Skræmmende Superliga-tal: - Det værste tidspunkt

Superliga-klubberne kommer til at bløde millioner af kroner hver eneste runde resten af sæsonen

Hvad kommer der til at ske med Superligaen? Her er tre mulige scenarier. Video: Ritzau Scanpix, Tariq Mikkel Khan. Producer: Lasse Brøndal
Følg Fodbold
Følg Superligaen

Da Mette Frederiksen og regeringen mandag forlængede forbuddet mod større forsamlinger indtil september, dødsdømte hun samtidig Superliga-klubbernes drøm om at få tilskuere til de resterende kampe i indeværende sæson.

En af klubbernes helt store indtægtskilder.

Brutalt for Superligaen

Forbuddet betyder med garanti, at resten af sæsonen spilles uden tilskuere på lægterne - uanset hvilken model Divisionsforeningen ender med at afvikle de resterende to runder af grundspillet og det efterfølgende slutspil efter.

Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, har tidligere anslået, at hver runde uden tilskuere i Superligaen og Nordic Bet Ligaen i alt koster klubberne omkring 20 millioner kroner - og at det tal vil stige, jo længere frem i sæsonen man kommer.

Målt på denne sæsons tilskuergennemsnit i grundspillet og sidste sæsons gennemsnit i slutspillet vil Superliga-klubberne i alt gå glip af godt og vel 580.000 hoveder gennem tælleapparaterne.

Og det vil kunne mærkes, selvom en del af dem allerede har betalt entre via sæsonkort.

Artiklen fortsætter under billedet..

Det koster FC Midtjylland mellem en og to millioner kroner pr. hjemmekamp for tomme tribuner. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Det koster FC Midtjylland mellem en og to millioner kroner pr. hjemmekamp for tomme tribuner. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

- Det værste tidspunkt
De tomme tribuner kommer på det værst tænkelige tidspunkt, mener Jesper Jørgensen, der er en af Danmarks førende sportsøkonomer.

- Det er det værste tidspunkt, det kan ske. Der er ikke noget godt tidspunkt, men det er lige inden sæsonafslutningen, hvor vi ved, at tilskuertallene og interessen stiger. Det er nu, der skal være en positiv stemning omkring Superligaen, siger Jesper Jørgensen.

Han tror på, at klubberne kan klare resten af sæsonen for tomme tribuner, men frygter for den tid, der kommer efter.

- Det er hårdt, det de skal igennem i de 12 runder, men jeg er godt nok nervøs for den længere bane. Bliver det en sæson mere uden tilskuere eller med halv kapacitet? Det kan ende med at gøre rigtig, rigtig ondt, hvis der skal gå et år til på halv kraft.

- Det har så langvarige effekter, at det er sindssygt svært for klubberne at planlægge, siger Jesper Jørgensen, der ligeledes frygter, at sponsorer kan sige fra, fordi flere virksomheder også rammes af krisen.

Artiklen fortsætter under billedet..

Brøndby er en af de klubber, der får ondt i økonomien af at skulle undvære tilskuere til forårets sidste kampe. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Brøndby er en af de klubber, der får ondt i økonomien af at skulle undvære tilskuere til forårets sidste kampe. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Brøndby mister ti millioner kroner
Ifølge Ekstra Bladets beregninger kan Brøndby indstille sig på, at gå glip af indtægter på ti millioner kroner i de seks hjemmekampe i foråret. Ligesom man er forhindret i at afholde andre arrangementer på stadion.

FC Midtjyllands administrerende direktør, Claus Steinlein, fortalte tirsdag til Herning Folkeblad, at en normal Superliga-kamp vil koste en million kroner uden entre- og kampindtægter, men at det beløb er højere i slutspillet, hvor de store kampe mod Brøndby og FC København snarere koster to millioner i tabte indtægter.

Det er naturligvis værd at bemærke, at der med tomme tribuner også vil være en udgift til medarbejdere og lignende, som klubberne sparer på kampdage.

De tomme tribuner får dog ikke kun den konsekvens, at fansenes penge bliver i lommerne frem for at ryge i klubkasserne, siger Jesper Jørgensen.

- Det er ikke kun et spørgsmål om, at der ikke kommer entreindtægter i kassen. Der er nogle afledte konsekvenser også, siger han og peger på sponsor- og tv-aftaler som store tvivlsspørgsmål.

Divisionsforeningen har tidligere meldt ud, at de forventer, at klubberne får del i en af statens hjælpepakker på grund af forbuddet mod større forsamlinger.

Det er uklart, hvor stor en del af klubbernes tab der vil blive kompenseret. Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, men det har endnu ikke været muligt.

Millionopbakning til Brøndby

Liverpool i kæmpe kovending efter kritik

Mogens Palle har lige begravet sin kone: Livet er ikke den rene fest

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU