Ex-spiller i hårdt angreb: Superliga-stjerner mødte fulde til træning

En dårlig kultur, der blev skudt i gang i Djemba-Djemba-dagene, koster fortsat dyrt for den skrantede storklub OB. Det mener en tidligere målmand i klubben, som skriger på et fynsk islæt

Roy Carroll mødte fuld op til OB-træning. Foto: All Over Press
Roy Carroll mødte fuld op til OB-træning. Foto: All Over Press

Det har været fem og et halvt hårde år i OB, der ikke er sluttet højere end nummer syv i Superligaen siden 2010/2011-sæsonen.

Også i denne sæson hænger fynboerne fast i bunden, og det ser ud til, at OB skal prøve kræfter med Superligaens nye nervepirrende opfindelse, nedrykningsslutspillet.

At flirte med nedrykning og middelmådighed er i sagens natur ikke godt nok i Odense, som burde spille med i den bedre Superliga-halvdel, hvis man kigger på budget og spillermateriale - men hvad er det egentlig, der ikke spiller i OB?

Ifølge fynboernes tidligere målmand Emil Ousager, så er OB-sjælen ganske enkelt forsvundet fra Fyn.

- Personligt mener jeg, vi skal 10 år tilbage for at finde en del af forklaringen. I foråret 2007 var Michael Hemmingsen træner, og vi havde netop vundet pokalfinalen med stærke karakterer som Ulrik Laursen og Johan Absalonsen i startopstillingen. Da jeg to år senere kom tilbage, var Lars Olsen ny cheftræner, og de fynske islæt var væk, skriver Emil Ousager i et læserbrev på Fyens.dk.

Den tidligere OB-spiller kritiserer, at man erstattede fynske frontløbere med udenlandske spillere med blakkede karaktertræk:

- Organisationseksperter udtaler ofte, at det tager få dage at nedbryde en stærk kultur og mange år at opbygge en ny. Og det var præcis, hvad der skete i Ådalen de år. Roy Carroll kunne møde fuld op til træning og stadig spille hver weekend - hvis han da lige havde lyst. Djemba-Djemba kunne tage i byen to dage før årets vigtigste kamp mod FCK og alligevel starte inde - selvom det var umuligt for ham at gennemføre lørdagstræningen, skriver Emil Ousager og refererer til en episode tilbage i 2009, da Eric Djemba-Djemba mødte en time for sent op til træning efter en bytur.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Emil Ousager, der står ved de eksempler, han bringer i sit læserbrev, men ellers har den forhenværende OB-spiller ikke yderligere kommentarer.

Eric Djemba-Djemba var med til at indføre en rådden træningskultur i OB, ifølge Emil Ousager. Arkivfoto: Lars Poulsen
Eric Djemba-Djemba var med til at indføre en rådden træningskultur i OB, ifølge Emil Ousager. Arkivfoto: Lars Poulsen
 

Dagen efter den beskrevne episode med Eric Djemba-Djemba tabte OB – med camerouneren i starteren – efterårsfinalen i Superligaen til FC København med 0-2. 

Den manglende konsekvens over for Djemba-Djemba illustrerede over for fans og medier, at træningskulturen i klubben blev mere og mere syg, og uanset hvor gode præstationer marginalspillere leverede, så fik de aldrig chancen i forhold til startelleveren.

- Bevares, det var da spændende med store navne som Djemba-Djemba i klubben, men unge mennesker, som har brug for idoler, finder hurtigt ud af, hvem som er troværdige. De har brug for dedikerede klub-mennesker bedst eksemplificeret ved Thomas Delaney (eks-FCK'er), hvor de kan se, hårdt arbejde og dedikation betaler sig.

Emil Ousager mener, at OB siden har haft et efterslæb i forhold til at bringe dedikerede og dygtige unge spillere af egen avl på førsteholdet - der har ganske enkelt ikke været stærke nok profiler at spejle sig i.

- Den markante satsning på at genetablere den fynske identitet blev dog aldrig for alvor ført ud i livet. Dertil var talentmassen måske for lille og tålmodigheden fra omgivelserne for lav, skriver Emil Ousager, som pointerer, at OB's vej tilbage til toppen af dansk fodbold skal gå igennem en stærkere fynsk identitet og en mere defineret spillestil.

Se også: OB-fans raser efter transfervinduet: Kan vi sælge sportschefen?

Se også: Helenius: Jeg er ikke nogen tøsedreng!

Se også: Kort debut for ny OB-profil: Skadet efter 10 minutter

1 af 2 Emil Ousager havde to sæsoner som reservemålmand i OB og nåede fire kampe for fynboerne. Arkivfoto: Ernst van Norde
2 af 2 Roy Carroll mødte fuld op til OB-træning. Foto: All Over Press
6 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere