Annonce:
Annonce:

Nu skriver de Superliga-historie

Superligaen får en hæsblæsende afslutning mandag med noget, der ikke er sket siden 1984

'Det er fuldt fortjent, at vi ligger, hvor vi ligger' – Niels Frederiksen storroser sit hold
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Superligaen

Det har længe set ud til, at FC Midtjylland skulle vinde mesterskabet igen.

I perioder har Brøndby drillet og været helt oppe og snuse, og FC København har hjælpeløst halset bagefter længere nede.

Men med sølle én runde tilbage af Superligaen anno 2021 er tingene på flere måder vendt på hovedet, FCM har smidt point, mens de to konkurrenter har nærmet sig og - for Brøndbys vedkommende - tilmed gået forbi ulvene.

Og for første gang i Superligaens 30-årige historie står vi i en situation, hvor hele tre hold er i spil til mesterskabet før sidste runde.

Foto: Jens Dresling og Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling og Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
 

Det nærmeste Superligaen er kommet et sådan slut-drama var i 1993, hvor de tre øverste hold sluttede indenfor to point. Men dengang sikrede FCK sig sit første mesterskab i næstsidste runde - på Brøndby Stadion. Efterfølgende tabte de den sidste kamp, hvorfor OB og Brøndby halede ind til den snævre margin.

Der blev dog spillet fodbold i Danmark før 1991, og det er langt fra første gang i toppen af dansk fodbold, at mesterskabet er blevet afgjort mellem tre eller flere hold på sidstedagen.

Det har været tæt før

Før Superligaens tid er det siden midten af 1950'erne sket ni gange, at mere end to hold har kunnet vinde DM-titlen i sidste runde

Det er dog ikke sket siden 1984.

1958: Vejle banker Skovshoved 7-1 og sikrer sig mesterskabet ét point foran Frem og to foran OB og B 1909.

1964:  B 1909 og KB har 29 point, mens AGF er nummer tre med 28 point inden sidste runde. Men foran mere end 43.000 tilskuere i en proppet Idrætsparken vinder nierne en sand guldkamp 1-0 og sikrer sig mesterskabet.

1968: Fire hold ligger på 27 point inden sidste runde; KB, Esbjerg, Frem og B 1913. Fynboerne taber i Vejle, mens KB vinder 2-1 i Aalborg og dermed tager titlen på en klart bedre målscore end Esbjerg og Frem, der også vinder.

1970: Hvidovre har matchbold – ét point foran B 1903 og AB. Men københavnerne taber i Vejle, mens de to øvrige vinder. Og så er Gentofte-mandskabet dansk mester – fire mål bedre end AB.

1973: Hvidovre har brug for uafgjort i Aalborg for at holde Randers Freja og KB stangen. De to rivaler er to point efter. Og det lykkes lige præcis Hvidovre, der får 1-1. Og så er det ligegyldigt, at begge konkurrenter vinder deres kampe.

1975: Køge og Holbæk har 39 point, mens Næstved har 38. Næstved taber overraskende hjemme til Vanløse, mens Holbæk med en noget dårligere målscore skal håbe, at Køge sætter point til mod nierne. Det sker ikke. Køge vinder 5-0!

1976: Et point adskiller B 1903, Frem og KB, og det bliver Gentofte-klubben, der løber med mesterskabet, da de vinder 2-0 ude over Vejle.

1981: Hvidovre (38), Lyngby (37), Næstved (37) og AGF (36) er indenfor to point inden sidste spilledag. Hvidovre skal vinde for at være sikker på titlen, da målscoren er lidt dårligere end de nærmeste konkurrenters. Så det gør de. 1-0 i Ikast.

1984: Vejle har to points forspring til AGF og Lyngby, men Lyngbys målscore er bedre. Dog skal de til Aarhus og får her en syngende lussing på 6-0, mens Vejle klarer skærene i Brøndby og får 0-0. Dermed slutter de ét point foran AGF – og tre foran Lyngby.

Tak til danskfodbold.com for alt statistisk materiale

Til gengæld er det sket en håndfuld gange, at Superligaen er blevet afgjort på sidste spilledag. Mens det har været en sjældenhed de sidste ti år, var der engang, hvor især FCK og Brøndby kørte parløb.

Her blev Superligaen afgjort på sidste spilledag

2017-18: FC Midtjylland vinder med fire point til Brøndby

Arkivfoto: Jens Dresling
Arkivfoto: Jens Dresling


Vinder sidste kamp 1-0 over AC Horsens, mens Brøndby spiller uafgjort hjemme mod AaB. Brøndby skulle have vundet – og FCM tabt, hvis Brøndby skulle have vundet mesterskabet.

2003-04: FC København vinder med ét point til Brøndby

Brøndby haler ind på FCK i næstsidste runde, så forspringet kun er ét point inden sidste runde. Men FCK vinder 4-2 i Farum og sikrer sig mesterskabet lige foran rivalerne, der også vinder sin sidste kamp.

2002-03: FC København vinder med fem point til Brøndby

Brøndby har chancen på sidste spilledag men taber i Silkeborg, mens FCK hjemme banker AGF. I runden forinden vinder FCK på Brøndby Stadion på Hjalte Nørregaards berømte overtidsmål.

2001-02: Brøndby vinder på en bedre målscore end FC København

Arkivfoto: Lars Poulsen
Arkivfoto: Lars Poulsen
 

De ender begge med 69 point, men Brøndby har scoret ni mål flere end FCK. I næstsidste runde udligner Mads Jørgensen til 1-1 i Parken og sikrer Brøndby uafgjort. Fire dage senere slår Brøndby med nød og næppe Lyngbys amatører 2-0 hjemme, mens FCK slår AaB ude.

2000-01: FC København vinder med fem point til Brøndby

Det kræver Brøndby-sejr og FCK-nederlag, hvis de blå-gule skal overhale rivalerne på sidste spilledag. Men FCK vinder i Odense, og så er Brøndbys hjemmesejr over Viborg ligegyldig.

I runden forinden slår FCK Brøndby 3-1 i Parken – blandt andet på Zumas saksesparksscoring.

1995-96: Brøndby vinder med ét point til AGF

Efter at Mogens Krogh har udlignet til 3-3 i overtiden fire runder før tid, fører Brøndby med ét point før sidste runde. De gør dog arbejdet færdigt hjemme mod AaB, mens AGF forgæves vinder i Lyngby.

1994-95: AaB vinder med to point til Brøndby

Inden sidste runde er AaB og Brøndby á point, men Brøndby er ni mål dårligere end nordjyderne. Alt går op i højere enhed for AaB, der vinder 4-0 over AGF, mens Brøndby taber til FCK.

1993-94: Silkeborg vinder med to point til FCK

FC København fører på en bedre målscore inden sidste runde, men taber i Odense, mens Silkeborg slår AaB hjemme.

1991-92: Lyngby vinder med tre point til B 1903

Arkivfoto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix
 

Lokalrivaliseringen er stor nord for København, da Lyngby fører med ét point til treerne inden sidste runde, hvor de tørner sammen på Gentofte Stadion. Den senere europamester Torben Frank afgør dog kampen til Lyngbys fordel efter 69 minutter med kampens eneste mål.

1991: Brøndby vinder med to point til Lyngby

Kravet er sejr, da Lyngby i sidste runde tager imod Brøndby. For så vil de komme á point med konkurrenterne, som tilmed har en dårligere målscore end dem. Men en tidlig udvisning til Emeka Ezeugo gør det svært for Lyngby, der ender med at få 1-1.

Tak til superstats.com for  alt statistisk materiale.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Det er gennem gode historier, at vi pludselig forstår hinanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: