Rovdyr i feltet: 'Det var bedre end sex'

Superligaens 100 største: Der var mange ting, Peter Lassen ikke var ret god til. Til gengæld var der én ting, som han var rigtig god til: at score mål. Og han elskede det ...

Få et smugkig på en af profilerne fra morgendagens liste

Ekstra Bladet kårer de 100 største spillere i Superligaen. I dag er vi nået til 80-71. I bunden af artiklen kan du se hele listen og læse om de andre store spillere.

Peter Lassen var et rovdyr i et straffesparksfelt, udenfor var han som en doven hanløve. I slutningen af 90’erne og starten af årtusindet bombede Lassen mål ind for AB og Silkeborg og blev med 16 mål Superliga-topscorer i sæsonen 1999/00.

Den titel var han så glad for, at han proklamerede, at ’det var bedre end sex’. Sådan var Lassen. En bramfri københavnerflab i Silkeborg.

Det var en anden københavnerflab, Preben Elkjær, der havde lokket ham hjem efter nogle år i belgisk fodbold. At det lykkedes var lidt af et mirakel.

- Jeg kan lige så tydeligt huske, at Elkjær ringede og spurgte, om jeg ikke ville hjem til en klub i Danmark. ’Jo’, sagde jeg, ‘bare den ikke ligger i Jylland’. Det var så Silkeborg.

- Men det er det bedste, jeg har gjort. Min tid i Silkeborg var fremragende, og det er en by, der stadig står mig nær. Min datter bor derovre, siger den 50-årige eks-bomber, der både i væremåde og spillestil nok ville have svært ved at passe ind i nutidens fodbold.

- Jeg tror, at jeg ville ha’ det rigtig hårdt. I dag skal angriberne jo løbe 27 kilometer i en kamp. Der findes ikke mange angribere som mig i Superligaen i dag, ’Duncan’ i AGF er vel den eneste, siger Peter Lassen.

Peter Lassen blev hentet hjem til dansk fodbold af Silkeborg, hvor han scorede sit sidste Superliga-mål i 2000. Foto: Polfoto/Lars Poulsen
Peter Lassen blev hentet hjem til dansk fodbold af Silkeborg, hvor han scorede sit sidste Superliga-mål i 2000. Foto: Polfoto/Lars Poulsen

Selv om han som de fleste andre pensionerede spillere godt kan savne selv at løbe rundt i Superligaen, er det vist meget godt, at manden med målnæsen var stor for nogle årtier siden og ikke i dag.

- Dommerstanden dengang og så i dag er som dag og nat. Jeg har adskillige gode anekdoter om, hvad dommerne har sagt til mig og omvendt.

- I dag skal man bare slå en skid, så ryger man ud, siger Peter Lassen og hiver på opfordring en anekdote frem fra hukommelsen:

- Der blev vinket offside på mig, og jeg blev fuldstændig hysterisk. Jeg løb 30 meter ud mod linjevogteren for at give ham en kæmpe skideballe, men Peter Mikkelsen sprang ind foran mig og sagde ’Lassen, stop hurtigt. Du har en kæmpe bussemand siddende’.

- Det passede selvfølgelig ikke, men jeg glemte alt om den linjevogter.

Peter Lassen scorede sit sidste Superliga-mål for Silkeborg i oktober 2000. Kort efter sprængte han achillessenen og måtte stoppe karrieren. Han blev sælger i Silkeborg og siden i Hvidovre IF.

De tre seneste år har han været salgschef i AB.

Vidste du: Peter Lassen fik ingen landskampe, men til gengæld tre ligalandskampe i 2000. I den anden scorede han efter 29 sekunders spil mod Norge.

Sådan er spillerne blevet udvalgt:

Ekstra Bladet kårer Superligaens 100 største nogensinde

Det er en umulig opgave at køre Superligaens 100 største spillere nogensinde. Vi har gjort det alligevel!

Det har været sin sag at koge 25 års Superliga-historie ned til 100 spillere.

I alt 2297 har siden 1991 optrådt i den bedste danske fodboldrække. Nogle fik ét minut, andre er oppe på over 500 times Superliga-fodbold.

Men hver eneste gang én spiller er blevet valgt, er 22 blevet valgt fra.

Vi har i udvælgelsen gået efter spillere, der har sat et solidt støvleaftryk både i deres klub og i ligaen som helhed.

Spillere, der enten med mål, genialiteter eller overlegne præstationer har skrevet sig ind i Superliga-historien – og i folks hukommelse.

Vi har fokuseret på, hvad de har stået for, mens de spillede i Superligaen.

Rafael van der Vaart er et af de største navne, der nogensinde har betrådt de danske stadioner, men cv’et alene er langtfra nok til en plads på Ekstra Bladets liste.

Peter Schmeichel ville muligvis også hævde, at han burde have haft en plads, og nogen bedre målmand har Superligaen nok aldrig haft.

Hans problem er, at han tilbage i foråret 1991 blot fik 18 optrædener i den nystartede Superliga, inden han blev solgt til Manchester United.  

I øvrigt holdt han kun buret rent i seks af de 18 kampe…

Ikke to Top 100-lister vil blive ens og heldigvis for det. For det er diskussionerne, fodbolden lever af.

Der er ikke tale om en facitliste, men Ekstra Bladets liste anno 2016, og du er mere end velkommen til at være uenig og diskutere vores valg i kommentarsporet under artiklen.

Men læs med hver dag frem til 31. december, hvor vi kårer Superligaens største. Vi garanterer god underholdning og et par overraskelser undervejs.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

5 kommentarer
Vis kommentarer