OB-bomber: Mit liv som Zlatan

I skyggen af krig: - Da jeg læste hans bog, var det som at læse beretningen om mit eget liv, siger OB’s nye bomber Darko Bodul - der husker mere fra sin barndom, end han egentlig har lyst til

Darko Bodul er klar til at indtage Superligaen. (Foto: Anders Brohus)
Darko Bodul er klar til at indtage Superligaen. (Foto: Anders Brohus)

Hvad kan du huske, fra du var tre år? En fantastisk fastelavnsfest som rookie i børnehaven? En jublende juleaften med glade bedsteforældre og fuldt smæld på?

Den dag, dine forældre fortalte, de skulle skilles?

Darko Bodul kan huske mere, end han har lyst til, fra den vinter i 1992, da han lige var fyldt tre.

Læs også:

Se også: Rasmus Falk: - Det går alt for langsomt

Alt for meget!

– Jeg flygtede med min familie til Wien. Uff! Det var en hård tid. Jeg husker en masse.

Nødt til at flygte
OB’s nye angriber er født i Kiseljak, 20 km nordvest for Sarajevo i Bosnien. Et sted, hvor folk, der stod i kø hos bageren eller på grøntsagsmarkedet blev bombet og vejen fra centrum til lufthavnen blev omdøbt til ’Snipers Alley’ – hvor velhavende folk fra Beograd tog på ’jagt’ i weekenderne for at skyde hvem som helst fra de bakkedrag, der omgiver den smukke bosniske hovedstad.

Darko Boduls forældre er kroatiske bosniere. Faderen var soldat i hæren –  storebror Dragan var sluppet ud og havde startet en karriere som professionel fodboldspiller i Wien, moderens søstre boede i den østrigske hovedstad. Der var kun én vej: Væk – Wien!

– Vi var nødt til at flygte. Der var en krig i gang, og det handlede om noget så simpelt som overlevelse. Jeg var hjemme med min søster, min far og min mor. Så i vinteren 1992, da jeg lige var fyldt tre år, flygtede vi.

Læs også:

Se også: OB: Udelukket at Troels bliver manager

– En bosnisk mand hjalp og fulgte os. Jeg husker ikke hans navn, men jeg kan ikke takke ham nok for, at han hjalp os. Jeg var så lille, at jeg hang på ryggen af ham det meste af vejen, der var lang. Vi gik fra Kiseljak gennem Kroatien til Slovenien midt om vinteren.

– Så kom min onkel fra Østrig og hentede os. Det var en hård tid. Men vi overlevede!

– Så det er okay, tilføjer Darko Bodul.

Rejsen fra Kiseljak til livet var på minimum 500 kilometer. Sammen med mor, søster og en fremmed hjælper. Over bjergpas, gennem skumle slugter – og hele tiden med de dundrende drøn fra bombardementerne rungende i trommehinderne ledsaget af angsten for at møde en ny fjende på næste hjørne.

Flyttede som 14-årig
– Jeg husker, jeg sad på ryggen af min mor, og pludselig faldt vi i et enormt hul i sneen. Vi kom op igen. Men jeg fortæller normalt ikke så meget om den tid, siger Darko Bodul og ryster undskyldende på hovedet.

Blot 11 år senere forlod HAN familien for at tage til hollandske Heerenveen. 14 år ung!

Læs også:

Se også: 'DBU-krav er en overprofessionalisering'

– Min mor græd, min far græd – hele familien græd, fordi den lille dreng skulle flytte så langt hjemmefra. Det var hårdt for dem – men en god oplevelse for mig. Jeg var 14, og jeg var et barn, der spillede fodbold hele dagen på gaden.

– Jeg var ikke et barn, der savnede min familie, for da jeg var ung, spillede jeg fodbold hele tiden nede på gaden – så jeg kom kun hjem for at spise, snakke en time og sove, siger han og griner.

Unge Darko voksede op i Wiens 20. Gemeindebezirk – Brigittenau. En tæt befolket bydel mellem Donau og Donau-kanalen med et hav af indvandrere fra bl.a. Tyrkiet og Balkan – og masser af børn og unge.

– En af mine bedste venner var – og er – Marko Arnautovic, der tog til Twente, da jeg flyttede til Heerenveen. Han spiller nu i Werder Bremen. Vi var meget tætte venner – ja, vi var som brødre. Vi spillede fodbold hele dagen, nogle gange pjækkede vi fra skole, og det skulle man måske ikke fortælle danske børn, men jeg vil sige, at jeg gjorde det okay i skolen. Ikke fantastisk – men heller ikke skidt. Det var okay. Jeg overlevede, siger han og griner.

På den led minder historien unægtelig om ’landsmanden’ Zlatan Ibrahimovics baggrund og opvækst i Rosengård.

Inspiration i Zlatan
– Han flyttede fra Ajax, da jeg kom til klubben, og jeg er ked af, jeg ikke nåede at møde ham. Jeg kan virkelig godt li’ ham. Jeg læste hans bog, og det var helt fantastisk, fordi han har levet og oplevet de samme ting i sin barn- og ungdom, som jeg har. Når jeg læser hans bog, er det som at læse bogen om mig selv, siger Darko Bodul.

– Selvfølgelig ser jeg op til Zlatan. Jeg elsker hans stil på fodboldbanen –  men selv om der er mange, der siger, jeg minder om ham, så må jeg sige, at jeg ikke prøver at efterligne ham. Jeg har min egen stil.

Læs også:

Se også: OB afviser Mike Jensen

– Jeg virker måske mere rolig nu. Det håber jeg. Men jeg VAR som ham, det kan jeg garantere dig for. Jeg var en lille smule skør – men den tid har jeg lagt bag mig nu. Jeg har begået et hav af fejl i mit liv, og dem prøver jeg at lære af. Jeg er glad for, jeg har en storebror, der også var professionel. Han har hjulpet mig enormt, siger Darko Bodul.

– Det var ikke nødvendigt at gentage hans fejl – jeg kunne finde på mine egne, haha.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere