Superliga-skandalen ruller - kan ende med 'worst case'

SønderjyskE kan se frem til en tvangsnedrykning, hvis klubben findes skyldig i matchfixing

NB: I vores tv-indslag om Hvilsom-sagen bliver det mod afslutningen omtalt, at AaB i udekampen mod Viborg sidste sæson ikke spillede for at score i slutfasen. Det er forkert husket. AaB ramte stolpen i slutfasen og sendte sin målmand frem. Vi beklager fejlen. Vi har efterfølgende klippet passagen ud af tv-indslaget.

Skandalen ruller i Superligaen i kølvandet på den særdeles mistænkelige afslutning på SønderjyskEs skandalekamp mod FCM 18. marts.

Den kamp tabte sønderjyderne 2-1 efter en mærkværdig afslutning, hvor udeholdet syntes meget lidt interesserede i at forhindre Gustav Wikheims sejrsmål i sidste minut.

Nederlaget betød nemlig, at SønderjyskE havnede i den 'gode' pulje med Lyngby og Randers i nedrykningsspillet.

På forhånd havde den sønderjyske lejr tilkendegivet, at man naturligvis ville holde øje med de øvrige resultater.

Men man gjorde tilsyneladende mere end det.

I hvert havde en synligt frustreret Christian Greko Jakobsen svært ved at finde de rette ord efter kampen, hvor han mere end antydede, at SønderjyskE havde tabt med vilje.

Se det opsigtsvækkende interview med Greko her:

Så gik DBU's matchfixing-sekretariat ind i sagen, og her har man fået skarp ammunition i form af en Snapchat-udveksling mellem SønderjyskEs Mads Hvilsom og Hobros Jesper Bøge, som Ekstra Bladet afslørede mandag.

- Fedt at komme ind og have fået at vide, at man ikke måtte score, selv om vi var kommet bagud. Men alle andre hold ville have gjort lige som os, skrev Hvilsom til sin tidligere holdkammerat fra FCM's ungdomsafdeling.

En besked, der ifølge sportsjurist Jens Bertel Rasmussen kan få meget alvorlige konsekvenser

- Det er en ekstra sten til, at der er noget om snakken om, at der var aftalt noget på forhånd. Også, når man tænker på Greko, der på tv åbent sagde, at situationen var til grin, siger juristen, der peger på flere mulige konsekvenser, hvis matchfixing-sekretariatet finder klubben skyldig.

- Der er mange muligheder. Det kan være alt fra bøder til fratrækkelse af point. Det kan både ske i denne sæson eller sådan, at klubben fratrækkes point i den kommende sæson. Og så er der worst case-scenarioet, at SønderjyskE tvangsnedrykkes, forklarer juristen, der mener, at sønderjyderne bør idømmes den hårdest mulige straf, hvis snyden kan påvises.

- For mig er sagen så ekstraordinær, at det, som jeg ser det, bør ende med worst case-scenarioet, tvangsnedrykning, hvis matchfixing-sekretariatet finder klubben skyldig, siger han og fortsætter:

- Som jeg skrev i min bog, ’For Sportens Skyld’, i 2012, så er matchfixing det mest ødelæggende i sport overhovedet. Hvis tilskuerne ikke kan have tillid til, at resultatet ikke er aftalt på forhånd, så dør sporten.

doc6ush1uv5r6d1524l85ij.jpg

doc6zmx4r4zdbda7nvcol6.jpg 

- Det minder om dengang, Vesttyskland slog Østrig 1-0 ved VM i 1982 eller Danmarks 2-2 kamp mod Sverige i 2004, hvor begge mandskaber drog fordel af resultatet. Den store forskel er, at der denne gang er blevet sagt noget, forklarer juristen, der under alle omstændigheder forventer, at Christian Greko Jakobsen får en straf for at bringe spillet i miskredit efter sit opsigtsvækkende interview efter kampen.

Det vides ikke, hvornår matchfixing-sekretariatet træffer sin afgørelse.

Se det kontroversielle mål i SønderjyskE-kampen her.

Sønderjyske-sagen kort

Vi skal helt til bunds i pinlig Superliga-skandale!

Bombe under slutspillet - kæmpe afsløring i Sønderjyske-sag

Det sagde Greko før skandalekampen: