FCK-profil: Vi kan ikke være VM i Qatar bekendt

FC Københavns norske landsholdsspiller Tom Høgli er ikke bleg for at blande sport og politik

Tom Høgli blander sig gerne i samfundsdebatten. Foto: Lars Poulsen
Tom Høgli blander sig gerne i samfundsdebatten. Foto: Lars Poulsen
Følg Fodbold

Den unge Tom Høgli sad med lange ører, når de ældre i barndomshjemmet i Harstad diskuterede politik og samfundsforhold.

Især havde hans mormor klare holdninger. Hun var aktiv i arbejderbevægelsen, og hun var tillidsmand.

– Hun var meget engageret og jeg lyttede med, når hun og de andre voksne vendte de politiske emner, siger Tom Høgli.

Interessen for politik og samfundsforhold har hængt ved lige siden, og den 31-årige back fra FC København er ikke bleg for at hæve røsten og blande sig i debatten.

Senest har han haft en række indlæg i norske medier om VM i Qatar i 2022, ligesom han også har været synlig i mediebilledet i forbindelse med de mange flygtninge fra Syrien, som er søgt nordpå i Europa.

Hvornår fik du øje på Qatarproblematikken?

– Det er kommet inden for de seneste par år. Det der sker i Qatar burde berøre alle os professionelle spillere. Det gør det i hvert fald mig.

– Jeg har tænkt på, om jeg kunne rejse til Qatar og spille VM-fodbold, når dem der har bygget stadion er blevet behandlet som dyr eller som slaver. Så er man altså gået for langt. Det frister mig ikke at tage til Qatar og spille fodbold.

Er du den eneste der bekymrer sig. Er det noget, i taler om på det norske landshold?

– Når der kommer noget nyt frem i aviserne, taler vi om det, og jeg er ikke den eneste, der ikke bryder sig om forholdene i Qatar.

Norge jubler: Slår stormagt på vej mod EM

Taler i om det i omklædningsrummet i FCK?

– Ja, der tales faktisk meget lidt om fodbold. Der snakkes vældig meget om alt mulig andet. Også de aktuelle nyheder

I sidste ende er det vel jer fodboldspillere, der kan stoppe det her. Kan i spille et VM når måske op til 4000 er døde under byggeriet af de mange anlæg i Qatar?

– Nej, det er vanvittigt. Derfor håber jeg også at nogle store stjerner kommer på banen og siger fra. Det vil have en enorm påvirkningskraft på for eksempel FIFA.

– Det hjælper ikke så meget, at jeg skriver om det. Jeg håber det selvfølgelig, men det vil have en større virkning, hvis spillerne i Real Madrid, Barcelona og Bayern München går ud og gør det.

– Ronaldo havde muligheden for nyligt på CNN, men han missede den. Han burde have sagt, at FIFA burde gribe ind. At man ikke i fodboldens navn kan acceptere det, der sker i Qatar. Han burde have været stjerneklar. En type som Ronaldo har stor indflydelse. Det er jeg sikker på. Derfor var det skuffende og mærkeligt at opleve ham afvise alle spørgsmål om FIFA og Qatar.

FIFA skal have præsidentvalg den 26. februar. Bør Qatar være et tema i den valgkamp, der så småt er ved at gå i gang?

– Ja. Jeg forstår ikke at idrætspolitikere i verdens største idrætsorganisation, som har muligheden for at bruge sporten til at gøre noget godt, ikke gør det.

Platini er blot en kopi af Blatter

– Et fodbold-VM skal bringe glæde og hjælpe til i verdenssamfundet. I stedet gør de det modsatte. FIFA-lederne bruger VM til at generere penge til sig selv, og så ser de blot til, mens mennesker dør i Qatar. Jeg forstår ikke at de ikke bruger deres stærke position til at gøre noget godt.

– Jeg er klar over, at politik er svært. At man både må give og tage. Men på et tidspunkt må man sætte en streg i sandet. Man må ikke gå på kompromis med menneskerettighederne. I Qatar er de gået for langt.

– For min skyld kan FIFA købe alle de stemmer de vil, men menneskerettighederne skal de ikke gradbøje. Jeg forstår ikke, at det ikke bliver skrevet ind i aftalen, når man skal afholde et VM. Og det må være det samme med OL. Det skal stå i kontrakten.

Qatar Al Bayt Stadium som det skal se ud, når det engang står færdig til VM i 2022. (Foto: AP)
Qatar Al Bayt Stadium som det skal se ud, når det engang står færdig til VM i 2022. (Foto: AP)
 

– Desværre ser det ikke ud til, at de store klubber og de store stjerner har lyst til at komme på banen. De kan ellers gøre en forskel, hvis de siger, de ikke vil rejse til Qatar. De tyske klubber kunne sige det. Tyskland er en magtfaktor.

– De burde sige til Qatar, at de skal skabe ordentlige forhold for migrantarbejderne, hvis de vil beholde VM. Det er da det mindste, man kan gøre.

Tidligere på ugen sagde den tidligere engelske stjerne, Michael Owen, på en konference i Manchester, at VM i Qatar vil blive en dejlig begivenhed, fordi landet er så lille, at alle fans kan være sammen om festen. Deler du det synspunkt?

– Når VM kommer i gang, bliver det garanteret spektakulært, men det er ikke det, som er vigtigt. Personer som Michael Owen kunne påvirke tingene i den rigtige retning. Jeg spiller venstre back for Norge, og FIFA griner da bare af mig, men hvis Michael Owen og andre af den kaliber ville sige noget, så vil der også blive lyttet.

Terror kan fjerne VM fra Qatar

– Vi som er en del af fodbolden er nødt til at gøre noget. Spillerne skal åbne munden og blande sig i debatten. Folk skal sige fra.

Det norske landshold har netop givet 200.000 kroner til Syrien-flygtningene. Hvem tog initiativ til det?

– Vi har en fælles sum på landsholdet, som vi kan donere til forskellige formål. I år har vi doneret en million. Sammen med to andre sidder jeg i et spillerråd, og vi kommer med forslag til, hvad pengene skal bruges til.

Den her sommer har vi givet penge til et sygehus i Oslo, som behandler kræftramte børn, til et fodboldprojekt i Vietnam, til Nej til Racisme og til en organisation som hedder Make a Wish, som giver børn gode oplevelser.

– Jeg bruger en del tid på det, og det er noget, som jeg er glad for at være med i.

– Før kampen mod Kroatien i søndags lavede vi en kampagne, hvor vi opfordrede folk til at sende en SMS til Unicef. Den gav 900.000 kroner til Syrien-flygtningene. Vi lavede et godt job der.

Er det svært at være politisk aktiv fodboldspiller?

– Nej, jeg tror folk synes, det er ok. Mit fokus skal være at præstere på banen, men det er interessant også at lave nogle andre ting. At engagere sig.

– Jeg ser ikke noget problem i at blande fodbold og politik. For mig er det helt naturligt Og jeg får fine tilbagemeldinger både på twitter, facebook og på mail. Jeg forsøger også at svare så mange som muligt.

Den norske landsholdsspiller har allerede forberedt sig på, hvad der skal ske, når fodboldstøvlerne bliver lagt på hylden. Ved siden af karrieren som professionel fodboldspiller har Høgli taget en læreruddannelse.

– Det begyndte jeg på, da jeg spillede i Tromsø, og jeg fuldførte den, mens jeg spillede i Brugge. Det sidste år tog jeg over internettet, så jeg har brugt seks år på det. Jeg blev færdig maj 2014.

– Jeg vil gerne undervise, når jeg er færdig med fodbolden. Det er spændende at se børn udvikle sig.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+