Fra bundprop til tophold: Derfor er der OBtur på Fyn

X-faktor, nyindkøb og systemskift. Bashkim Kadrii og Jakob Michelsen giver deres bud på, hvorfor OB i efteråret har taget turen fra sidstepladsen til tredjepladsen i Superligaen

Det kører for OB i Superligaen, der i løbet af efteråret er kravlet fra Superligaens sidsteplads til tredjepladsen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Det kører for OB i Superligaen, der i løbet af efteråret er kravlet fra Superligaens sidsteplads til tredjepladsen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

ODENSE (Ekstra Bladet): Altid ambitiøse OB har siden 2011 oplevet en lang rutsjetur fra toppen af dansk fodbold ned i middelmådigheden over et par livsfarlige flirterier med nedrykningsstregen.

Den økonomiske livrem blev spændt ind efter tre dyrt købte sølvmedaljer i træk, og sparerunden har kostet på Fyn, hvor klubben ikke har haft en bedre slutplacering end nummer syv siden medaljesæsonerne.

Men i år skulle det være anderledes. Kent Nielsen blev fyret, og Jakob Michelsen hentet ind til en mere direkte spillestil.

Oven i hatten fik den ny cheftræner de ønskespillere, som han pegede på i sommerens transfervindue, hvor Alexander Ludwig, Janus Drachmann, Ramon Leeuwin og Bashkim Kadrii som de toneangivende kom ind ad porten til Ådalen.

Historien gentog sig dog alligevel i Odense, hvor Øens Hold kun smagte sejrens sødme en gang i de første ni kampe.

Men så begyndte tingene at vende for De Striwede, og siden nederlaget i Esbjerg 14. september har OB ikke tabt. Fynboerne er derfor fløjet op i tabellen, hvor man i sidste runde fortrængte netop vestjyderne fra Superligaens tredjeplads.

Forud for fredagens topkamp mod FC Midtjylland besøgte Ekstra Bladet Ådalen for at finde årsagerne til den fynske OBtur.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Nøglespilleren: Vil vise, FCK tog fejl!

Bashkim Kadrii er omdrejningspunktet i OB-offensiven, og han vil bevise, FCK lavede en fejl ved at lade ham gå. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Bashkim Kadrii er omdrejningspunktet i OB-offensiven, og han vil bevise, FCK lavede en fejl ved at lade ham gå. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Bashkim Kadrii var jaget vildt i sommerens transfervindue, hvor mange både danske og udenlandske klubber havde snøren ude efter FCK-spilleren, der i den forgangne sæson som lejesvend reddede Randers fra nedrykning i samspil med Saba Lobzhanidze.

I FC København kom det endelige gennembrud dog aldrig, og derfor fik Kadrii lov til at finde en ny klub på sommertransfervinduets sidste dag.

Valget faldt på OB, som Kadrii repræsenterede fra 2009-2014. Og nu spiller angriberen en stor rolle i fynboernes øjeblikkelige Superliga-succes.

- Planen var egentlig, at jeg skulle til udlandet, men den helt rigtige pakke kom aldrig. Jeg skulle ikke bare ud for at komme ud, og da OB strakte sig meget langt for at få mig tilbage, så var jeg ikke i tvivl, siger Bashkim Kadrii og uddyber:

- Jeg blev overbevist, da jeg fik at vide, jeg skulle spille en stor rolle i at bygge noget nyt op i OB og bringe klubben tilbage til toppen af dansk fodbold.

Solen skinner på Bashkim Kadrii og OB for tiden. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Solen skinner på Bashkim Kadrii og OB for tiden. Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Bashkim Kadrii spillede i nederlaget mod Esbjerg, men med Kadrii på holdkortet har OB ikke tabt siden.

- Det kan jeg ikke tage æren for, men jeg giver en anden dimension til vores offensiv, hvor jeg har fundet ind i noget godt med Nicklas Helenius og de offensive kræfter på midtbanen.

Bashkim Kadrii scorede allerede i sin anden kamp for fynboerne, men holdt så en længere scoringspause. Først i forrige runde mod FC Nordsjælland lynede angriberen igen, og senest blev han dobbelt målscorer mod Vendsyssel.

Præstationer der har fået Kadrii nomineret som månedens spiller i november.

- Jeg kom til OB et godt stykke inde i sæsonen, så jeg skulle bruge noget tid på at komme i omdrejninger igen efter den manglende spilletid i FCK. Nu begynder det at ligne noget, og målene er også begyndt at komme.

- Det var samme historie i Randers sidste sæson, hvor jeg skulle bruge en periode med regelmæssig træning og mange kampe i træk for virkelig at præstere. Jeg er sikker på, at det bliver endnu bedre for mig efter vinterpausen, og folk kan godt forvente, jeg får et forår som det, jeg havde i Randers.

Her tegnede Bashkim Kadrii sig for seks mål og ti assists på en halvsæson.

Bashkim Kadrii scorede begge mål, da OB i seneste Superliga-runde slog Vendsyssel med 2-0. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Bashkim Kadrii scorede begge mål, da OB i seneste Superliga-runde slog Vendsyssel med 2-0. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
 

At Bashkim Kadrii overhovedet spiller i OB igen, kan de fynske fans takke Ståle Solbakken for.

Den norske FCK-manager havde ikke plads til Kadrii i løveflokken, og OB kunne derfor erhverve sig sin offensive nøglespiller for bare en millioner kroner.

Selv om det aldrig for alvor lykkedes at slå igennem i hovedstaden, så bærer Bashkim Kadrii ikke nag - for måske var han bare ikke god nok. Eller også tog FCK og Ståle Solbakken fejl?

- Man kan altid spørge: 'Hvad er en fair chance'? Jeg fik jo egentlig en god start i FCK og spillede en masse. Så blev jeg desværre sat tilbage i halvandet år af min anden korsbåndsskade og formåede ikke at kæmpe mig ind på holdet, der spillede godt og vandt kampe.

- Der er 'no hard feelings' fra mig mod Ståle. Han er en dygtig træner, der også har udviklet mig. Der er bare ikke lige så lang snor i FCK, som der er i for eksempel Randers, og folk må gerne sige, jeg ikke var god nok til FCK. Det er jo i princippet rigtigt, når jeg ikke slog igennem.

- Jeg mener dog, jeg kunne have fået stor succes, hvis ikke jeg var blevet ramt af min skade. Det vil da være rart at bevise, FCK tog fejl, da de valgte ikke at satse på mig i sommer, siger Bashkim Kadrii.

Bashkim Kadrii

Født: 9. juli 1991 (27 år) i København

Højde: 176 centimeter

Position: Angriber/kantspiller

Ligakampe og mål
2005-2009:
B93 (30 kampe, 18 mål)
2009-2014: OB (98 kampe, 19 mål)
2014-2018: FC København (27 kampe, 3 mål)
2017: Minnesota lejeaftale (7 kampe, 0 mål)
2017-2018: Randers FC lejeaftale (26 kampe, 7 mål)
2018-?: OB (10 kampe, 4 mål)
Kilde: Transfermarkt.com

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Mirakelmageren Michelsen: Har ikke ændret det fjerneste

Jakob Michelsen har med tiden haft held til at vende skuden i Odense. Foto: Jens Dresling
Jakob Michelsen har med tiden haft held til at vende skuden i Odense. Foto: Jens Dresling
 

Jakob Michelsen stod i Esbjerg med sit lille papir med håndskrevne noter og skulle på ny forklare et nederlag.

I en sidebemærkning nævnte han, at han med fare for at lyde som komiske Ali ville holde fast i, at OB skabte chancer nok til at vinde og havde fortjent langt flere point, end virkeligheden bød på. Altså den klassiske forklaring om 'stolpe-ud'.

Det skulle vise sig, at komiske Ali forvandlede sig til mirakelmageren Michelsen. For OB har ikke tabt siden den fredag midt i september og indtager nu tredjepladsen i Superligaen.

- Sådan er fodbold så sort/hvidt. Jeg har gjort en dyd ud af at gøre tingene på min måde og den samme måde, siden jeg tiltrådte i OB. Jeg ændrede ikke det fjerneste i hverdagen efter vores dårlige indledning på sæsonen, for det ville være at erkende, man ikke tror på det, man selv har gang i. Hvem skulle så tro på det, spørger Jakob Michelsen.

Selv efter 3-2-nederlaget i Hobro tvivlede Jakob Michelsen ikke på metoderne i OB. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Selv efter 3-2-nederlaget i Hobro tvivlede Jakob Michelsen ikke på metoderne i OB. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
 

En af de ting, som Jakob Michelsen alligevel hurtigt ændrede i Odense, var spilsystemet. Efter den rædselsfulde indledning på sæsonen, hvor målene væltede ind på Sten Grytebust, sadlede Michelsen om til 3-5-2 med de klassiske wingbacks og et defensivt anker på midten bag flere offensive folk.

Derudover er der skiftet ud blandt lederne i truppen, hvor Kenneth Emil Petersen er røget helt ud i kulden sammen med Rasmus Festersen, samtidig med at nyindkøbene har overtaget bærende roller.

- Systemskiftet er en del af forklaringen. Defensivt har det givet meget at få Ramon Leeuwin ind i et tremandsforsvar, hvor Jeppe Tverskov virkelig også er steppet op. Vi lukkede 10 mål ind i de første fem kampe. Siden har vi lukket otte ind i 13 kampe. Det har givet et fundament at bygge på, siger cheftræneren og uddyber.

- Derudover er Janus Drachmann og Bashkim Kadrii virkelig kommet ind på holdet i ledende roller, og Drachmann er også blevet anfører. Særligt Kadrii kom sent ind i truppen, og vi manglede den X-faktor i angrebet, som han siden har bidraget med.

- Proces er blevet et fyord i fodbold, men jeg mener, vores opblomstring er en del af det arbejde, som vi indledte i sommer. Nu handler det om at bygge flere sten på, for i en så tæt liga som Superligaen kan det gå hurtigt den anden vej, og vi så i begyndelsen af sæsonen, hvad en dårlig spiral kan gøre ved et fodboldhold.

- Nu er vi inde i en positiv spiral, og så er der pludselig ingen, der leder efter hullerne i osten længere. Men hvem ved, hvordan tingene ser ud efter 26 runder eller til sommer? Nu bliver vi i hvert fald matchet maksimalt på udebane mod FC Midtjylland, og vi er allerede meget klogere fredag aften.

Oftest er de fjender, men de 'blå-gule' og 'løverne' er enige i deres holdning til de danske mestre. Foto: Jens Dresling Sport og Spil Superligaen indefra: Kontraktkaos i Superliga-klub: Ti spillere kan forsvinde

Christian Eriksen jagter en kontrakt med Barcelona eller Real Madrid.  Foto: AP Sport og Spil Mystisk agent er Eriksens hemmelige våben

2 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere