Tøffe hylder 'Superligaens gladeste': En verdensmester på dette punkt

Ekstra Bladets fodboldkommentator Stig Tøfting er dybt imponeret over Bo Henriksen og AC Horsens, der har kurs mod den sjove ende af slutspillet

Stig Tøfting er imponeret over AC Horsens. Foto: Anita Graversen
Stig Tøfting er imponeret over AC Horsens. Foto: Anita Graversen

KED AF DET, Horsens – men mon ikke dette bliver min første, eneste og sidste klumme om den østjyske fodboldklub…

Ok, en joke, måske, men helt seriøst, så er Horsens en af den slags klubber, der ikke ligefrem vælter verden, men i dag fortjener de sgu’ omtale på denne plads.

Et hold, der har Superligaens næstlaveste spillerbudget er ved at banke sig ind i Top-seks og dermed en slutspilsplads i den sjove ende og det er vanvittigt imponerende.

Bare lige for at sammenligne, så har Horsens i omegnen af 14 millioner kroner i spillerbudget, FCK har 130 mio. kroner og der er blot syv points forskel. Eller sammenlign med AGF, der bruger i omegnen af 42 millioner kroner og ikke har en chance for at nu i slutspil.

Derfor er der grund til at løfte højt på hatten for træner/manager Bo Henriksen. Superligaens gladeste dreng – og nu med resultater, der matcher smilet og det flagrende hår.

Tøfting roser Bo Henriksen. Foto: Anita Graversen
Tøfting roser Bo Henriksen. Foto: Anita Graversen
 

VI TALER ALTSÅ om et mandskab, der en uge før sæsonstart stod med ni spillere, ingen målmand og ingen penge til at hente alverden ind for og som er nødt til at sige ja, hvis der kommer bud på spillerne som det er sket med Bubacarr Sanneh (FCM) og Jesse Joronen (FCK til sommer).

Alligevel lykkes det for Bo Henriksen at hente spillere som han har fået til at fungere som en enhed og det i sådan en grad, at Horsens kun har tabt en(!) kamp på hjemmebane, nemlig til FCM.

Hvad er det så han kan den gode Henriksen? Ja, først og fremmest er jeg overbevist om, at han er god til at banke selvtillid ind i sine spillere og til at få dem til at føle sig både værdsat og godt tilpas.

I den disciplin virker han som ren verdensmester.

UDADTIL ER HAN også en gave til Superligaen – og man bliver næsten altid i godt humør over talestrømmen. Når han buldrer ud med ’Jeg har både en plan A, B og C’ eller ’Horsens kan gøre mig til landstræner’ så er han sgu svær ikke at holde af.

Umiddelbart virker han ikke lige så taktik og system-fikseret som andre trænere, men det er unfair, hvis man bare klasker et primitivt-stempel i panden på Bo Henriksen. Horsens er mere end høje pedaler og lange indkast.

AC Horsens har spillet godt i denne sæson. Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix
AC Horsens har spillet godt i denne sæson. Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix
 

Jeg har det set ganske meget fin fodbold fra Horsens side og tager vi den ene kamp som de tabte hjemme til FCM, så havde Horsens faktisk bolden 56 procent af tiden og var klart bedst, selvom de tabte 2-0.

Man kan selvfølgelig spørge sig selv, hvor vigtigt det er for Horsens at deltage i mesterskabsslutspillet? Det er selvfølgelig en kæmpe triumf og luner på kistebunden, men skulle det kikse, så er det langt vigtigere for klubben at undgå nedrykning.

SÅDAN ER LIVET i en klub som Horsens og derfor er en eventuel slutspilsplads bare flødeskum på kagen.

Uanset resultat i dagens topspændende runde, så vil spørgsmålene om Bo Henriksen selvfølgelig opstå fordi han har leveret langt mere end forventet. Kan Bo Henriksen tage det videre? Kan han tage skridtet op på rangstigen til en større klub?

Lige nu er han det rigtige sted, synes jeg. Så stor er Superligaerfaringen trods alt heller ikke.

Sidste sæson – og Henriksens første Superliga-år - endte Horsens på en 12. plads efter at have været ude i playoff-nedrykningskamp mod Vendsyssel, så lad os nu lige få en længere periode at måle på.

Her jubler Simon Okosun og Delphin Tshiembe efter en scoring. Foto: Anita Graversen
Her jubler Simon Okosun og Delphin Tshiembe efter en scoring. Foto: Anita Graversen
 

JEG VIL OGSÅ sige, at hans friske facon og attitude kræver succes – ellers vil den falde noget til jorden og lyde som en omgang varm luft. Der er da heller ingen tvivl om, at Bo Henriksens jagt efter et større job kan blive svært.

Der vil med garanti sidde en del klubdirektører og tænke: ’Arrg – gambler vi ikke lige lovligt meget ved at ansætte Bo Henriksen. Er det ikke bare gøgl og galla det hele’.

Ærgerligt, for jeg skal ikke være den, der beder Bo Henriksen lave sig selv om for kedelige trænere har vi sgu’ nok af.

Han må blive ved med at lade resultaterne tale for sig selv. Det er altid det bedste argument og lige nu går det jo fremragende. Nærmest uanset om slutspilspladsen kommer i hus eller ej.

 

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

FLOP: FCK. Ståle Solbakken og Co. kan da umuligt have set László Köteles på græs. Jeg har aldrig set noget lignende, og det er sådan set ikke den stakkels ungareres skyld. Han kunne hverken stikke eller bekende og FCK har da set helt galt. Ren Cirkus Benneweis.

TOP: Lionel Messi. Man skulle jo tro, at man ikke længere kunne blive imponeret af den lille argentiner, men mod Chelsea viste han så lige igen, hvorfor han er verdens bedste. Efter 3-0-målet er hans attitude også fantastisk da han stiller sig foran fansene. Respekt!

Randers på vej mod negativ målrekord: Det har nok mange årsager

Zanka: Fuldstændig modsat FCK