Dedikeret Rasmus Falk: Vi skal vise det rigtige OB

Midt i en sommer med masser af transfersnak taler Rasmus Falk om en dedikeret fremtid i OB. Han tænker ikke på Brøndby og FCK, men fokuserer på at forbedre sit eget spil og tage mere ansvar i genrejsningen af OB efter tre magre år

Rasmus Falk (Foto: Lars Poulsen)
Rasmus Falk (Foto: Lars Poulsen)

Der er sket noget med Rasmus Falk.

Da denne signatur interviewede ham for første gang i sommeren 2011, var han en genert spirrevip af en teenager, der kun havde et dusin Superliga-kampe på sit cv og endnu havde det helt store gennembrud til gode i Superligaen. Nu er der gået tre år, og han fremstår som en veltrænet, voksen profil i Superligaen for OB, hvor han nu har været en del af førsteholdstruppen i fire sæsoner med 102 førsteholdskampe til følge.

Indtil videre er det blevet til 17 mål i den stribede trøje – noget han ofte har fremhævet, han gerne vil forbedre – men på mange måder har den nu 22-årige Falk udviklet sig enormt. Det er der også blevet lagt mærke til uden for Fyn. Denne sommer er der således mere interesse for Rasmus Falk end nogensinde før.

Både Brøndby og FC København er nævnt som bejlere til fynboen, mens det også har været fremme, at Ajax er interesseret i at hente Christian Eriksens fodboldmæssige soulmate.

Rasmus Falk glæder sig over interessen, og han gør sig da også overvejelser om fremtiden, der indtil videre kun er fastlagt frem til sommeren 2016, hvor hans kontrakt med OB udløber. Men han har heller ikke travlt med at komme videre til en ny klub, og han slår fast, at han ikke nødvendigvis skal væk fra OB denne sommer.

- Så skal det være noget spændende noget, der kommer, for jeg er glad for at være her i OB. Jeg har det godt, og jeg føler, at jeg får mere ansvar i klubben. Jeg har spillet sammen med nogle af de andre i mange år, og jeg kender dem godt på banen og udenfor. Det tror jeg også, kan bære frugt inde på banen, siger Rasmus Falk til tipsbladet.dk efter en tirsdagstræning på træningsanlægget i Ådalen.

Her har han har haft sin daglige gang i adskillige år, siden han kom til klubben som 13-årig i 2005, og efter så mange år i klubben, er han dedikeret og klar til at høste frugterne af mange års hårdt arbejde for den unge generation, han er en del af.

- Det er nu, det skal være for os, når man kigger på alle dem, jeg har spillet sammen med, siden jeg blev rykket op i førsteholdstruppen som 18-19-årig: Daniel Høegh, Bashkim, Emil Larsen, Kasper Larsen og et par stykker til. Hvis vi skal have succes sammen, skal det være nu. Men kommer der et eller andet helt vildt spændende, vil man da kigge på det, men indtil der kommer noget konkret, tænker jeg faktisk ikke så meget over det. Jeg vil bare gerne være helt klar til sæsonen og gøre det rigtig godt, siger Rasmus Falk og signalerer dermed, at han tænker mere på den kommende sæson i OB end på et muligt skifte til en anden klub.

Fortryder ikke lang kontrakt
Derfor har han heller ikke mange kommentarer til de konkrete spørgsmål om interessen fra andre klubber som FC København og Brøndby. Alligevel åbner han lidt op.

- Det er svært for mig at sige noget om. Jeg er rigtig glad for at være i OB, og jeg har det godt her. Jeg har været her i rigtig mange år, så der er ingen tvivl om, at jeg rigtig gerne vil have succes her. Men på et tidspunkt skal man også tænke på sig selv, og tænke på, om man kan tage et skridt videre, hvis man gør noget andet. Jeg har det sådan, at jeg tror, jeg godt kan tage et skridt mere her i OB. Det vil bestemt ikke gøre noget, hvis jeg skulle fortsætte her. Jeg har hele tiden sagt, at jeg har skrevet en kontrakt med OB frem til 2016. Det fortryder jeg ikke et sekund, fastslår Rasmus Falk.

Det er ingen hemmelighed, at der i OB-fankredse er der en vis bekymring for, at Rasmus Falk skifter til Brøndby eller FC København. Det vil være et stort slag i ansigtet for fans og klub, hvis den største fynske profil skiftede til en af de sjællandske storklubber, der notorisk er i bad standing i provinsen og som tidligere har været direkte konkurrenter til OB i toppen af Superligaen. Rasmus Falk holder dog fast i, at det indtil videre er rene spekulationer.

- Det er det, man skal huske på. Lige nu er jeg er i OB, hvor jeg har det godt, og der er ingen, der kan spå om fremtiden. Det kan jeg ikke engang selv. Jeg ved ikke engang noget om, hvor seriøst de forskellige ting er. Jeg har faktisk ikke hørt andet fra min agent end, at der har været lidt interesse, men han har nærmest ikke nævnt klubber, siger Falk.

OB tilbage i toppen?
Dedikationen til OB må de være glade for på Fyn, for OB har brug for Rasmus Falk i den kommende sæson. Den forgangne sæson endte med en ottendeplads efter ujævne præstationer, hvor OB aldrig rigtig kom i nedrykningsfare og heller ikke rigtig kom tæt på de europæiske positioner. Det er fremgang efter to tiendepladser, men der er stadig langt fra de fede år med tre sølvmedaljer i træk. Det store spørgsmål er, om OB kan blive tophold igen?

- Det er det, jeg håber på. Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det klart, at når man står tilbage med to tiendepladser og en ottendeplads, så…. Da vi blev nummer ti første gang, havde vi en lige så god trup som FCK. På papiret havde vi et lige så godt hold som FCK, der vandt guld. Vi havde Utaka, Djemba-Djemba, Traoré, Espen Ruud, Anders Møller, Hans Henrik Andreasen og Chris Sørensen – og Bashkim og mig var på vej frem. Kigger man på det materiale, er det jo helt vildt, at vi blev nummer ti. Kigger man på holdet dengang og nu, så er der ingen tvivl om, at materialet er kvalitetsmæssigt dårligere.

- Men jeg forventer helt klart, at der er mere entusiasme nu, og folk vil det måske mere end nogen af de typer, der var der for to-tre år siden. Men spørgsmålet er, om vi alligevel har det, der skal til for at spille helt med i toppen. Det håber jeg, at jeg kan hjælpe med, og jeg tror også, at OB går en god tid i møde. Det er flot at rykke mange talenter op, og de skal også vise sig frem og tage mere ansvar. De skal hjælpe til for, at OB bliver en topklub i Danmark igen. Det er der, vi skal hen, og der er ingen andre valg, siger Rasmus Falk.

Han har noteret sig, at OB har mistet en stor portion erfaring i form af Anders Møller Christensen, Espen Ruud og Morten Skoubo, der alle har kontraktudløb i OB denne sommer.

- Vi har mistet 800 Superliga-kampe i spillere, der har været her, og kigger man på de spillere, der er kommet til, så har vi ikke fået 800 Superliga-kampe ind. Men vi har forhåbentlig fået nogle spillere ind, som har potentiale til at spille mange Superliga-kampe. Vi har selvfølgelig også fået nogle folk som Lasse Nielsen og Lasse Kryger, der har spillet Superliga og som har erfaring. Vi håber på, at de forstærkninger kan hjælpe os. Ellers bliver det en sæson med et yngre OB-hold, der forhåbentlig vil være mere entusiastisk og som vil det hele mere end tidligere, siger offensivspilleren, der med sin aggressive og halsende løbestil ofte har fremstået meget ivrig, når OB har jagtet bolden og været i modgang.

Det er det hårde arbejde og viljen til at vinde, der skal føre OB tilbage til toppen, mener Rasmus Falk.

