Værsgo til guldgravere: Nye agentregler åbner for regulært kaos

Alle med en ren straffeattest kan nu registrere sig hos DBU og lege fodboldagent

FCKs profil Nicolai Jørgensen bliver med garanti ombejlet af nye agenter på markedet, som kan love guld og grønne skove. (foto: Jens Dreisling)
FCKs profil Nicolai Jørgensen bliver med garanti ombejlet af nye agenter på markedet, som kan love guld og grønne skove. (foto: Jens Dreisling)

Man kan let forestille sig scenariet.

En Superliga-spiller deler en flaske rødvin med naboen, og i lettere beruset tilstand bliver de enige om, at naboen lige så godt kan forhandle spillerens næste kontrakt på plads, frem for en 'fremmed' agent scorer honoraret.

For det er slut med FIFA-licens og en svær eksamen i DBU-regi, hvis man vil lege med de store fisk i fodboldbranchen. Alle og enhver med en ren straffeattest kan nu registrere sig hos DBU som 'mellemmand', som agenterne bliver tituleret fremadrettet.

Se også: Slut med danske agenter: Her er de nye DBU-regler

Tidligere var det sådan, at man skulle bestå en eksamen og have en ansvarsforsikring for at fungere som spilleragent. Nu kan Maren fra Kæret i princippet sælge AaBs Nicolaj Thomsen til sommer.

FIFA har ganske enkelt kastet håndklædet i ringen, fordi man baseret på statistikker estimerede, at 75 procent af alle fodboldtransfers på verdensplan i forvejen blev lavet af uautoriserede agenter. Alligevel er den åbne port ind i fodboldbranchen, hvor pengestrømmen er større end i mange andre erhverv, blevet tituleret som det nye Vilde Vesten.

Frygten er, at en lind strøm af moderne guldgravere kaster sig ind i fodboldens verden uden egentlig at have indsigt i hverken kontraktforhold eller jura.

- Det er jo blevet sådan, at stort set alle kan gå ned og købe et messingskilt og klappe det på hoveddøren og kalde sig mellemmand. Der vil ikke længere være kontrol med, om disse her nye mellemmænd overhovedet kender de retslige regler og jura omkring spillerkontrakter. Vi forudser, at der kan komme mange sager med spillere, der bliver snydt og ender steder, hvor de ikke får, hvad de er blevet lovet, siger advokat Lars Ole Frederiksen fra Sportsadvokaterne Brockstedt-Kaalund.

Se også: Drama i kulissen: Agent snigløb landsholdsspiller

Med fare for at branchen bliver oversvømmet med folk på jagt efter hurtige penge, vil man i højere grad se firmaer som Sportsadvokaterne gøre sit indtog på markedet på højde med de mere etablerede agenter

- Vi vil jo gerne være spillernes trygge havn, hvor der er ordnede forhold. Som advokater er vi uagtet DBUs regler underlagt en række advokatetiske regler, hvor vi blandt andet ikke må repræsentere mere end en part i en forhandling. Vi har ingen anden dagsorden end at lave bedst mulige aftaler for spilleren. Man binder sig heller ikke til os på en kontrakt, men kan komme og gå, som man vil, forklarer Lars Ole Frederiksen fra Sportsadvokaterne med hovedsæde i Silkeborg.

Se også: Den hemmelige agent overrasket over Danmark

Blandt de større agentnavne i branchen er der ikke den store frygt for, at spillerne nu begynder at bruge naboer, onkler og gamle idrætslærere. Det vurderer Mads Winther, der sammen med Michael Stensgaard har agentfirmaet People in Sport med klienter som Simon Makienok, Nicolaj Thomsen og Anders Lindegaard.

- Vi er faktisk positive over for de nye regler. Vi har intet imod de der hobbyagenter, der hjælper et par spillere, men det er mere de brodne kar i branchen, som vi håber, vi kan komme til livs nu. Nu skal tingene ud i sollyset, og man skal registreres for at arbejde med det her. Men først og fremmest kræver det, at klubberne nu gør en aktiv indsats for at sikre, at spillernes repræsentanter er registeret som mellemmænd i DBU. Ellers er vi lige vidt, forklarer Mads Winther.

Brian Steen Nielsen er en af de nye mellemmænd på markedet. (Foto: Brian Rasmussen/fotografhuset)
Brian Steen Nielsen er en af de nye mellemmænd på markedet. (Foto: Brian Rasmussen/fotografhuset)
 

Han nævner det nylige eksempel med tidligere AGF sportsdirektør Brian Steen Nielsen, der har kastet sig ind i agentbranchen. Før de nye regler trådte i kraft 1. april, forhandlede Brian Steen Nielsen en kontraktforlængelse på plads med stortalentet Oskar Buur i AGF, men det måtte han slet ikke. Her skal klubberne være mere konsekvente med at håndhæve reglerne.

- Brian Steen Nielsen var jo lidt på kanten, fordi han måske lige var for tidligt ude. Men hvis AGF havde levet op til deres ansvar, så havde de jo frabedt sig at forhandle med ham som spillerens repræsentant. Der håber jeg, at både klubber og spillere vil være med til at vogte over reglerne, men jeg kan da godt have min tvivl, om det bliver sådan, siger Mads Winther fra People in Sport.

Blandt agenterne, der har været mange år i branchen, fnyser man desuden af navnet 'mellemmand'.

- Vi forstår slet ikke, at vi nu skal tituleres som mellemmand, når vi i 95 procent af tilfældene er spillernes mand. Der er kun sjældne tilfælde, hvor man repræsenterer både spiller og klub, og derfor synes vi, at mellemmand er sådan lidt misvisende og noget med lang frakke og blå briller, lyder det fra Mads Winther.

14 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere