Top 100: AGF-ikonet og den store Brøndby-misforståelse

Superligaens 100 største: Stig Tøfting og AGF var for 20 år siden snublende nær mesterskabet, men smed det på hjemmebane - og det var ifølge plæneklipperen ikke i den meget omtalte kamp mod Brøndby

Få et smugkig på en af profilerne fra morgendagens liste

Ekstra Bladet kårer de 100 største spillere i Superligaen. I dag er vi kommet vi til  60-51. I bunden af artiklen kan du se hele listen og læse om de andre store spillere.

Der er kampe, som man ikke kan glemme, selv om man gerne ville.

For AGF-tilhængere med flere end 25 lys i lagkagen er opgøret mod Brøndby 12. maj 1996 én af de kampe.

Med de neutrale briller fortjener den ikke at blive glemt, for den er blandt de bedste, der nogensinde er spillet i Superligaen. Brøndby fik i kraft af Mogens Kroghs hovedstødsscoring 3-3 og endte med at vinde mesterskabet ét point foran AGF.

- Vi skulle have vundet den kamp. Det kan godt være, at Brøndby havde flere landsholdsspillere og på papiret var et bedre hold, men jeg synes, at vi var bedst, siger Stig Tøfting, når han tænker tilbage på kampen, som Aarhus stadig forsøger at glemme.

For Tøfting er det dog en anden kamp, der gør mest ondt. Hjemme mod OB i næstsidste runde.

- Folk tager fejl, når de siger, at vi tabte mesterskabet i den kamp mod Brøndby. Det gjorde vi ikke.

- Der er ingen tvivl om, at vi var blevet mestre, hvis vi havde slået Brøndby, men vi var på førstepladsen med to runder igen, men spiller uafgjort mod OB på et udsolgt Aarhus Stadion, siger Stig Tøfting.

Sejr i sidste runde i Lyngby rakte ikke til fest. Brøndby vandt over AaB, og siden har AGF ikke været i nærheden af guldet.

Jo, det nager stadig, og for AGF var det ekstra ærgerligt, at tre point-systemet blev indført inden sæsonen.

Havde man kørt videre med to point for en sejr, ville AGF have sluttet foran Brøndby.

Artiklen fortsætter under billedet

HSV, Duisburg, Bolton, kinesiske Tianjin Telda, Häcken og landsholdet fik glæde af Stig Tøfting, inden karrieren sluttede i Randers FC. Foto: Polfoto: Claus Bonnerup
HSV, Duisburg, Bolton, kinesiske Tianjin Telda, Häcken og landsholdet fik glæde af Stig Tøfting, inden karrieren sluttede i Randers FC. Foto: Polfoto: Claus Bonnerup

- Vi slår dem to gange i ligaen i den sæson og også i pokalfinalen. Vi var så tæt på at sætte dem på plads i den sæson.

- Jeg var selv skadet i starten af foråret, men mon ikke, jeg kunne have sørget for én sejr mere. I den periode kunne jeg godt afgøre fodboldkampe, siger Stig Tøfting, der dog kunne trøste sig med en titel som pokalfighter og en plads i den danske EM-trup.

Efter bronzen i sæsonen 1996/97 forlod han hjerteklubben til fordel for OB, og han var langtfra ene om at kvitte den hvide trøje.

Martin Jørgensen, Thomas Thorninger, Nocko Jokovic og Martin Nielsen var blandt de prominente navne, der forsvandt.

- AGF ville ikke betale pengene, selvom det faktisk ikke drejede sig om ret mange. Så holdet blev desværre splittet i atomer.

- Jeg tror, at AGF kunne være blevet en mega magtfaktor, hvis klubben havde bevaret det hold, men sådan gik det desværre ikke, siger Stig Tøfting, der flere gange var i den fynske ådal, men aldrig fandt lykken i OB.

På dansk græs havde han det klart bedst i AGF-trøjen, og selvom den aarhusianske plæneklipper ikke var noget åbenlyst talent skabte han sig en karriere på rå vilje og hårdt arbejde

HSV, Duisburg, Bolton, kinesiske Tianjin Telda, Häcken og landsholdet fik glæde af den dynamiske midtbanespiller, inden karrieren sluttede i Randers FC. I øvrigt med både oprykning og pokaltriumf.

Et mesterskab fik han dog aldrig, men han hører ikke længere for det fra sine lidt ældre AGF-kammerater, der modsat ‘Tøffe’ prøvede at vinde guld:

- Det er så lang tid siden, at de næsten ikke en gang selv kan huske det. Det er jo 30 år siden!

Vidste du: At 38-årige Stig Tøfting 1. december 2007 blev den hidtil ældste markspiller i den bedste danske række, da han spillede afskedskamp for Randers FC mod Viborg.

Sådan er spillerne blevet udvalgt:

Ekstra Bladet kårer Superligaens 100 største nogensinde

Det er en umulig opgave at køre Superligaens 100 største spillere nogensinde. Vi har gjort det alligevel!

Det har været sin sag at koge 25 års Superliga-historie ned til 100 spillere.

I alt 2297 har siden 1991 optrådt i den bedste danske fodboldrække. Nogle fik ét minut, andre er oppe på over 500 times Superliga-fodbold.

Men hver eneste gang én spiller er blevet valgt, er 22 blevet valgt fra.

Vi har i udvælgelsen gået efter spillere, der har sat et solidt støvleaftryk både i deres klub og i ligaen som helhed.

Spillere, der enten med mål, genialiteter eller overlegne præstationer har skrevet sig ind i Superliga-historien – og i folks hukommelse.

Vi har fokuseret på, hvad de har stået for, mens de spillede i Superligaen.

Rafael van der Vaart er et af de største navne, der nogensinde har betrådt de danske stadioner, men cv’et alene er langtfra nok til en plads på Ekstra Bladets liste.

Peter Schmeichel ville muligvis også hævde, at han burde have haft en plads, og nogen bedre målmand har Superligaen nok aldrig haft.

Hans problem er, at han tilbage i foråret 1991 blot fik 18 optrædener i den nystartede Superliga, inden han blev solgt til Manchester United.  

I øvrigt holdt han kun buret rent i seks af de 18 kampe…

Ikke to Top 100-lister vil blive ens og heldigvis for det. For det er diskussionerne, fodbolden lever af.

Der er ikke tale om en facitliste, men Ekstra Bladets liste anno 2016, og du er mere end velkommen til at være uenig og diskutere vores valg i kommentarsporet under artiklen.

Men læs med hver dag frem til 31. december, hvor vi kårer Superligaens største. Vi garanterer god underholdning og et par overraskelser undervejs.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

35 kommentarer
Vis kommentarer