- Sidste år havde vi en målsætning, der handlede om at plante os i midten igen og komme væk fra nedrykningsstregen, som vi havde arbejdet mod de to år forinden. Det var helt utroligt, hvis man tænker på den spillertrup, der har været. Det vil ikke overraske mig, hvis vi kravler længere op nu, men vi skal træne godt, og vi skal være endnu mere sammen om det. Det var et omvendt mirakel, at vi blev nummer ti med det hold i 2012. Det er nærmest en præstation i sig selv, at vi kunne gøre det.

- Sådan et hold har vi ikke i dag, men så har vi noget andet. Og forhåbentlig har vi nogle spillere, der kan nå det niveau. Hvis vi samtidig har den vilje, gejst og glæde i træningen, så kan det også betyde meget. Der er mange hold, der endte højt på den baggrund i sidste sæson. AaB har en god trup – helt sikkert – men der var jo ingen, der havde troet, at de ville blive Danmarksmestre, inden sæsonen gik i gang. Det kan godt lade sig gøre at præstere mere, end man forventer, siger han.

Et omvendt mirakel
Der er sket meget i OB, siden Rasmus Falk blev rykket op på førsteholdet i sommeren 2010, hvor Kim Brink var direktør, og træneren hed Lars Olsen. Siden har to sportsdirektører forladt OB, mens der også har været flere udskiftninger på trænerposten, hvor både Henrik Clausen og Poul Hansen mislykkedes, inden Troels Bech blev ansat sidste sommer. Rasmus Falk ser tilbage på de seneste fire OB-år med en vis forundring.

- Jeg har jo også to sølvmedaljer derhjemme, og jeg har været med til at spille europæisk gruppespil og Champions League-kvalifikation. Vi har været der, hvor det er sjovt. Vi har prøvet det. Derfor er det selvfølgelig en omvæltning, at vi ikke spiller så mange kampe mere – hvilket måske har været fint nok for min fysik – men nu vil vi gerne være med, hvor det er sjovt. Det kræver hårdt arbejde, hvis vi skal derhen igen, men det er det, vi skal gå efter, siger han og medgiver, at Champions League-hymnen synes meget langt væk lige nu.

- Det synes jeg også. Det må man sige. Det er ikke sådan, at jeg lige nu tror, at vi kommer i Champions League-gruppespillet næste år, men vi bliver nødt til at tage et skridt mere på vejen. Da der skete en udrensning i klubben, hvor jeg også var en del af det hele, så kom der et nyt projekt. Vi spillere har ikke præsteret, som man forventede, da der blev lavet den udskiftning, og vi har ikke fået resultaterne. Men der skal til at ske ændringer nu, og det skal være en sæson, hvor vi igen viser det rigtige OB, siger Rasmus Falk.

Da OB fyrede Lars Olsen og Kim Brink for snart fire år siden, var det et opgør med en gammel OB-kultur. Man ville have et nyt OB, men ifølge Rasmus Falk har det rigtige OB ikke været det, man har set i de seneste tre sæsoner.

- Det har været nogle hektiske år, og man har jo ledt efter det rigtige. Da jeg kom op på førsteholdet, havde jeg Lars Olsen og Viggo Jensen som trænere, og de var rigtig gode til at skabe resultater. Dengang fornemmede man nok, at man skulle tage et skridt videre for at udfordre FCK om guldet, og der skulle ske noget anderledes. OB havde vundet nogle sølvmedaljer i træk, og man lavede en udskiftning, fordi man håbede at kunne rykke sig det sidste stykke. Det gav bagslag på den korte bane, men det kan være, at vi om fem år kan sige: ’Hold kæft, mand. Det var det rigtige, de gjorde dengang’. Men det tager tid, og det er svært at sige nu, hvordan det kommer til at gå. Vi har ikke fået gevinsten af det endnu, siger han.

Klar til mere ansvar
Nu venter en ny sæson i OB – Rasmus Falks fjerde af slagsen, siden han rykkede op på førsteholdet i 2010. Kan OB forbedre sig yderligere efter en lille fremgang i form af ottendeplads i sidste sæson?

