Superliga-matchfixing blev overset

Hverken dansk politi eller DBU har fundet mistænkelige forhold den sag, hvor fem tyskere er tiltalt for manipulation af to kampe i Superligaen det seneste år

FC Vestsjælland endte med at rykke ud af Superligaen sidste sæson, men ifølge anklageren i Stuttgart, så blev en spiller købt til at tabe i to kampe i løbet af sæsonen (Foto: Jens Dresling)
FC Vestsjælland endte med at rykke ud af Superligaen sidste sæson, men ifølge anklageren i Stuttgart, så blev en spiller købt til at tabe i to kampe i løbet af sæsonen (Foto: Jens Dresling)

Den største sag om manipulation af fodboldkampe i Danmark nogensinde er ved at blive oprullet ved landsretten i Stuttgart.

Men umiddelbart ser den involverede Superliga-spiller ud til at slippe uden videre påtale.

De tyske myndigheder interesserer sig ikke for hans identitet, da de ikke har jurisdiktion i Danmark. Og herhjemme finder politiet ikke sagen interessant

– Jeg kan bekræfte, at vi i foråret fik en henvendelse fra tysk politi om, at der foregik noget i den danske Superliga. Vi kiggede på det, men fandt ikke anledning til at gå videre, siger politiinspektør i Københavns Politi, Christen Østergaard, der er chef for specialenheden for økonomisk kriminalitet.

Heller ikke DBU virker videre alarmeret.

Beviserne i sagen er ellers så omfattende og tunge, at anklagemyndigheden i Stuttgart mener, at de kan få dømt de fem anklagede for at have påvirket udfaldet af kampene 1. november 2014 FC Vestsjælland-Esbjerg 1-4 og 22. februar 2015 FC København-FC Vestsjælland 2-0.

Det er ifølge anklageskriftet i sagen sket ved at give en unavngiven FCV-spiller 450.000 kr. for at påvirke udfaldet i de to kampe.

Se også: Voldsom anklage: FCK-kamp manipuleret af fem tyskere

Intet tyder imidlertid på, at den tyske sag ender med at få den logiske danske udløber, hvor den involverede danske spiller bliver kendt - og stillet til ansvar herhjemme. Det virker i stedet mest af alt som om sagerne nærmest er blevet ignoreret og afskrevet herhjemme.

Således slår Dansk Boldspil Union over for Ekstra Bladet fast, at forbundet allerede har kigget på FC Vestsjælland-Esbjerg uden at have fundet tegn på ulovligheder.

– Vi kan bekræfte, at vi er blevet kontaktet vedrørende den omtalte sag og foretaget en undersøgelse af kampene. Vi meldte i januar ud, at der ikke er bevis for matchfixing. Vi afventer nu afgørelsen i Tyskland og vi ønsker ikke at udtale os om sagen, når den bliver behandlet ved retten, skriver kommunikations-direktør Jakob Høyer i en email og henviser til en januar-nyhed fra forbundet: ’DBU afslutter undersøgelse af Superliga-kampe.’

Nyheden fra januar omtaler imidlertid slet ikke nogen af de kampe, som retssagen i Tyskland drejer sig om. Ja, den ene af kampene var slet ikke afviklet.

Ikke desto mindre konstaterer Jakob Høyer og sikkerhedschef Henrik Kjær Jensen over for Ekstra Bladet, at undersøgelsen fra efteråret 2014 rent faktisk også rundede november-opgøret FCV-Esbjerg.

Se også: Tysk avis sætter skub i ny dansk matchfixing-skandale

Det fremgår imidlertid ikke af DBU’s pressemeddelelse, der helt specifikt kun runder to helt andre kampe fra starten af november 2014 - FC Vestsjælland-Randers FC og FC København-Silkeborg, hvor spilleudbydere i Tyskland stoppede for spil, da der i spillemønstret var tegn på uregelmæssigheder.

Ingen andre specifikke kampe nævnes af DBU - og det fremgår heller ikke af DBU’s nyhed, at undersøgelsen har drejet sig om andre kampe.

Alligevel fastholder DBU over for Ekstra Bladet, at yderligere kampe er blevet undersøgt i forbindelse med pressemeddelelsen i januar.

Kommunikationsdirektøren ledsager sin svarmail med en længere forsikring om, at DBU tager truslen om matchfixing alvorligt, har skærpet straffene og har iværksat flere kampagner for at bekæmpe det.

Men ud over det ønsker Jakob Høyer ikke at kommentere sagen yderligere.

Derfor står det hen i det uvisse, hvordan DBU midt i januar kunne lukke undersøgelsen af en matchfixing-sag, der omfattede en kamp, hvor tysk politi halvanden måned senere fandt at samme bagmænd var i gang med yderligere manipulationer.

Sådan forløb FCK-FC Vestsjælland, som tysk politi mener var manipuleret

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Tipsbladet
Hyldestvideo: Silkeborg IF tager rørende afsked med Robert Skov
Christensen udgik i stor Chelsea-sejr
Kriseramte Lyngby fik bøllebank af Nordsjælland i målrig testkamp
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen