Annonce:
Annonce:

Rekordlave tal: Superliga-fans er blide som lam

Antallet af anholdte fodboldfans er på det laveste niveau i ti år

Der er masser af tryk på tribunerne i Superligaen, mens antallet af anholdte rammer et rekordlavt niveau (Foto: Claus Bonnerup)
Der er masser af tryk på tribunerne i Superligaen, mens antallet af anholdte rammer et rekordlavt niveau (Foto: Claus Bonnerup)
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Superligaen

Vikingernes blodtørst, hor og druk er længe blevet beskrevet som forløberen til den moderne fodboldfan.

Kritiske politikere har i lang tid omfavnet idéen om, at de millioner af fans, der strømmer til Superliga-fodbold herhjemme efterlader sine omgivelser som en krigszone, mens politiet fører de anholdte forbrydere væk i lastvognstog.

Problemet med den beretning er bare... den passer ikke.

I hvert fald foretager politiet slet ikke nok anholdelser omkring fodboldkampe til at understøtte billedet af tilskuer-problemer herhjemme.

Brøndby'er sviner S-politiker: Sygt ynkeligt forsøg på stemmekøb

Sidste sæson blev der 99 personer anholdt i forbindelse med de 198 kampe i Superligaen ifølge Rigspolitiets opgørelse. Det er et historisk lavt antal, og det bekræfter en generelt nedadgående tendens over de seneste fem år.

Annonce:

- Vi glæder os over, at der i sæsonen 2014/2015 for første gang var under 100 anholdte ved Superliga-kampene. Det er et markant fald, siger politiinspektør Jesper Kracht i en pressemeddelelse fra Rigspolitiets nationale beredskabscenter.

God opførsel giver sen kamp mellem Brøndby og FCK

I starten af november blev blot to personer anholdt i forbindelse med lokalopgøret Brøndby-FCK, hvilket også er med til at illustrere at politiet ikke er så ivrige til at skride til frihedsberøvelser som tidligere. Politiet har efter ønske fra de danske fodboldfans med held indført et mere dialogbaseret opsyn med fodboldtilskuerne. 

I perioden før 2010 lå antallet af anholdelser i Superligaen hver sæson i niveauet 400-700.

Det fremgår også af tallene, at vold blandt fans stort set ikke optræder i politiets anholdelses-statistik. Blot syv personer røg i fedtefadet for vold, mens fem blev sigtet for overtrædelser af våbenloven. Det ligger på niveau med politiets tal fra tidligere sæsoner. Våben er ikke noget, der tages med til fodbold.

Annonce:

Ganske interessant er det også, at politiets tal også slår en pæl gennem myten om, at det primært er omkring stadion, der er problemer. Hovedparten af politiets fodbold-anholdelser foregår slet ikke ved stadion. Kun hver tredje anholdelse finder sted 'på/ved stadion.'

Brøndby og FCK får bøder for romerlys

Antallet af sigtelser lå sidste sæson også rekordlavt - 530 - og det er primært fyrværkeriloven og loven om euforiserende stoffer, der tages i brug.

Med den seneste udvikling forventer politiet, at problemerne omkring fodbold nærmest er i bund.

- Vi håber naturligvis, at udviklingen vil fortsætte, men realistisk set er der nok en grænse for, hvor meget længere vi kan komme ned. Men vi er ikke i tvivl om, at de gode resultater skyldes det gode samarbejde, både mellem Rigspolitiet, Divisionsforeningen og DBU og mellem politikredsene, fodboldklubberne og deres fanklubber, siger Jesper Kracht.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: