Superliga-fans: Away-kort, nej tak!

Danske Fodbold Fanklubber er modstandere af det kommende away-kort i Superligaen, og de føler sig ikke hørt

AaB-fans som disse - til en tilfældig Superliga-kamp ude mod FC Vestsjælland - skal fra næste sæson lade sig registrere, hvis de vil ind i et udebaneafsnit. (Foto: Jens Dresling)
AaB-fans som disse - til en tilfældig Superliga-kamp ude mod FC Vestsjælland - skal fra næste sæson lade sig registrere, hvis de vil ind i et udebaneafsnit. (Foto: Jens Dresling)

Til sommer indfører Divisionsforeningen et away-kort, som alle udebane-fans i Superligaen skal have lavet, hvis de vil se kampe i udebaneafsnittet i Superligaen. Det sker for at øge sikkerheden og for at sikre, at fans med karantæne på en klubs hjemmebane heller ikke kan komme ind til klubbens udekamp.

Foreningen Danske Fodbold Fanklubber har været fremme med kritik af kortet, som de mener, smadrer dansk fodbold. Men hvad vil fanklubberne så have i stedet for kortet.

- Vi har et håb om, at vi kunne bygge videre på den dialog, som der er godt i gang, siger fanformand Rasmus Trenskow til Ekstra Bladet.

- Det er et helt vidt system at indføre, når det blot skal bruges til at håndtere klubkarantæner. Vi taler jo om episoder, der er grove nok til karantæne, men ikke er grove nok til hooliganregisteret. Det vil sige, at vi taler om folk, der har kastet en øl, siger Trenskow.

Fanklub-formanden peger på en rapport fra Europarådet, der slår fast, at away-kort ikke har den ønskede virkning, og at man ikke skal registrere for registreringens skyld.

Skal vi så droppe det Awaykort?

Det kan derfor godt undre, at away-kortet kommer på baggrund af en handlingsplan i 2012, hvor Danske Fodbold Fanklubber selv sad med ved bordet.

- Hvis du spørger os, så har Divisionsforeningen ændret opfattelsen af, hvad der står i den handlingsplan. Der står, at klubberne skal kigge på et fælles adgangssystem og med inddragelse af fanklubberne, siger Trenskow, der peger på, at man gerne vil have et fælles adgangssystem, så det bliver lettere at købe billet til alle stadions via eget sæsonkort.

- Men tvunget registrering det er vi imod, og det vidste de godt dengang. Men det andet er nok for dyrt, og nu føler de, at de skal gøre noget. Vi mener heller ikke, at vi er blevet inddraget. Vi fik at vide, at det var på vej, og så fik vi at vide her i januar, at nu kommer det, siger Trenskow.

- Men Divisionsforeningen siger, at det fungerer fint i Holland. Så kan Danmark vel også indføre det?

- Det er ikke samme system. I Holland er der en lov, der siger, at du skal kunne identificere dig, og det kan man gøre via sit kørekort. Så kræver myndighederne derudover away-kort til bestemte kampe, og det har klubberne tacklet ved at koble det op på sæsonkortet til hjemmebanen. Når det ser ud til at virke, så er det, fordi mange får det via eget sæsonkort, men slet ikke bruger det. Der er så også koblet en række ekstra fordele op på kortet, siger Trenskow.

Fanklubformanden forklarer, at man som sådan ikke er modstandere af at få navn på billetten.

- Vores største anke er, at man skal et andet sted hen for at have kortet. Sammenligner man med biografer eller koncerter, der kan du jo komme på dagen og købe en billet, hvis der er en ledig billet, og det uden at skulle registreres et eller andet andet sted, siger Trenskow.

Derfor skal Superliga-fans registreres

 Han finder det sympatisk, at Divisionsforeningen gerne vil have trygge rammer til Superliga-fodbold.

- Det kan man ikke fortænke dem i, og vi vil gerne være med til at hjælpe, men jeg kan ikke helt se, hvor utrygheden skulle komme fra. Der er en stor del, der tror, at det utrygt at gå til fodbold, men spørger du dem på stadion, så er det en meget lille del, der føler sig utrygge, siger Trenskow.

Away-kort får stik modsatte effekt
Ifølge fanklubformanden var der 19 anholdelser i forbindelse med Superliga-kampe i 2013/2014, og det selvom mere end 1,57 millioner var på plads til sæsonens kampe.

- Med det her kort, kan man få den stik modsatte effekt. Folk vil tænke, at når man er nødt til at registrere, så må det være farligt at gå til fodbold, og så skyder man sig selv i foden, siger Trenskow.

Selv er Rasmus Trenskow fan af AaB, men det nye away-kort tager heller ikke højde for klubskifter blandt fans.

- Har man karantæne hos en klub, så kan man skifte og blive fan af en anden klub, hvor man ikke har karantæne. Det er set i Københavns-området blandt nogle af de her typer, der ikke på grund af fodbolden, siger Trenskow.

Efter planen bliver det nye away-kort indført til sommer, og så har man hele efteråret til at registrere sig, og fra vinter bliver det til et krav, hvis man vil se Superliga-fodbold i udebaneafsnittet. Kortet kommer til at indeholde oplysninger om navn, adresse, højde og foto og skal kun laves en enkelt gang, hvis du ligner dig selv og ikke vokser alt for meget.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri