Annonce:
Annonce:

Så mange lønkroner bruger din superligaklub

- Pengene bestemmer i det lange løb, hvem der vinder titlerne, siger fodboldøkonom

Randers får maksimalt ud af lønkronerne (Foto: Lars Poulsen)
Randers får maksimalt ud af lønkronerne (Foto: Lars Poulsen)
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Superligaen

Det var en sensation, da Herfølge i 2000 vandt mesterskabet. Og det var lidt af et mirakel, at AaB kunne gentage bedriften i sidste sæson.

For det er i høj grad dine investeringer i spillertruppen, der afgør, hvor du ender i tabellen.

Det fastslår den anerkendte fodboldøkonom Jesper Jørgensen fra Deloitte

- I otte ud af ti tilfælde vinder dem, der har det største spillerbudget. De klubber, der investerer mest i spillertruppen, siger Jesper Jørgensen og uddyber:

- Men vi har – så sent som i sidste sæson – i AaB set beviset på, at kontinuitet er mere værd end penge. Vi vil med års mellemrum få klubber med mindre budgetter til at drille de største klubber, påpeger han.

Han vurderer, at den enorme investering og udskiftning i FCKs spillertrup først for alvor vil afspejle sig på resultatlinjen i næste sæson.

Annonce:

- FCK hentede i forhold til danske forhold spillere fra den øverste hylde. Men de skal også først finde melodien, siger Jesper Jørgensen og giver et eksempel med internationalt perspektiv:

- Da Chelsea og Manchester City startede opstigningen med at bruge enorme summer tog det også et par år, før de for alvor fandt vindersporet. For selv de rigeste klubber får lavet dyre fejlinvesteringer, påpeger han

-

Så meget bruger klubberne på spillerbudgettet

FC København: 110 mio. kr.

FCK har besluttet at skrue voldsomt op for lønbudgettet de kommende år. Der skal bruges 30 procent flere lønkroner i bestræbelserne på at hente bedre spillere. Klubben har i forvejen det største lønbudget og sidste sommer stod Ståle Solbakken for en stor udskiftning i spillertruppen.

Brøndby: 75 mio. kr.

Annonce:

For to år siden var klubben på randen af konkurs, så kom der penge og der skulle bygges stille og roligt op. Men det ændrede sig hurtigt med rigmanden Jan Bech Andersens indtog. Først kom Thomas Kahlenberg til, siden blev dyre drenge som Johan Elmander og Daniel Agger hentet til klubben. I dag har Brøndby igen et af ligaens største lønbudgetter.

FC Midtjyllland 55 mio. kr.

Guldfavoritterne har igen mulighed for at spille med musklerne, efter den britiske rigmand Matthew Benham overtog klubben. Klubben har brugt musklerne i vinterens transfervindue, hvor problemer som Johan Dahlin og Martin Pusic er kommet til.

OB 40 mio kr.

Det er ikke mange år siden, at fynboerne spillede med musklerne. De var med helt fremme i ligaen og betalte tårnhøje lønninger. Siden kom der en krise, som betød store underskud og ny kapitaltilførsel. Klubben har forsøgt at spare sig ud af problemerne, men tendensen er åbenbart nu, at klubben så småt er parate til at geare op igen.

FC Nordsjælland 40 mio. kr.

Annonce:

150 Champions League-millioner fik ikke klubben til at sprænge lønbudgetterne. Der er blevet skruet lidt mere op. De bedste spillere får væsentligt mere i dag end for tre-fire år siden. Men det vil altid være en klub, der primært satser på talentudvikling.

Esbjerg 37 mio. kr.

Det er ikke mange år siden, at klubben balancerede på randen af økonomisk kollaps. Men så kom den europæiske succes og siden en række supersalg, der har skabt et særdeles solidt økonomisk fundament på Vestkysten. Det betyder samtidig, at der er skruet gevaldigt op for lønniveauet i klubben.

Randers 32 mio. kr.

Sæsonens store positive overraskelse har evnet at få meget ud af lidt. De har altid været dygtige til at hente spillere til ganske fornuftige priser. Og ofte havner der spillere med et enormt potentiale i Kronjylland.

AaB 30 mio. kr.

Annonce:

Det er lidt paradoksalt med The Double-vinderne. For det er stik mod alle odds, at en klub med så lavt et budget kan vinde det hele. Men kontinuitet og stabilitet kan føre langt. De var for få år siden tvunget til at skære voldsomt ned. Men de evnede at holde sammen på de vigtigste spillere og det gav et stort sportsligt udbytte. Nordjyderne vil helt sikkert være forsigtige med igen at skrue alt for voldsomt op for lønkronerne igen.

FC Vestsjælland 25 mio. kr.

Uden Guld-Kurt (Andersen, red.) var der ingen Superliga-bold i Slagelse. Fundamentet er ikke særlig stærkt, fordi klubben reelt ikke har en fødekæde. Derfor skal de ud at hente folk ude fra hver sæson. Det er blevet et alternativ for de københavnske spillere, der ikke er gode nok til FCK, Brøndby eller FCN.

SønderjyskE 25 mio. kr.

Det bedste eksempel på en klub, der får maksimalt ud af midlerne. Det har vi ikke bare set én sæson, men nu over flere år. De er dygtige til at købe de rigtige spillere og få maksimalt udbytte af dem.

Silkeborg 20 mio. kr.

Rigmanden Kent Madsen er det økonomiske sikkerhedsnet i klubben. Siden oprykningen sidste sommer har han ikke været villig til at skrue op for lønkronerne. Det kommer nu til at koste endnu en nedrykning.

Hobro 10 mio. kr.

Det er et mirakel, hvis de overlever i Superligaen. For med en trup, hvor kun ganske få er på fuldtid, har konkurrenterne meget bedre vilkår. Men klubben med Superligaens laveste budget har overlevet – indtil videre – fordi de har haft et stærkt fundament og stået sammen.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fedte-Frederiksen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: