Ekstra Bladet afslører: FIFA holder hånden over brutal sheik

Præsidentkandidat anklages for grove overgreb mod landsholdsspillere i Bahrain

Sheik Salman til venstre vil gerne afløse Sepp Blatter som præsident for FIFA. Blatter ses til højre i billedet. Foto: AP
Sheik Salman til venstre vil gerne afløse Sepp Blatter som præsident for FIFA. Blatter ses til højre i billedet. Foto: AP

I mere end halvandet år har FIFA uden at reagere siddet inde med voldsomt belastende oplysninger om forbundets vicepræsident, sheik Salman Al Khalifa fra Bahrain.

Sheiken, som også er præsident for Det Asiatiske Fodboldforbund, AFC, er blandt de syv, som kandiderer til at tage over efter Sepp Blatter, når FIFA holder præsidentvalg 26. februar i Zürich.

Men nu kan Ekstra Bladet i samarbejde med den norske journalist og blogger Andreas Selliaas afsløre, at FIFA allerede i januar 2014 modtog en række detaljerede anklager mod sheiken. Holder anklagerne vand, burde sheiken for længst være fjernet fra både AFC og sine poster i FIFA.

Der er tale om grove brud på menneskerettighederne og om fængsling og tortur af Bahrains landsholdsspillere.

I begyndelsen af januar sidste år skrev Bahrains institut for menneskerettigheder og demokrati, Bird, til FIFA’s efterforsker Michael J. Garcia og bad ham om at indlede en efterforskning af Bahrains fodboldforbund og af sheik Salman.

Brevet der opfordrer FIFA til at efterforske sheik Salman
Brevet der opfordrer FIFA til at efterforske sheik Salman

 

I brevet hedder det, at sheik Salman og kompagni siden det arabiske forår i 2011 systematisk har jagtet og mishandlet atleter, som tog del i de fredelige demonstrationer mod regeringen.

Mindst seks spillere fra Bahrains landshold blev arresteret, ydmyget og tortureret. I alt blev mere end 150 sportsfolk, trænere og dommere fængslet, efter at en speciel komite, nedsat af regeringen og med sheik Salman som formand, havde identificeret dem ud fra fotos og videooptagelser fra demonstrationerne.

Det gælder blandt andre landsholdsspillerne Alaa Hubail, Mohammed Hubail og Ali Saeed Abdullah. De blev alle udsat for tortur.

Alaa Hubail er Bahrains største fodboldspiller gennem tiderne. Han blev topscorer ved Asian Cup i 2004. Ifølge brevet til FIFA er det sheik Salman, som personligt er skyld i, at Alaa Hubail blev arresteret og fængslet.

På nationalt tv blev Alaa Hubail hængt ud som landsforræder, og han må ikke længere spille på landsholdet. I dag bor han i Oman. Hans bror, Mohammed Hubail, blev idømt to års fængsel.

FIFA’s efterforsker Michael J. Garcia afviste i et brev dateret 6. januar 2014 kategorisk at efterforske sagen. Han henviste til, at han kun kan operere efter reglerne i FIFA’s etiske kodeks. Men uden at begrunde, hvorfor fængslinger og tortur af fodboldspillere ikke kan rummes i kodekset.

FIFA holder hånden over sheiken. Garcia afviser at indlede en efterforskning
FIFA holder hånden over sheiken. Garcia afviser at indlede en efterforskning
 

I et nyt brev fra Bird 8. januar listes en række eksempler på, hvordan FIFA tidligere har rejst sager mod regionale fodboldforbund, fordi landenes regeringer har blandet sig i forholdene. Præcis som i Bahrain.

Brevet indeholdt også nye anklager mod Bahrains fodboldforbund og mod sheik Salman. Således var fodboldspilleren Hakeem Al Oraibi dagen før blevet idømt 10 års fængsel for at have sat ild til en politistation. Problemet var blot, at da ugerningen fandt sted deltog Hakeem Al Oraibi i en fodboldkamp, som blev vist direkte i tv.

Hakeem er siden blevet sat på fri fod og lever i dag i eksil. Til den engelske tv-station ITV har han forklaret, at han blev tortureret og tævet i tre timer, da han blev fængslet. Heller ikke det andet brev fra Bird fik Michael j. Garcia til at gå i aktion. Blot to linjer brugte han på at afvise sagen.

Garcia er ikke længere i FIFA. Han skulle blandt andet efterforske anklagerne om, at Rusland og Qatar havde købt VM-slutrunderne i 2018 og 2022. Hans rapport er aldrig blevet offentliggjort. Kun et mindre resume har vi fået lov til at se. Det var udarbejdet af FIFA’s dommer Hans Joachim Eckert, og det fik Garcia til at forlade forbundet i vrede. Han mente, Eckert havde fordrejet konklusionerne i rapporten.

Den amerikanske advokat nåede dog at sætte sig spor i FIFA. Han fik knaldet en række små fisk, og så fik han også lækket navene på to modige kvindelige whistleblowere, som han ellers havde lovet fuld fortrolighed. Garcia er ikke savnet.

Se også: FIFA ramt af råd og svamp

Sheik Salman er stadig med i præsidentkapløbet. Den seneste uge har han gennemgået et såkaldt integritetsstjek for at se, om han er værdig til at stille op til valget. Det mener Bird stadig ikke, han er. Derfor sendte organisationen for nyligt en ny klage til FIFA. Denne gang på 22 sider og med endnu flere eksempler på hvordan sheik Salman har været med til at forpeste livet for en række af Bahrains fodboldspillere.

Det ventes, at FIFA i de kommende dage vil offentliggøre, om sheik Salman er sluppet gennem nåleøjet. Sker det, regnes han for at være blandt favoritterne til at overtage efter Blatter.

SHEIKEN AFVISER ALT

Den forkætrede sheik Salman forsøger af al kraft at fralægge sig ansvaret for de mange overgreb på Bahrains fodboldspillere.

Selv udtaler han sig ikke, men lader i stedet talspersoner gøre arbejdet. De fortæller til de internationale nyhedsbureauer, at det i 2011 blev foreslået, at sheik Salman skulle lede en komite, som ville få til opgave at undersøge deltagerne i demonstrationerne. Men det blev aldrig til noget.

Komiteen blev aldrig etableret, og den foretog sig ingenting, siger de anonyme talspersoner, som også afleverer dette budskab:

– I lyset af de mange anklager i medierne skal det understreges, at sheik Salman absolut ikke har været involveret i hverken identifikationen, undersøgelsen, straffen eller mishandlingen af nogen personer overhovedet.

Se også: Sheiken fra helvede vil være FIFA-præsident

Udtalelserne fra sheik Salmans spindoktorer hænger ikke sammen med en artikel fra Bahrains statsejede nyhedsbureau 11. april 2011.

Her hedder det, at komiteen med sheik Salman for bordenden havde holdt sit første møde dagen før. I artiklen står der også, at komiteen vil undersøge både spillere, trænere og dommere, og at der vil blive indsamlet beviser fra en bred vifte af kilder.

Sheik Salman tog heller ikke afstand fra de mange historier om overgreb på fodboldspillere. Således blev han i 2012 citeret for at sige, at han ikke var forpligtet til at forsvare fodboldspillere, som havde gjort noget forkert uden for banen.

Det er ikke kun BIRD, som anklager sheik Salman for brud på menneskerettighederne. De internationale organisationer følger trop.

Således siger Nicholas McGeehan fra Human Rights Watch:

– Vi ved, at en række af Bahrains bedste fodboldspillere blev forfulgt, ydmyget, arresteret og mishandlet, mens sheik Salman var præsident for Bahrains fodboldforbund, og at de aldrig kom til at spille på landsholdet igen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen