Uro i Superliga-klub: Spillerne raser over cheftræner

Flere af de ledende spillere i Sønderjyske har haft opgør med cheftræner Claus Nørgaard, som ikke har opbakning i spillertruppen

Søndejyske-chef Claus Nørgaard har ikke opbakning fra spillertruppen i Haderslev. Foto: Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Søndejyske-chef Claus Nørgaard har ikke opbakning fra spillertruppen i Haderslev. Foto: Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Sønderjyske står foran nogle skelsættende måneder, der får kæmpe betydning for klubbens kurs de kommende år.

Hårdt trukket op skal klubben finde ud af, om de vil skifte truppen ud – eller om cheftræner Claus Nørgaard skal ud.

Forholdet mellem spillerne og manden på bænken nærmer sig decideret sammenbrud.

Ekstra Bladet har gennem den seneste måned hørt flere beretninger fra Sønderjyske-lejren, der alle samstemmende tegner et kritisk billede af situationen i Superliga-klubben, der nu har været ti sæsoner i træk i Superligaen.

Således valgte anfører Marc Pedersen sammen med en anden af truppens vigtige spillere at forlade træningen i starten af oktober – umiddelbart efter 4-1 ydmygelsen i Farum.

Sønderjyske-anfører Marc Pedersen er en af de spillere, der har taget nogle opgør med Claus Nørgaard. Foto: Claus Bonnerup
Sønderjyske-anfører Marc Pedersen er en af de spillere, der har taget nogle opgør med Claus Nørgaard. Foto: Claus Bonnerup
 

Meldingerne mod Claus Nørgaard fra de to desertører efterlod ingen tvivl blandt de øvrige spillere i truppen om, at de var utilfredse med træningen.

Utilfredsheden lagde sig op ad et opgør, hvor det var selvsamme Marc Pedersen, der – uden cheftrænerens accept - valgte at instruere sine holdkammerater i en omstilling til fem-mands forsvar, da FC Nordsjællands rappe, unge artilleri var ved at udvikle kampen til en decideret ydmygelse.

Forsvarskrumtappen Kees Luijckx har også i flere omgange været ude i rasende udfald mod sin cheftræner i omklædningsrummet.

Når Ekstra Bladet forhører sig rundt blandt personer med indgående indsigt i forholdene, så er den samstemmende beskrivelse af situationen i Sønderjyske, at Claus Nørgaard ikke har opbakning fra sin spillertrup, og modstanden har dybe rødder selv blandt stamspillerne i truppen.

Kees Luijckx har haft flere rasende udfald mod sin cheftræner. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Kees Luijckx har haft flere rasende udfald mod sin cheftræner. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
 

Ekstra Bladet har forholdt Sønderjyskes sportschef, Hans Jørgen Haysen, oplysningerne, som gennem den seneste måned er sivet ud fra Sønderjylland.

- Dét billede kan jeg slet ikke genkende. Vi har en trup med mange ambitiøse spillere, der har en enorm vindermentalitet, som vi ynder at dyrke og udvikle, og hos os er der plads til at byde ind med holdninger og ideer, så længe de er konstruktive og til holdets og klubbens bedste. Så er det selvfølgelig ikke alt, vi er enige om, men du skal have lov at give din mening til kende, siger Hans Jørgen Haysen og fortsætter.

- Vi holder løbende møder med spillerrådet her i klubben og uden at gå i detaljer med, hvad der bliver sagt i fortrolighed på de møder, så har jeg ikke kendskab til noget, der adskiller sig fra, hvad der er normalt i en ambitiøs klub, siger sportschef Hans Jørgen Haysen til Ekstra Bladet, da vi konfronterer ham med situationen.

Hans Jørgen Haysen mener, at urolighederne i Haderslev skyldes vindermentalitet, og at uoverensstemmelserne ikke bevæger sig ud over det sædvanlige i en Superliga-klub. Foto: Anders Brohus
Hans Jørgen Haysen mener, at urolighederne i Haderslev skyldes vindermentalitet, og at uoverensstemmelserne ikke bevæger sig ud over det sædvanlige i en Superliga-klub. Foto: Anders Brohus
 

Indtil videre har utilfredsheden heller ikke udviklet sig til, at truppen samlet set har udtrykt mistillid til Claus Nørgaard over for klubbens ledelse.

For at forstå modsætningerne mellem Claus Nørgaard og Sønderjyske-truppen, er det vigtigt at indse, hvor markante ændringer der er sket i klubben, siden Sønderjyske i starten af 2017 gav den uprøvede, 37-årige Claus Nørgaard chancen som Superliga-træner.

Sølvvinder-truppen begyndte for alvor at smuldre i løbet af Nørgaards første måned i klubben. Janus Drachmann, Marc Dal Hende og Simon Kroon blev solgt til FC Midtjylland. Et halvt år efter smuttede anfører Pierre Kanstrup og Johan Absalonsen.

Så Claus Nørgaard skulle tage sine første skridt som Superliga-træner, samtidig med at et nyt spiller-hierarki skulle spire frem. Simon Poulsen blev hentet hjem efter ni år i udlandet. Og et halvt år senere dukkede Niki Zimling op med lige så mange års erfaring fra fremmede himmelstrøg.

De to kom til klubben med erfaringer og professionalisme fra et langt liv uden for Haderslev, og omkring de to er det nye spiller-hierarki i Sønderjyske vokset frem. En trup med stærke personligheder, stærke viljer og stærke meninger.

Claus Nørgaard får opbakning fra sportschef Hans Jørgen Haysen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Claus Nørgaard får opbakning fra sportschef Hans Jørgen Haysen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
 

En trup, som Claus Nørgaard har forsøgt at styre… forgæves. Og nu kommer sportschef Hans Jørgen Haysen til at skulle beslutte, om det letteste er at fortsætte med cheftræneren og ændre truppens sammensætning – eller om Nørgaard senest ved udløb til sommer skal finde nyt arbejde.

- Claus Nørgaard har gjort en stor indsats i klubben i en periode, hvor vi har stabiliseret os godt og grundigt efter de historiske sølvmedaljer. Jeg synes faktisk, at det er en bedrift, der har fået for lidt anerkendelse, og derfor har kritikken af Nørgaard heller ikke altid været lige saglig, siger Hans Jørgen Haysen.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Claus Nørgaard til denne artikel, men Sønderjyskes cheftræner er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Sådan gjorde vi

Ekstra Bladet blev bekendt med den første uro i Sønderjyske-truppen for fire uger siden.

Efterfølgende har vi afprøvet alvoren i situationen gennem fortrolige samtaler med flere end ti personer, der enten er aktuelt tilknyttet Sønderjyske - eller har aktuel viden fra personer, der er i klubben.

Det øjebliksbillede, som males af personer, der er vant til sportens jargon og mekanismer, efterlader ingen tvivl om, at Claus Nørgaards situation i Sønderjyske er udfordret.

Premier League-manager: ALT hvad du skal bruge for at vinde

Her er de gyldne fif: Det er nu, du skal skifte på dit manager-hold

Superliga-profil taler ud: - Min kæreste kunne tydeligt mærke, der var noget galt