Notat advarer: Høj smitterisiko ved fodbold

Notat lavet af Statens Serum Institut advarer om høj risiko for smitte ved udendørs sport med fysisk kontakt

Spillerne og trænerstaben i superligaklubben AaB er tilbage på træningsbanen i Aalborg. De skal holde afstand og overholde myndighedernes anbefalinger, samtidig med at de kommer i bedre fysisk forfatning inden en eventuel genstart af Superligaen. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Spillerne og trænerstaben i superligaklubben AaB er tilbage på træningsbanen i Aalborg. De skal holde afstand og overholde myndighedernes anbefalinger, samtidig med at de kommer i bedre fysisk forfatning inden en eventuel genstart af Superligaen. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I Danmark håber man på at kunne spille fodboldkampe i Superligaen igen i slutningen af maj.

Men Statens Serum Institut (SSI) vurderer i et notat, at der er 'høj risiko' for smittespredning ved at dyrke udendørs sportsaktiviteter med fysisk kontakt - som eksempelvis fodboldkampe.

Notatet er sendt fra Sundheds- og Ældreministeriet til Folketingets partiledere.

Ritzau har set notatet, der blev tilsendt forud for forhandlinger om en yderligere genåbning af Danmark.

SSI's vurdering står i kontrast til en undersøgelse fra Aarhus Universitet, hvor forskere fandt, at smitterisikoen ved at spille fodboldkampe i det fri er lav.

En fodboldspiller vil i gennemsnit tilbringe halvandet minut på fodboldbanen i nærheden af en anden spiller, der er smittet med coronavirus, lød det i undersøgelsen i onsdags.

Meldingen er en noget anden i notatet fra Statens Serum Institut, som har vurderet smitterisikoen ved en lang række af ting.

Under udendørs fritidsfaciliteter med fysisk kontakt - som fodboldkampe - lyder vurderingen, at risikoen for spredning af smitte er 'høj'.

Der er blandt andet foretaget en vurdering ud fra, om det er muligt at holde fysisk afstand.

- SSI har for de enkelte initiativer lavet en overordnet kvalitativ vurdering af risikoen for smitte ved det enkelte element.

- Herunder en vurdering af om det er muligt at opretholde fysisk afstand over tid samt hygiejnerådene, samt om der forventes aktiviteter, der skaber øget smitte for eksempel fysisk aktivitet, skriver SSI.

Fodbold er dog ikke det værste ifølge seruminstituttet.

Det vurderes, at der er endnu større risiko for smittespredning ved indendørs sportsaktiviteter med fysisk kontakt i sportshaller - hvor eksempelvis håndboldkampe spilles. Her anses risikoen som 'meget høj'.

Også ved sportsaktiviteter i fitnesscentre er der en risiko med vurderingen 'meget høj'.

I svømmehaller og skøjtehaller er vurderingen for risikosmitte lavere og kaldes 'middel'.

SSI har også set på, hvad risikoen for smitte vil være, hvis man ophæver forbuddet mod at forsamles mere end ti personer. Det er i øjeblikket gældende til 11. maj.

Hvis man vælger at ophæve forbuddet, vil smitterisikoen gå fra lav til meget høj.

Der bliver i notatet gjort opmærksom på, at vurderingerne er usikre og forenklede.