Annonce:
Annonce:

Nu kan der igen komme tilskuere til topfodbold

Partierne på Christiansborg er enige om, at der kan komme flere end 500 tilskuere til danske top-fodboldkampe. I første omgang til tre testkampe

Annonce:
Følg Fodbold
Følg Superligaen

Der kan snart komme tilskuere til kampe i den danske superliga.

Det er partierne på Christiansborg blevet enige om.

I første omgang bliver der tale om tre testkampe i Superligaen, der vil have mere end 500 tilskuere på lægterne.

'De tre fodboldkampe bliver fra 29. spillerunde i Superligaen (20.-22. juni, red.). Det bliver Rigspolitiet og sundhedsmyndighederne, som udvælger de tre kampe, og som ud fra stadionforhold mv. foretager en konkret og individuel vurdering af, hvor mange tilskuere der tillades til de udvalgte kampe. Det bliver med højst 500 mennesker i hver sektion, skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

29. spillerunde i Superligaen består af kampene:

AC Horsens – Randers FC

AaB – FC Nordsjælland

Silkeborg – SønderjyskE

Esbjerg fB – Hobro

Brøndby IF – FC København

FC Midtjylland – AGF

Lyngby – OB

Annonce:

Skal udarbejde plan
De tre klubber, som har hjemmebane til kampene, skal udarbejde en sikkerheds- og , sundhedsplan for, hvordan de opstillede rammer for kampene kan overholdes. Planerne skal godkendes af Rigspolitiet i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed

For at give et realistisk billede af en normal superligarunde skal der også udvælges kampe på stadions af forskellig størrelse og alder og med forskellige muligheder for adskillelse af tilskuerne, da stadionrammerne påvirker tilskuernes kontakt med hinanden, oplyser Kulturministeriet.

Retningslinjerne for tilskuerne til kampene kommer umiddelbart til at lægge sig op ad den protokol, Divisionsforeningen har udarbejdet, og som Ekstra Bladet tidligere har kunnet afsløre.

I protokollen er det nøje beskrevet, hvordan man kan have tilskuere på stadion under kontrollerede forhold.

Skal evalueres
Der er nedsat en evalueringsgruppe, der består af politiet, sundhedsmyndighederne, Divisionsforeningen samt eventuelt andre relevante myndigheder.

Denne skal se på, om de tre kampe bliver afviklet sundhedsmæssigt forsvarligt, hvilket skal danne grundlag for, om der fortsat skal afvikles kampe med mere end 500 tilskuere over sommeren

Annonce:

Lagde op til 500
Regeringen lagde i første omgang op til, at blot kunne samles 500 personer til kampe i Superligaen, hvilket Venstre fandt, var alt for lidt.

Nu er der altså udsigt til, at der kan komme flere tilskuere på stadion, end der først var lagt op til.

Sådan bliver det at gå til fodbold

Illustration: Mikkel Lund
Illustration: Mikkel Lund
 

Fast plads

Hver tilskuer får anvist en fast siddeplads, og ståpladser vil ikke blive taget i brug. Selve tilskuerafsnittet skal indrettes, så det lever op til myndighedernes afstandskrav.

En tilskuer vil have et tomt sæde til begge sider, bagved og foran.

Ingen udefans

I protokollen er der lagt op til, at kun tilhængere af hjemmeholdet får mulighed for at komme på stadion. AaB lader dog eksempelvis 28 AGF-fans komme ind til onsdagens pokalkamp i Aalborg.

Ingen kram og highfives

Når hjerteklubben scorer i sidste minut, kan det være svært at holde alle følelser indenbords, og det er der også en forståelse for. Derfor bruger man i protokollen formuleringen, at man 'så vidt muligt' skal blive på den anviste siddeplads før og under kampen.

Tilskuerne opfordres til at undgå kram, highfives og tæt kontakt med personer, der ikke er nærtstående. Endelig skal man være opmærksom og vise hensyn ved jubel, sang og råb.

Spillerne skal stå for jublen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Spillerne skal stå for jublen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Familier kan sidde sammen

Det er muligt som familie at sidde sammen på stadion. Nære kontakter er ikke omfattet af afstandskravet og kan derfor sidde sammen.

Tilskuere bør registreres

Det anbefales klubberne, at de har styr på, hvem der kommer på stadion. Der lægges op til, at billetkøbere registreres med navn og e-mail. Det er oplysninger, der kan vise sig anvendelige i forbindelse med en eventuel smitteopsporing. 

Klubberne vil via e-mail kunne informere andre tilskuere om et eventuelt corona-tilfælde. Det kræver dog, at den smittede selv henvender sig til klubben. Tilskuere opfordres til dette, hvis de er blevet testet positive for covid-19, to døgn efter at have været tilskuer til en kamp.

 

Der var lang kø, da Ikea åbnede igen. Det vil man undgå på de danske stadioner. Foto: Anthon Unger
Der var lang kø, da Ikea åbnede igen. Det vil man undgå på de danske stadioner. Foto: Anthon Unger
 

Farvel til køer

Køer er irriterende - og desuden et sted, hvor risikoen for smitte er forøget. Derfor skal ankomst- og adgangsforhold indrettes, så kødannelse forebygges. Kontrollører skal sørge for hurtig visitering og vejledning.

Ingen kontant betaling

Der lægges op til kontaktløs betaling på stadion, og som vi kender det fra f.eks. supermarkeder kan det komme en fysisk afskærmning mellem ansatte og tilskuere ved scanning af billetter. 

Kontrollører med masker

De kontrollører, der skal udføre visitation ved indgange, skal bære ansigtsvisir eller maske samt beskyttelsesbriller.

For at beskytte dem skal de have mulighed for at rotere, så samme kontrollør ikke visiterer i mere end maksimalt 15 minutter, inden han eller hun afløses. 

Håndsprit bliver en fast del af startopstillingen, når der afvikles kampe i Superligaen. Foto: Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix
Håndsprit bliver en fast del af startopstillingen, når der afvikles kampe i Superligaen. Foto: Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix
 

Vand, sæbe og håndsprit

Alle tilskuere skal have nem adgang til vand og flydende håndsæbe eller håndsprit. Klubberne opfordres til at opstille ekstra håndvaske med flydende sæbe og spritdispensere.

Der skal være rigeligt med engangshåndklæder eller papirservietter, ligesom toiletter skal rengøres grundigt og hyppigt.

Forskudte ankomsttider - og egen parkeringsbås

For at undgå køer vil man arbejde med tidsforskudte ankomsttider. Det vil sige, at man som tilskuer får et tidspunkt, hvor man skal være på stadion.

Kommer man i bil, kan man forvente, at der er en parkeringsbås tæt på den indgang, man skal benytte. Der vil også være personale til at anvise parkering. 

 

Oplysning, oplysning, oplysning…

Divisionsforeningen har udarbejdet et såkaldt Code of Conduct for tilskueradfærd. Som tilskuer vil man få oplysning om, hvordan det forventes, at man opfører sig. Det kan ske via en ansat, men også gennem skiltning, speakersystemet og storskærme.

Også klubbernes hjemmesider og sociale medier vil blive benyttet op til kampe.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: