Se tallene: Derfor er det 'den usandsynlige topkamp' i Parken

At FC København skulle spille topkamp i april var forventet af de fleste og krævet af alle klubbens fans – at SønderjyskE derimod skulle være modstanderen, havde de færreste vist regnet med

FCK betalte i sommer 18 mio. kr. for Federico Santander. Til sammenligning har SønderjyskE betalt 800.000 kr. for Pierre Kanstrup, der til den pris er klubbens dyreste spiller nogensinde (Foto: Anders Brohus)
FCK betalte i sommer 18 mio. kr. for Federico Santander. Til sammenligning har SønderjyskE betalt 800.000 kr. for Pierre Kanstrup, der til den pris er klubbens dyreste spiller nogensinde (Foto: Anders Brohus)

Den ene klub har verdens bedste restaurant liggende på ottende etage på sit eget store stadion, den anden kommer fra en by, hvor der ikke engang er en togstation. 

FC København og SønderjyskE er på mange områder to meget forskellige størrelser. FCK køber i hvert eneste transfervindue ind for millioner, har et fyldt pokalskab og masser af europæisk erfaring. 150 kampe indtil videre. 

SønderjyskE har betalt under en million for sin dyreste spiller, er aldrig endt højere end på en sjetteplads i Superligaen, og deres forbindelse til Europa er de små 60 kilometer til grænsen i Padborg. Europæisk fodbold er noget, de har fulgt på tv.

Men i næste sæson er der mulighed for, at Europa kommer til Haderslev, for på et punkt er afstanden mellem SønderjyskE og FC København ikke stor. 

I Superliga-tabellen er der bare seks point mellem de to meget forskellige størrelser, så der er tale om en regulær topkamp, når SønderjyskE indtager Østerbro i eftermiddag.

Har snydt alle de kloge
At FC København skulle spille topkamp i april var forventet af de fleste og krævet af alle klubbens fans. At SønderjyskE derimod skulle være modstanderen, havde de færreste vist regnet med.

Flere eksperter – heriblandt Ekstra Bladets egen Stig Tøfting – tippede sønderjyderne til en sæson, hvor det igen drejede sig om at undgå nedrykning, men igen har SønderjyskE snydt alle de kloge og vil med en sejr i den usandsynlige topkamp i Parken kun være tre point fra førstepladsen med ti spillerunder igen…

På rådhuset i Haderslev – et sådant har de trods alt – sidder borgmester Hans Peter Geil og glæder sig over fodboldsuccesen. 

Normalt jubler de over ishockey og speedway i regionen, men når fodboldholdet har succes, er det den ultimative reklamesølje for kommunen ifølge Venstre-manden, der også selv er flittig gæst på det lokale stadion. 

- Vi er blevet dømt ude mange gange i Sønderjylland. Til trods for det så flyver vi alligevel. Der er optimisme, men vi overspiller det ikke.

- Det skal man passe på. Det er ikke en sønderjysk tradition, siger Hans Peter Geil til Ekstra Bladet.

Haderslev-borgmester Hans Peter Geil gælder sig over den sønderjyske succes i Superligaen (Foto: Ole Frederiksen)
Haderslev-borgmester Hans Peter Geil gælder sig over den sønderjyske succes i Superligaen (Foto: Ole Frederiksen)

Når han skal forklare det sønderjyske fodboldmirakel, bruger han ord som samarbejde, sammenhold, sejhed og sønderjysk stædighed.

- Vi har jo været i krig nogle gange før – og også tabt – men det gør, at vi i den sammenhæng er blevet seje.

- Alle står sammen om det her projekt, og det gør, at der kan leveres sportslige præstationer, hvor folk siger, at det ikke burde kunne lade sig gøre, siger borgmesteren.

Det har Hans Petet Geil ret i. Egentlig burde det ikke kunne lade sig gøre, at SønderjyskE var FC Københavns største konkurrent til guldet.

For de råder ikke over en trup, hvor landsholdsspillerne står i kø for at blive en af de 11 i startopstillingen hos årets træner, Jakob Michelsen.

Aktuelt har sønderjyderne to. Adama Guira og Emmanuel Okwi der i landsholdspausen hilste et par gange på hinanden, da deres lande, Burkina Faso og Uganda, mødtes i kvalifikationen til de afrikanske mesterskaber i 2017.

I FC København er situationen noget anderledes. Manager Ståle Solbakken har 19 mand i sin trup, der på et tidspunkt i karrieren har spillet på landsholdet. 

Giver aldrig op
Så også på det punkt er det feje hold i nationalarenaen, men det er SønderjyskE vant til. Sådan er det som regel, når de spiller.

Og alligevel bliver de ved med at overraske og gør det endda samtidig med en konservativ tilgang til økonomien.

De kunne godt prale med, at de flere gange har leveret sorte tal på bundlinjen, men her sniger den sønderjyske beskedenhed sig ind. 

Der er dog ingen tvivl om, at de er stolte i Sønderjylland, og som borgmester Hans Peter Geil, så ranker de ryggen, når de går på stadion for at følge de lokale ringrideres kamp på grønsværen.

- Jeg kan mærke, at der er en begejstring. Folk er stolte, og holdet har det, som vi kalder den sønderjyske dna.

- De giver aldrig op og viste senest mod FC Midtjylland, at de kan komme igen, siger Hans Peter Geil med henvisning til opgøret i Haderslev, hvor de danske mestre blev besejret 3-2, efter der ellers havde stået 0-2 ved pausen.

Nu er det de formentlig kommende mestre, som SønderjyskE skal op imod, og statistikken er ikke med dem.

29 gange har de to klubber mødtes i Superligaen i dette årtusinde – og sønderjyderne har aldrig vundet.

’Søndertyske’
- Ja, den statistik kender jeg også godt, men sådan er det. Jeg kan huske, at deres fans for en del år siden mødte op med et skilt, hvor der stod ’hvor er stadion’, og de skrev selvfølgelig Søndertyske i stedet for SønderjyskE.

– Det var ganske morsomt, men jeg kan huske, at vi så bankede dem 5-0 i en pokalkamp kort efter. Det var også morsomt, siger Hans Peter Geil, der godt nok siger, at man skal passe på at overspille optimismen, men har svært ved helt at bevare den sønderjyske beskedenhed før kampen i Parken.

Godt nok har holdet fra Slager Lampes hjemby aldrig vundet over hovedstadsklubben, men én gang skal som bekendt være den første, og Haderslev-borgmesteren er overbevist om, at tiden er inde til, at FC København skal have et slag med gode sønderjyske spegepølse:

- Du er i hvert fald velkommen til at ringe igen, når vi har vundet på søndag, siger han på klingende sønderjysk – og følger op med et grin.

I starten af sæsonen vandt FCK 3-1 i Haderslev over SønderjyskE. Se målene her:

 

7 kommentarer
Vis kommentarer