Dommerformand efter Tøfting-kritik: Spild af penge

Formanden for fodbolddommerforeningen byder al hjælp til dommerne velkommen, men Stig Tøfting overdriver problemet, mener han

Stig Tøftings krav om, at dommerne gør brug af teknologi, vil være uforholdsmæssigt dyrt, vurderer formanden for Dansk Fodbolddommer Union, Per Buttenschøn. (Foto: AP).
Stig Tøftings krav om, at dommerne gør brug af teknologi, vil være uforholdsmæssigt dyrt, vurderer formanden for Dansk Fodbolddommer Union, Per Buttenschøn. (Foto: AP).

I sin ugentlige klumme i Ekstra Bladet kritiserer Stig Tøfting de danske fodbolddommere for at være magtliderlige og teknologiforskrækkede, mens han kræver tvivlsspørgsmål på grønsværen afgjort ved hjælp af tv-billeder.

Det er imidlertid en forvrængning af de faktiske forhold, mener Per Buttenschøn, som er formand for Dansk Fodbolddommer Union (DFU).

- Det er ikke helt så nemt, som Stig gør det til. Jeg synes, hans argumenter er for letkøbte. At en enkelt fejlkendelse skulle kunne afgøre et mesterskab, er ikke et holdbart argument, siger Per Buttenschøn.

Se også: Efter grotesk dommer-vold: Nu handler DBU

- Det er let at forholde sig til Stigs eksempler på det abstrakte plan, men det sker bare ikke, at et mesterskab bliver afgjort på grund af en enkelt fejlkendelse.

- Jeg anerkender, at der hen over året sker fejlkendelser, men jeg tror ikke på, at det er med til at afgøre mesterskaber, siger Per Buttenschøn.

Han understreger, at danske fodbolddommere ikke er teknologiforskrækkede, og han ville bifalde enhver form for hjælp til dommerstanden. Vigtigere end tv-kameraer er imidlertid noget helt basalt som træning, mener Buttenschøn. Dommerne har simpelt hen brug for flere midler til træning.

- Jo mere træning, desto bedre dommer. Man skal være opmærksom på, at teknologi koster, og vi taler om store summer, hvis den teknologi, der eksisterer i dag, skal opsættes på alle stadioner, siger Buttenschøn.

Se også: Dommerkonflikten afblæst

- Tager man for eksempel målteknologi, så kunne man i dag fuldstændigt eliminere fejl, når det gælder, om bolden var ude eller inde. Det koster bare så enorme summer, at pengene nok kunne bruges bedre.

Buttenschøn er med på, at Tøfting ikke kræver teknologisk udstyr ud over det, der allerede befinder sig på stadionerne ved tv-transmitterede superligakampe. Han tvivler dog på, at det er nok, for hvis teknologien skal afgøre kampe, skal den med 100 procents sikkerhed kunne bruges til formålet.

Der er langt fra danske superligakampe til den amerikanske fodboldliga NFL, som Tøfting refererer til, mener Buttenschøn.

- Sammenligningen med NFL er uholdbar, for det er jo netop kun de allerstørste kampe, der har denne teknologi, hvor dommerne på en tv-skærm kan gennemse en episode, siger Buttenschøn.

Se også: Dommerformand: Ingen vil dømme under DBU

- Det er kampe på højeste niveau, hvor der er sindssygt mange penge involveret, og hvor der er rigeligt råd til at opsætte 20 kameraer, der filmer alt.

- Det er der ikke i en superligakamp mellem Sønderjyske og Viborg, og man kan ikke nøjes med bare ét kamera. Indfører man teknologi, så skal man være sikker på, at det, der kommer ud af det, er rigtigt, siger dommerformanden.

- Det er ikke helt så nemt, som Stig gør det til, siger Per Buttenschøn.

- Hvad mener du om, at Tøfting kalder dommerstanden for 'magtliderlig'?

- Ahr, det er nok lige i overkanten. Jeg vil da ikke udelukke, at der går et par dommere rundt i de lavere rækker, som Tøfting med rette kunne kalde magtliderlige, men der er helt sikkert ingen på eliteniveau, siger Buttenschøn.

- Det er ledelse på et helt andet plan, og at kalde dommere på det niveau magtliderlige, det køber jeg ganske enkelt ikke.

47 kommentarer
Vis kommentarer