- Når jeg starter på en ny sæson, tror jeg altid på og drømmer om, at det bliver en rigtig god sæson, og vi bliver tophold igen. Sådan har det også været i de andre år. Den tro skal man stadig have, selvom det langt fra er hver kamp, jeg har vundet, når jeg er gået på banen for OB. Men hver gang, jeg er gået på banen, har jeg troet på det, og sådan har kulturen også været her. Da jeg rykkede op på førsteholdet, vandt vi det hele, og vi var rigtig gode. Vi var favoritter til alle kampe. Sådan er det ikke mere, men det må vi forholde os til. Vi må arbejde os op herfra, og vi skal huske, at alle hold starter fra nul nu, så lige nu er der ingen hold, der er bedre end os, siger Rasmus Falk, der på det personlige plan er klar til at tage mere ansvar på holdet og udvikle sit eget spil yderligere.

- Vi har mistet Anders Møller Christensen, der var anfører i lang tid og spillet her i otte år. Det var naturligt for ham at være leder. Nu skal vi have nogle nye. Jeg har været i klubben i lang tid, det er naturligt for Ari Skulason at være leder og anfører; det samme kan man sige om Daniel Høegh. Der er ingen tvivl om, at vi spillere, der skal tage ansvar på banen, også skal gøre en forskel. Det er også spillere som Bashkim Kadrii og Emil Larsen. De skal vise, at de kan gøre en forskel, for det er spillere, der har kæmpe potentiale og højt niveau, siger han.Det øgede ansvar betyder også, at han regner med at være i OB, når sæsonen begynder.

- Ja, det regner jeg bestemt med. indtil nu har jeg ikke hørt andet, og så længe det er sådan, er jeg her. Hvis sæsonen begynder – eller hvis transfervinduet lukker – og jeg stadig er her, betyder det ikke, at jeg sætter mig tilbage og tænker ’pis også’. Jeg har været her i ni år, og jeg har altid været kanonglad for at være her. Det er jeg stadig. Jeg er omgivet af gode mennesker, og derfor tror jeg også, at jeg kan bygge endnu mere på, få endnu mere ansvar og forhåbentlig score nogle flere mål. Jeg vil gerne udvikle mit spil endnu mere, så jeg kan løfte mig endnu højere op, siger Rasmus Falk.

Som OB’s største profil i forårssæsonen vil han gerne tage endnu et skridt fremad og vise, at han kan præstere på endnu højere niveau.

- Det håber jeg på. Hvis man kigger på alle mine sæsoner, siden jeg var 18 år, så er jeg blevet bedre for hver sæson. Det håber jeg da også, at jeg kan nu. Det er det, jeg går efter. I den forbindelse er det ligegyldigt, om jeg er her eller et andet sted; det handler hele tiden om at blive bedre til sit job. Det gør det også for dig, der er journalist. Det er naturligt, at jeg lægger mere til mit niveau i denne sæson. Man er altid spændt, inden man går i gang. ’Hvor står man nu? Hvordan bliver holdet?’. Det er naturligt, at der også er lidt bekymringer omkring det, siger Falk, der allerede har forbedret sig på visse punkter op til den nye sæson.

- Nu har jeg spillet en kamp og trænet tre-fire gange, så fodboldmæssigt er det svært at sige, hvor jeg står. Men formmæssigt og styrkemæssigt er jeg på mit højeste niveau. Jeg har aldrig løbet en så god bip-test, som jeg gjorde den første dag – selvom jeg har haft ferie. Jeg har aldrig været så stærk i de fysiske tests, som jeg er nu. Det er det, man kan forholde sig til. Det kan godt være, der mangler lidt timing og berøringer endnu, men det skal jeg nok få styr på, siger Falk, inden han tilføjer det evige ønske, der kan gøre ham endnu mere interessant for OB, for Superligaen og for andre klubber:

- Og så vil jeg gerne score nogle flere mål.

Læs mere om fodbold på Tipsbladet.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer