt om at lukke i og blive, hvor vi var, siger spindoktoren til Ekstra Bladet.

Peter Høyer og resten af gruppen begyndte så småt at blive utålmodige og irriterede, men pludseligt eskalerede situationen.

- Ud af det blå kan jeg høre, at en politibetjent råber 'Træk stavene', og så begyndte vi at blive nervøse. Det ender med, at de skyder med tåregas mod 20-30 maskerede Brøndby-tilhængere, og der opstår kaos. Tåregassen rammer også os, og jeg vælter i tumulten. Da jeg vil rejse mig igen, får jeg et slag af en politibetjent, der er fuldt udstyret med gasmaske.

Det gik ikke stille for sig uden for Brøndby Stadion efter kampen. (Foto: Screenshot)
Det gik ikke stille for sig uden for Brøndby Stadion efter kampen. (Foto: Screenshot)
 

- Min søn siger, at jeg blev væltet af politiet allerede første gang - det kan jeg heller ikke afvise - men anden gang bliver jeg med 100 procents sikkerhed slået ned. 'Hvad fanden har I gang i?', råbte jeg til dem. Vi skulle bare skride af helvedes til, fik vi at vide. Jeg er meget rystet over, hvordan politiet agerede i den situation. Afspærringen gav ingen mening, og det er bare slet ikke i orden at slå sagesløse mennesker, siger han.

Peter Høyer håber meget på, at politiet vil evaluere deres indsats ved Brøndby Stadion, da han mener behandlingen var under al kritik.

- Jeg er meget ærgerlig over, at jeg har fået en over nakken, men mit vigtigste budskab er, at politiet lærer noget af det her. Der er nogen i ledelsen, der har planlagt det helt forkert og taget ukorrekte beslutninger. Der var hverken Brøndby eller FCK-fans omkring os på det tidspunkt, så afspærringen gav ingen mening. Det var bizart, siger han.

Har denne oplevelse resulteret i, at du ikke vil være på plads på stadion til næste derby?

- Nej, jeg vil også være på plads næste gang. Men min søn var noget rystet over politiets opførsel, og han vil genoverveje, om han gider være politibetjent, når han bliver voksen. Det har ellers være hans drøm, men han så med egne øjne, hvad politiet kommer ud for, og hvad de skal gøre fra tid til anden, siger spindoktoren.

Superligaen Politiet går til bekendelse: Uskyldige fans blev ramt

Politiinspektør i Københavns Vestegns Politi, Mogens Lauridsen, indrømmede torsdag eftermiddag, at uskyldige fans blev ramt af blandt andet tåregas.

- Det er desværre ingen tvivl om. Når man anvender tåregas, og det er derfor, vi meget sjældent gør det, er der også risiko for, at mennesker, der ikke skulle være berørt af det, bliver det, siger Mogens Lauridsen.

Han bekræfter, at politiet har modtaget en del henvendelser og klager efter tumulten, men han har ikke endnu tal på hvor mange.

Politichef: Vores folk blev angrebet voldsomt

Politiinspektør Mogens Lauridsen fra Københavns Vestegns Politi havde ansvaret for politiets indsats i forbindelse med kampen:

- Hvorfor endte det med tåregas i går?

- Vi har en masse politifolk, der bliver angrebet ret voldsomt. Vi har 33 politifolk, der er ramt af kasteskyts. De er selvfølgelig nødt til at forsvare sig, og det prøver de i første omgang at gøre uden gas, og det hjælper ikke noget. Og så er vi nødt til at bruge tåregas for at få de angribere væk, siger han og fortsætter:

- Det er selvfølgelig dybt beklageligt, for vi bruger normalt ikke tåregas, hvis vi overhovedet kan undgå det, i forbindelse med fodboldkampe, for så ved vi også godt, at der er nogle helt uskyldige, der bliver påvirket af det. Men omvendt har vi også en forpligtelse til, at vores politifolk kan komme hjem fra arbejde i nogenlunde rimelig stand. Derfor var vi nødt til at gøre det i går.

- Helt almindelige tilskuere siger, at der ikke var veje, de kunne komme væk?

- Vi har forsøgt at skrive rundt og lave pressemeddelelser om, hvordan man kan komme væk. Men det er rigtigt, at det ikke er et supernemt område at få folk uden om det her på. Det er derfor, vi går og advarer om, at vi laver de her afspærringer, og vi anviser også nogle mulige veje væk fra.  Men der var rigtig mange, der ikke valgte de veje væk,  vi havde forslået. Det kunne vi godt se, siger politichefen og siger, at de også har skilte op denne gang.

- Er det noget, I vil kigge på til næste gang?

- Vi kigger på det hele tiden og prøver at gøre det bedre næste gang. Men stadion ligger der, hvor det ligger, og det er den helt store udfordring. Vi skal sørge for at holde to fangrupper adskilt, og de har rigtig mange muligheder for at møde hinanden. Derfor giver det nogle gener for de tilskuere, der er derude.

- Kunne man lave et system, hvor almindelige fans bliver ledt ud først?

- Vi har ikke mulighed for at fastholde folk tilbage på stadion mod deres vilje. Det har vi lige fået rettens ord for. Der er ikke så frygtelig mange muligheder. Vi har et møde med Brøndby kommune i næste uge, hvor vi blandt andet vil snakke om adgangsvejene til og fra stadig, for vi kan sagtens se, at det er et problem. Men det er en større operation, hvis man skal lave en ordentlig løsning på det. Og det ligger uden for vores muligheder, siger han og fortsætter:

- Vi er meget opmærksomme på det. Vi havde håbet, at vi havde haft et halvt år mere til at forberede noget, men så var det desværre, at de trak hinanden i semifinalen. Den havde vi jo ikke i vores kampprogram, så derfor kom den ind lidt ubelejligt i forhold til det, siger han.

- Der er en, der siger, at der ikke blev varslet om tåregas på forhånd. Hvordan er proceduren om det?

- Der er ikke nogen pligt til at varsle, men vi bad om, at der blev varslet, hvis det overhovedet kunne lade sig gøre. Men nu har vi ikke fået samlet op på det hele, og jeg har ikke selv været derude, så jeg ved ikke, om det overhovedet var en mulighed. Jeg kan se, at de er blevet angrebet rimelig voldsomt.

105 kommentarer
Vis kommentarer