En død VM-arbejder koster 14,4 millioner kroner

Multinationale selskaber skovler penge ind på døde migrantarbejere i Qatar

Migratarbejderne i Qatar dør på stribe. Foto: Lars Poulsen
Migratarbejderne i Qatar dør på stribe. Foto: Lars Poulsen
Følg Fodbold

Multinationale entreprenørselskaber tjener milliarder af kroner på at gøre Qatar klar til VM i 2022. Samtidig betaler tusindvis af verdens fattigste migrantarbejdere den højeste pris for det samme projekt. De betaler med deres liv.

Det Internationale Transportarbejderforbund, ITUC, har i dag offentliggjort endnu en rystende rapport om forholdene i den lille slavestat, der mod alle odds har sikret sig VM-slutrunden i fodbold om syv år.

I rapporten hedder det, at Qatar investerer mere end 1000 miliarder kroner i at gøre landet VM-lækkert. En lang række multinationale selskaber har fået ordrer i landet, og ITUC er nået frem til, at de i alt vil have et overskud på godt 100 milliarder kroner.

Det kan blandt andet lade sig gøre, fordi udgifterne til lønninger og sikkerhed er minimale. Således tjener de arbejdere, som er i gang med at bygge Khalifa Stadium, 10 kroner i timen. I øjeblikket er mere end halvanden million migrantarbejdere fra fattige egne i Indien, Sri Lanka, Nepal, Pakistan og Bangladesh beskæftiget i Qatar.

Kommentar: Godt DBU, men hvad sker der for DIF?

Her lever de under slavelignende forhold, det såkaldte kafala-system, som gør, at de ikke har deres frihed. Passene er taget fra dem, og uden pas og et udrejsevisum udstedt af deres arbejdsgiver, kan de ikke forlade Qatar igen.

Det er der nu nogen, der gør alligevel. I en kiste.  

VM-værter slagtet: Rødt kort på ni vitale punkter

Foreløbig er 1.993 er migrantarbejdere alene fra Nepal og Indien døde i Qatar. I ITUC's rapport fremgår det, at 7000 migrantarbejdere vil blive stedt til hvile inden den første kamp fløjtes i gang i 2022. Kynisk kan man sige, at de multinationale selskaber tjener 14,4 millioner kroner for hver død migrantarbejder.

Men det er nu ikke alle der kommer til skade, som ender med at dø. Mange bliver i stedet stedet kørt på hospitalet. I følge Sharon Burrow, generalsekretær i ITUC, modtager skadestuerne på Qatars hospitaler 2.800 patienter om dagen. En stigning på 20 provent om året, hvilket indikerer, at sikkerhedsforholdene på de mang projekter ikke er blevet forbedret.

Fra mange sider presses der på for at få flyttet VM fra Qatar. Men FIFA fatholder, at slutrunden skal holdes i den lille slavestat. Dog er turneringen blevet flyttet fra somermånederne, hvor temperaturen kan nå op på 50 grader, til november-december hvor klimaet er mere behageligt.

BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+