Annonce:
Annonce:

Romerlys til våd efterfest: 'Vi er jo bare nogle bonderøve, der ikke er gearet til Superligaen'

Helsingørs sensationelle Superliga-oprykkere blev modtaget af knap 1500 fans i et nedlagt skibsværft i hjembyen dagen efter playoff-sejren over Viborg. Der var fadøl, fællessang og sprøjtende champagneplasker

Annonce:
Følg Fodbold
Følg Superligaen

I Shakespeares ’Hamlet’ fra 1603 forstod de royale hovedpersoner at feste fandenivoldsk igennem med druk, intriger, mord og et omvandrende spøgelse på slottet.

Alligevel kan den verdenskendte fortælling fra Kronborg Slot i Helsingør ikke helt hamle op med dén virkelige fest, der mandag eftermiddag og aften blev holdt hos naboen på den anden side af gaden i et restaureret skibsværft.

Her blev Helsingørs sensationelle Superliga-oprykkere modtaget, som var de helte i en Marvel-tegneserie. Flere end 1500 Helsingør-borgere og fans stod klar til hylde sejrsherrerne fra playoffkampene mod Viborg, som blev vundet på reglen om udebanemål efter samlet 3-3.

Annonce:

Skummende øl og Helsingør-vin
Det gråhvide betonværft på Kronborg Vej 2 i Helsingør er normalt rammen for ’Værftets Madmarked’, hvor alverdens specialiteter nydes med udsigt til Kronborg Slot, når værftets porte er åbnet helt.

Men mandag er den omdannet til et moderne halbal for byens ’bonderøve’.

62741926.jpg
De kommer for at juble sammen med Helsingør-spillerne. Og de første er allerede ankommet. Flere af dem er iført de blå- og hvidstribede Helsingør-trøjer, og enkelte er udstyret med skummende fadøl, som de har fået fra de ankre, der er opstillet i en bod i værftets ene side. I øvrigt lige over for en anden bod, der sælger Helsingør-trøjer til 400 stakater og – hold nu på klaphatten – Helsingør-rødvine på flaske. Amarone, sågar. 

Nu venter folket blot på dets helte. Det samme gør Helsingørs skævt smilende direktør, Janus Kyhl, som stort set ikke har sovet i nat, fordi han skulle koordinere festligheder sammen med den trofaste fanklub ’Kronborgs Drenge’.

Annonce:

Den lyseblå skjorte bag hørblazeren er dog nystrøjet og presset, selvom natten var lang.

62741937.jpg 

’Vi er nogle bonderøve’  
Direktøren for det hele fatter stadig ikke helt, at hans helte klarede ærterne i grønne Viborg og sikrede Helsingør sin første Superliga-oprykning i historien.

- Det er fantastisk og uvirkeligt. Vi er drevet er flere hundrede frivillige, og vores spillere har arbejde ved siden af fodbolden, så de gør ikke det her for pengenes skyld. Vi er jo bare nogle bonderøve, som slet ikke er gearet til Superligaen, siger Janus Kyhl til Ekstra Bladet og griner.

Det sidste kan han måske have ret i. Helsingørs træner Christian Lønstrup har ikke en professionel trænerlicens, mens Helsingør Stadion ikke er godkendt til Superliga-bold. Først fra 2018 får klubben et nyt og moderne stadion, som er godkendt til Superliga-bold. Til den tid er ’Holger Danskes drenge’ måske fortid i Danmarks bedste fodboldrække.

Annonce:

Men det vil hverken Janus Kyhl eller formanden for fanklubben ’Kronborgs Drenge’, Henning Moosmann, tænke på lige nu. For nu er der fest.

Champagne på scenen
Henning Moosmann bærer – selvfølgelig – sin Helsingør-trøje, men med skriften ’Uforpligtende’ på ryggen, hen over tallet 6.

Han dirigerer sine tropper fra fanklubben, som er ved at rette de sidste detaljer til ved den store scene for enden af værftet, hvorfra spillerne om kort tid skal hyldes af de fremmødte fans.

62741936.jpg
Scenen er bygget op af europapaller og oven over den hænger et kæmpe, lyseblåt og hvidt banner med den simple skrift ’FC Helsingør Fodboldfans’. Inde på scenen står store flasker champagne linet op, mens mikrofon og lydudstyr står klar til ’Gasbox’, en Kim Larsen-kopi fra egnen. Han skal synge fansene varme inden heltenes entre.

Annonce:

Fanklubbens formand har været i gang længe. Siden klokken fire i morges, hvor han gik i gang med festplanlægningen. Henning Moosman bruger 15 timer om ugen på fanklubarbejde ved siden af sin selvstændige forretning som flyttemand. Sådan er det.

Pludselige beordres han til siden af en mand med en to meter høj højtaler rullende på en sækkevogn.

- Kærligheden til klubben driver mit arbejde. Jeg har fulgt Helsingør siden Danmarksserien, så det er ’min’ klub. Som vi synger: ’Vi er Helsingørs 12. mand’. Vi er der altid! Selv i regn og rusk, siger Henning Moosmann og får en krammer af et par halvfulde fans med fadbamser i hænderne.

62741919.jpg
Vilde fans og Kim Larsen

Moosmann drømmer om en fast fanskare på 400 vilde mand til Superliga-kampene. Den skal erobres gennem Facebook og via folkets fremmøde til den igangværende fest.

Annonce:

Flere folk finder vej til værftet, som efterhånden er proppet til bristepunktet. ’Gasbox’ går på scenen og lægger ud med ’Tarzan Mama Mia’. Mange synger med. Men en større gruppe fans skråler ’Su, Su, Superliga!’ og gentager verset et dusin gange, mens der skylles ned med øl. Ved siden af danser små rollinger til den sære sammenblanding af Kim Larsen og fuldemands-fansang.

62741921.jpg
Direktør Janus Kyhl skyller også ned med en øl. Én han har fået af Helsingørs måske mest legendariske fan, Ole Olsen, som er iført lyseblå Helsingør-træningsoverdel og et matchende halstørklæde. Han er glad i sit sølvgrå overskæg, der glimter af boblende ølskum.

- Jeg har været Helsingør-fan siden 1957, hvor jeg flyttede til byen. Jeg har kun misset én kamp, og det var den mod Viborg. Jeg blev hjemme, fordi jeg var syg. Jeg var så nervøs undervejs i kampen, at jeg måtte dulme nerverne med en bajer, siger Ole Olsen og klapper en kammerat på skulderen.

Han tror i øvrigt på, at Helsingør bliver oppe i Superligaen. Ganske enkelt, fordi holdet har ’verdens bedste træner’ i Christian Lønstrup. Ham uden licensen.

Annonce:

Lastbil og rødglødende romerlys
’Gasbox’ skifter ordene ud i verset i ’Tarzan Mama Mia’, så det lyder: ’Åh Superliga, åh åh åh Superliga, åh åh ÅH, Superliga’. Dén er en stor gruppe fans helt med på og brøler sammen med ’Gasbox’.

62741941.jpg 

Rollingerne danser videre på betongulvet, mens forældrene nikker anerkendende i takt. ’Gasbox’ er ved at være færdig med sit sæt, der blandt andet også talte ’Susan Himmelblå’ og råber ind i mikrofonen: ’Er i klar til at feste Helsingør?!’.

Så tager fansene ellers over. En af ’lederne’ i gruppen starter den ultimative fansang i klubben. 

’Åh, Helsingør, vi synger dit navn igen. Kronborgs drenge oppe fra nord, vi har gang i noget stort!’. Strofen gentages igen og igen. Og snart synger alle i betonværftet med, så væggene runger og skummet på de mange fadøl falder af.

Annonce:

Pludselig dukker en rød lastbil op for enden af det åbne værft, modsat scenen. Folk har taget plads til venstre og højre foran scenen. Den røde lastbil med triller langsomt ind i værftet. Ud fra siderne af den åbne lastbil stikker hænder, der holder om rødglødende romerlys.

62741931.jpg
Går amok på scenen

Helsingørs fodboldhelte er ankommet. Det får bare fansene til at synge endnu højere og øllene til at skvulpe endnu mere. Lastbilen triller op foran scenen, ud kommer sensationsspillerne, og de modtages af highfives, krammere, øl og konfettikanoner i hvide og blå nuancer.

De træder op på scenen og filmer showet, mens de hopper uhæmmet til fansenes sang, så underlaget af europapaller giver efter. Hurtigt griber direktøren mikrofonen og beder dem stoppe med at hoppe - ellers braser sagerne sammen. De hopper bare videre.

Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær, er også med til festen og får hurtigt mikrofonen.

Annonce:

- I gjorde det umulige, og alle børnene ser nu op til jer, og det I har præsteret. Det er kæmpestort. Så tillykke til jer og tillykke til Helsingør Kommune, siger Kiær, der efterfølgende lover madkuponer og en flaske champagne til alle. På byrådets regning, naturligvis.

62741927.jpg
Anføreren har ordet 
Helsingørs anfører, Andreas Holm, får mikrofonen og ordet. Troede han. For inden han overhovedet når at takke de 1500 fremmødte, afbrydes han af fansene.

’Stille i Viborg, der er så stille i Viborg, stille i Viiiiiibooorg, der er så stille i Viiibooorg’, synger fansene efterfulgt af ’Sommer, sommer og sol, duften af Viborg i 1. division’.

Sangene er til stor morskab for anføreren og hans kammerater på scenen. Alt imens skyder spillerne champagnepropper af sted og bader de forreste fans i den fine, franske boblevand. Så får anføreren endelig ordet.

Annonce:

- I fans kunne ikke gøre det bedre. I klarer det helt fænomenalt, og I har stor andel i den her oprykning. Jeg tror ikke, det er gået op for os, hvad vi har opnået. I skal have tusind tak, råber han og spørger, om de er med på en fællessang. Fansene skriger ’ja!’, så det kan høres helt ovre i Holger Danskes dunkle kælder.

Her slår Helsingør sensationelt Viborg og spiller sig i Superligaen:

Helsingør-profil åbner for Brøndby-skifte:

Arek Onyszko: Jeg har været et ondt menneske

Ødelagt Viborg-anfører: Fan-uro var voldsom for familierne

Helsingør-profil på vej til Brøndby

Ærlig sensations-træner: Oprykningen kommer for tidligt

Pinlig nedrykning: Det skal koste hoveder!

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: