Zanka udstiller racistiske ignoranter - men det er ulovligt

FCK-profilen valgte at publicere nogle af de racistiske beskeder han fik tilsendt på sin profil efter derbyet mod Brøndby. Men det er ikke lovligt, siger en ekspert i sociale medier

Ekstra Bladets sportsredaktør Allan Olsen var i studiet tidligere og give sin mening om sagen. Se med her

Mathias 'Zanka' Jørgensen har det med at komme i fokus, når FC København og Brøndby tørner sammen i københavner-derbyet.

Søndag var ingen undtagelse, hvor FCK-profilen blandt andet kom i et mindre klammeri med Brøndby-anfører Thomas Kahlenberg, hvor 'Zanka' endte med at rive midtbanespillerens anfører-bind af.

Det satte sindene i kog hos flere Brøndby-fans på de sociale medier, som rettede hård kritik mod FCK-spilleren. Nogle af dem gik dog langt over stregen og sendte racistiske beskeder til den 25-årige midtstopper.

'Zanka' har for vane at udstille de personer på sin egen profil på Twitter - og det skete også efter søndagens derby. FCK'eren screenshottede tre hadefulde beskeder fra Instagram og Facebook og publicerede det siden hen på sin Twitter-profil.

Men den handling er faktisk ikke lovlig.

Mathias 'Zanka' Jørgensen havde en fuld indbakke af hadefulde beskeder efter derbyet i søndags. (Foto: Lars Poulsen) Superligaen 'Din grimme abe!' Zanka udstiller racistiske fjolser

Zanka bryder ophavsretsloven, når han tager et screenshot af en besked med et profil-foto og publicerer det for åbent skue på sin egen Twitter-profil.

- Man må som udgangspunkt ikke bruge andres værker, hvis de ikke har givet samtykke til det. Overskrider man de regler, så overskrider man også ophavsretten. En bruger af et socialt medie har givet samtykke til, at et billede må bruges på det pågældende sociale medie, hvis man bruger de funktionaliteter, der er forbundet med eksempelvis Facebook. (Deling, kommentere, like).

- Problemet er, at fodboldspilleren har screendumpet et billede fra et social medie og lagt det over på et andet, siger Anders Sevel Johnsen, der er juridisk konsulent og ekspert i sociale medier hos Journalistforbundet.

Hvis Zanka - og andre for den sags skyld - vil være på den sikre side, skal de sørge for at sløre billedet på personen.

- Hvis man vælger at screendumpe noget, så skal man sørge for at sløre alt, der er beskyttet . Her er billedet det vigtigste, men et tilstrækkeligt langt opslag kan også være beskyttet. Navnet har ikke ophavsretsbeskyttelse, men navnet er en personoplysning, som kan være forbudt at offentliggøre på grund af persondata-loven. Så vil man sikre sig 100 procent, skal man også sløre navnet, siger han.

Hvis de personer, der har skrevet hadefulde beskeder til Zanka, føler sig krænket, kan de sagtens gå videre med sagen.

- Hvis den krænkede person er ophavsmand til det billede, som er blevet publiceret og udstillet, så vil denne person kunne rejse et krav mod fodboldspilleren. Typisk vil det ende med en kompensation i omegnen af 5.000 kroner afhængigt af sagens nærmere omstændigheder. Beløbet er udregnet efter markedsprisen for et billede taget af en fotograf - og det ganger man så med to, vurderer eksperten.

Zanka var ikke meget for at snakke om de nye racistiske beskeder, han har modtaget. (Foto: Mogens Flindt)
Zanka var ikke meget for at snakke om de nye racistiske beskeder, han har modtaget. (Foto: Mogens Flindt)
 

Ekstra Bladet var på plads på FCK's træningsanlæg mandag formiddag for at få en kommentar fra Mathias 'Zanka' Jørgensen om de racistiske ytringer fra brugerne, hans valg om at publicere beskederne og den mindre episode med Kahlenberg. Men FCK-profilen havde ikke lyst til at kommentere yderligere.

FCK's pressechef Jes Mortensen ville dog gerne komme med et modsvar til de personer, der muligvis kunne finde på at rejse et krav mod Zanka på grund af ophavsretsloven.

- Det skal de være velkomne til. Så melder vi dem med det samme for racisme, siger han bestemt.

Brøndby og FC København tørner sammen igen onsdag i den anden og afgørende semifinale i DBU Pokalen. Første kamp endte 1-1.

TV: Gense den omtalte episode mellem 'Zanka' og Kahlenberg:

 

252 kommentarer
Vis kommentarer