Efter Keller-gate: Nu løfter Todd sløret for sit Randers-exit

Colin Todd har haft sidste arbejdsdag i Randers FC. Nu fortæller briten om, hvorfor han forlod klubben

Colin Todd er fortid i Randers FC. Han ville ikke trække klubben i samme retning som sportschef Ole Nielsen og adm. direktør Michael Gravgaard. Foto: Claus Bonnerup.
Colin Todd er fortid i Randers FC. Han ville ikke trække klubben i samme retning som sportschef Ole Nielsen og adm. direktør Michael Gravgaard. Foto: Claus Bonnerup.

RANDERS (Ekstra Bladet): Det er ikke ofte, der bliver sat sæsonrekord til en ligegyldig placeringskamp i Superligaens 33. spillerunde. Alligevel var 8.541 tilskuere troppet op på Randers Stadion den sidste søndag i maj for at tage afsked med klubbens karismatiske cheftræner, Colin Todd.

Briten, der normalt ikke sådan lader sig påvirke, måtte kæmpe indædt for at holde følelserne i skak, da han fik stukket mikrofonen i hånden for at holde afskedstale foran de mange fremmødte fans.

- Det var mit største øjeblik i Randers. Jeg blev overordentligt stolt over fansenes opbakning, og jeg kunne mærke, mit arbejde i klubben har gjort folk stolte. Hvis min kone havde været til stede, var hun blevet rørt til tårer. Jeg fik dog med nød og næppe kontrolleret mig selv. Hvilken fantastisk afslutning, siger Colin Todd om sit farvel til de fans, der har betydet så meget for ham.

Dagen efter den bevægende afsked har Colin Todd sidste arbejdsdag i Randers FC. På trods af de utallige småopgaver og endnu flere afskedshilsner, har han sat tid af til at tale med Ekstra Bladet. Også selv om der er mange praktiske gøremål, inden flyveren dagen efter letter med kursen mod England -  denne gang uden returbillet.

Colin Todd er fortid i Randers FC. Han ville ikke trække klubben i samme retning som sportschef Ole Nielsen og adm. direktør Michael Gravgaard. Foto: Claus Bonnerup.
Colin Todd er fortid i Randers FC. Han ville ikke trække klubben i samme retning som sportschef Ole Nielsen og adm. direktør Michael Gravgaard. Foto: Claus Bonnerup.
 

Randers-stopper: Todd-afsked giver os motivation

Interviewet, der finder sted i den store, åbne lounge på Randers Stadion, bliver afbrudt utallige gange, da der er mange mennesker i klubben, der lige skal have sagt ordentligt farvel til den vellidte brite.

Selv om den officielle afsked med spillerne er overstået, kommer Kalle Johnsson, Mikael Ishak, Jeppe Tverskov og Mads Fenger forbi på skift for lige at trykke hånd en sidste gang.

’Good luck, son,’ lyder det gentagne gange fra Colin Todd, der sender hver især af sted med et klap på skulderen. Også kontordamer, groundkeepere og andet godtfolk stikker hovedet forbi og ønsker Colin Todd alt det bedste.

Colin Todd (tv.) tager afsked med Kalle Johnsson (i midten) og Mikael Ishak (th.) Foto: Claus Bonnerup
Colin Todd (tv.) tager afsked med Kalle Johnsson (i midten) og Mikael Ishak (th.) Foto: Claus Bonnerup

Det er da også en markant skikkelse i Randers FCs klubhistorie, der ikke vender tilbage efter sommerpausen. 177 Superliga-kampe i spidsen for kronjyderne fordelt på i alt seks sæsoner med blandt andet et sæt bronzemedaljer og en pokalfinale til følge. Fine resultater for en klub, der er langt fra at kunne bide skeer med de helt store økonomier i dansk fodbold.

Men når resultaterne har flasket sig og både fans og spillere i høj grad har værdsat cheftrænerens arbejde, hvorfor så forlade klubben?

- Peter Christiansen (daværende sportschef i Randers, red.) sagde i sin tid, jeg kunne forblive cheftræner i Randers hele min karriere og selv sige stop, når tiden var rigtig. Lidt ligesom Alex Ferguson i Manchester United. Men sådan skulle det ikke gå, siger Colin Todd, der kun vil løfte en del af sløret for, hvorfor det nu ikke gik således:

- Man må drage sine egne konklusioner. Jeg vil gerne forlade Randers på god fod med alle. Der er sket mange ting i klubben hen over foråret, og det er det helt rigtige tidspunkt, vore veje skilles. Det skuffer mig til en vis grad, at jeg ikke skal være her længere, men man må acceptere, at Ole Nielsen og Michael Gravgaard vil trække klubben i en anden retning, end jeg foretrækker, siger Colin Todd.

Todd stopper: Her er Kellers overraskende reaktion

Den helt naturlige forklaring på Colin Todds skilsmisse med Randers har grobund i den tumult, som opstod i klubben i løbet af foråret, da historien om Christian Keller og Jonas Borring blev landskendt. Christian Keller havde indledt et forhold med Jonas Borrings fraseparerede kone, og den slags slipper man ikke ustraffet fra i Colin Todds bog.

Todd flåede anførerbindet af Kellers overarm og sendte den rutinerede midtbanespiller ud af kamptruppen. Anderledes inkonsekvens var der på direktionsgangen, hvor man ikke ønskede at melde klart ud om sagen, og i stedet stod Colin Todd med det fulde ansvar for at genskabe harmonien i spillertruppen.

- Min beslutning var klar fra begyndelsen. Keller skulle under ingen omstændighed spille på mit hold. Der gik nogen tid, før jeg fik opbakning til min beslutning fra ledelsen. Jeg ved ikke, hvorfor der gik så lang tid, inden jeg fik den rette støtte, siger Colin Todd og fortsætter:

- Det var ikke en beslutning, jeg traf, fordi jeg absolut ville have tingene på min måde. Jeg ville ikke have Keller i min trup, fordi det ville smadre omklædningsrummet. Det var den helt rigtige beslutning, men klubbens opbakning var ikke, som den burde have været.

Colin Todd betræder græstæppet på Randers Stadion for sidste gang i denne ombæring. Foto Claus Bonnerup.
Colin Todd betræder græstæppet på Randers Stadion for sidste gang i denne ombæring. Foto Claus Bonnerup.

Man kan tydeligt se på Colin Todd, at kone-sagen og klubbens håndtering deraf stadig irriterer ham. Alligevel fastholder den rutinerede træner sin oprindelige udmelding om, at ophævelsen af samarbejdet med Randers var en fælles beslutning, som ikke blev defineret af én bestemt hændelse.

Derfor er det også nemt at pege på den fejlslagne overtagelse af klubben, som en gruppe udenlandske investorer stod bag, som endnu et bevis på, at Randers FC og Colin Todd begyndte at vokse fra hinanden i den forgangne sæson.

Et af investorernes krav til Randers var, at Colin Todd skulle erstattes med Kasper Hjulmand, hvis købet gik i orden, ligesom den sportslige ledelse i klubben skulle ændres. Derfor tog sportschef Peter Christiansen selv sit gode tøj og flyttede sin arbejdskraft til lokalrivalerne fra AGF.

Overtagelsen af Randers faldt i sidste ende til jorden, og i stedet havnede investorkronerne og Kasper Hjulmand i FC Nordsjælland.

- Jo, den sag spiller selvfølgelig også ind. Der var dårlig intern kommunikation i klubben, og det gav noget uro. Jacob Nielsen (daværende Randers-direktør, red.) og Peter Christiansen var i sin tid altafgørende for, at jeg kom til klubben. Jeg kaldte os de tre musketerer, fordi vi altid støttede hinanden for klubbens bedste. Jacob og Peter pressede på for at få mig ansat, selv om formanden og bestyrelsen bestemt ikke ønskede mig som chef, siger Colin Todd og fortsætter:

- Da Jacob først forlod klubben, begyndte en ny æra, og den rullede videre, da PC stoppede. Michael Gravgaard og Ole Nielsen ønskede at gå i en anden retning, det måtte jeg forholde mig til, og til sidst kunne det ikke forenes længere. Punktum.

Efter turbulent forår: Todd stopper i Randers

Mere vil den ærekære brite ikke ud med om forholdet til de nye stærke mænd i Randers, Michael Gravgaard og Ole Nielsen. Men fornemmelsen er, at Nielsen og Gravgaard aldrig bliver hverken Athos, Porthos eller Aramis for Colin Todd.

Den 67-årige træner er nu officielt arbejdsløs, og selv om pensionsalderen er nået, udelukker Colin Todd ikke, at han vender tilbage til trænergerningen – og Superligaen er også en mulighed:

- Jeg kommer aldrig til at søge job igen, men hvis en interessant klub melder sig på banen, kigger jeg på det. Det er ude af mine hænder, men jeg vil bestemt ikke udelukke, det kan blive en dansk klub, hvis jeg igen sætter mig på trænerbænken.

Se Colin Todd give Randers-spillerne peptalk:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.