Annonce:
Annonce:

FIFA tidobler kvindernes VM-præmiepenge

Det bliver mere lukrativt at deltage ved fodboldkvindernes VM. DBU ved dog ikke, hvad succes til sommer giver

Danmark er blandt deltagerne ved sommerens VM-slutrunde i Australien og New Zealand, og det kan blive en indbringende forretning for DBU og spillerne. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark er blandt deltagerne ved sommerens VM-slutrunde i Australien og New Zealand, og det kan blive en indbringende forretning for DBU og spillerne. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Fodbold

Når 32 hold kæmpe om fodboldkvindernes VM-titel til sommer, skal holdene også fordele 150 millioner dollar i mellem sig. Det svarer til lidt over en milliard kroner.

Det er en tidobling af det beløb, som 24 hold sloges om ved VM i 2015.

Det siger præsidenten i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), Gianni Infantino, efter at han torsdag fik yderligere år på præsidentposten ved Fifas kongres i Rwanda.

Danmark er blandt deltagerne ved sommerens VM-slutrunde i Australien og New Zealand.

Den økonomiske gevinst for Dansk Boldspil-Union (DBU) afhænger af, hvor langt Lars Søndergaards mandskab kommer.

Men unionen har ikke de eksakte detaljer omkring, hvordan præmiepengene fordeles ved slutrunden. Det siger formand Jesper Møller, der deltager i Fifa-kongressen.

- Vi ved ikke præcis, hvad det betyder for os. Vi har en indikation af det. Vi ved, hvad vi får for at deltage. Det fik vi at vide til lodtrækningen i Auckland. Det er dyrt at komme til den anden side af verden.

- Vi har efterspurgt oplysninger om præmiepenge, men vi har ikke modtaget noget endnu - det afventer vi, siger Jesper Møller.

Præmiepengene ved sommerens kvinde-VM er cirka en tredjedel af, hvad der blev spillet om ved mændenes VM i Qatar i december sidste år. Men Infantino håber og forventer på mere lighed i fremtiden.

Det forudsætter dog også, at Fifa formår at markedsføre kvindernes slutrunde endnu bedre, så forbundets indtægter også stiger.

- Vores mål er, at der er lighed i betalingerne ved mændenes VM i 2026 og kvindernes VM i 2027, siger Infantino.

BLÅ BOG: Fifa-præsident Gianni Infantino

Bliv klogere på præsidenten i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa):

* Navn: Giovanni Vincenzo Infantino.

* Kaldenavn: Gianni Infantino.

* Født: 23. marts 1970 (52 år) i Schweiz.

* Fodboldbossen er af italiensk afstemning og har både italiensk og schweizisk statsborgerskab.

* Han har læst jura på universitet i den schweiziske by Fribourg.

* Han taler flydende tysk, engelsk, italiensk, fransk og spansk. Han begår sig desuden på portugisisk og arabisk.

* Han påbegyndte sit arbejde i Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) i 2000. I 2009 overtog han posten som generalsekretær - den højeste administrative post i Uefa. Han blev dermed højre hånd for daværende Uefa-præsident Michel Platini.

* I Uefa spillede han en afgørende rolle i indførelsen af Financial Fair Play, indførelsen af Nations League og udvidelsen af EM.

* Han overtog posten som præsident i det skandaleombruste Fifa i 2016. Han blev genvalgt i 2019 og 2023.

* I Fifa har han været med til at sørge for en udvidelse af VM for både mænd og kvinder samt revolutioneret formatet for klub-VM.

Kilder: Fifa, NTB og Ritzau.

OVERBLIK: Infantinos planer og gerninger som Fifa-præsident

Særligt i de første år af sin embedsperiode havde Gianni Infantino travlt med at præsentere sine planer for fodbolden og leverede også en række reformer.

Her er en bunke nedslagspunkter fra hans første syv år i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), hvor han torsdag genvælges som præsident uden modkandidat:

26. februar 2016: Gianni Infantino vælges som Fifa-præsident på en ekstraordinær kongres i Zürich. Der var i alt fem kandidater til posten. Infantinos nærmeste konkurrent var Salman bin Ebrahim al-Khalifa fra Bahrain, som var forhåndsfavorit.

30. marts 2016: For første gang i sin embedsperiode fremlægger Gianni Infantino sin plan for at udvide VM fra 32 til 40 hold. Han mener, at idéen skal føres ud i livet ved VM i 2026. Idéen om en udvidelse af VM var også en del af Infantinos valgkampagne.

22. april 2016: Gianni Infantino fastslår, at Qatar fastholder sit VM-værtskab i 2022. Han understreger samtidig, at Qatar vil blive holdt i ørerne i forhold til migrantarbejderes forhold i landet.

13. maj 2016: Fifa får sin første kvindelige generalsekretær, da Fatma Samoura fra Senegal bliver valgt. Hun bliver udpeget af Gianni Infantino.

5. august 2016: Gianni Infantino bliver frikendt for brud på Fifas etiske regler. Han var blandt andet beskyldt for at have overtrådt regler for brug af privatfly og at have brugt Fifa-midler til personlige formål.

3. oktober 2016: Gianni Infantino opjusterer sin plan om et udvidet VM. I stedet for 40 deltagere vil han nu have 48 deltagere allerede i Qatar i 2022. Hans forslag rummer en idé om, at 16 nationer skal ryge ud af VM-slutrunden efter én knockoutkamp, og derefter skal VM spilles med 32 lande som hidtil.

10. januar 2017: Gianni Infantinos plan om at udvide VM til 48 deltagere fra 2026 bliver vedtaget i Fifa. Han arbejder videre på at få 48 lande med allerede i 2022.

26. april 2017: Gianni Infantino slår fast, at man ved VM i Rusland i 2018 vil benytte sig af videodommersystemet VAR. Det bliver helt officielt stemt igennem i Ifab, Fifa-organet der varetager fodboldspillets regler, i marts 2018.

2. maj 2018: Gianni Infantino foreslår et mini-VM med otte deltagere hvert andet år og et klub-VM med 24 hold hvert andet år.

13. juli 2018: Gianni Infantino kalder VM i Rusland for det bedste nogensinde. Han tilføjer, at han har fortalt Ruslands præsident, Vladimir Putin, at 'verden er blevet forelsket i Rusland' under slutrunden.

26. oktober 2018: Gianni Infantino erklærer, at præmiepengene til VM i fodbold for kvinder i 2019 bliver fordoblet fra 15 til 30 millioner dollar.

22. maj 2019: Gianni Infantinos plan om at udvide VM fra 32 til 48 deltagere allerede i Qatar i 2022 skrinlægges.

31. juli 2019: Fifa udvider kvindernes VM fra 24 til 32 deltagere. Ændringen træder i kraft fra 2023.

19. september 2019: Gianni Infantino går i offensiven for at få Iran til at tillade kvinder på fodboldstadioner. Under en måned senere er der flere end 3500 kvinder på stadion i Teheran til en VM-kvalifikationskamp mod Cambodia.

24. oktober 2019: Gianni Infantino fortæller, at Fifa over fire år skal investere en milliard dollar i udviklingen af kvindefodbold. Det er en fordobling af den i forvejen afsatte pulje, siger han.

30. juli 2020: Den schweiziske anklagemyndighed indleder en straffesag mod Gianni Infantino på grund af en række møder, han har haft med den schweiziske statsanklager Michael Lauber, der i 2016 og 2017 stod i spidsen for at undersøge mulig korruption i Fifa. Infantino og Fifa afviser beskyldningerne. Sagen er fortsat (marts 2023) i gang.

19. november 2020: Gianni Infantino præsenterer en række nye Fifa-regler, der sikrer kvindelige fodboldspillere ret til 14 ugers barselsorlov. Samtidig slår Fifa fast, at ingen kvindelige spillere skal opleve ulemper i deres ansættelsesforhold ved at blive gravide.

20. april 2021: Gianni Infantino slår fast, at Fifa er 'stærkt imod' oprettelsen af European Super League, som i alt 12 europæiske topklubber står bag.

5. maj 2021: Gianni Infantino løfter sløret for Fifas planer om at afvikle VM hvert andet år. På den måde skaber han opstandelse i flere at verdens største fodboldlande.

19. november 2022: Kort før VM i Qatar holder Gianni Infantino en timelang dundertale, hvor han kritiserer de europæiske lande for dobbeltmoral og hykleri, når de kritiserer Qatar for landets omgang med menneskerettigheder.

23. november 2022: Dansk Boldspil-Union melder ud, at man ikke vil stemme på Gianni Infantino ved Fifa-kongressen 16. marts 2023.

16. december 2022: Gianni Infantino afslører sine planer for et udvidet VM for klubhold. Fra 2025 skal der være 32 deltagere, og turneringen skal foregå i et månedlangt format, der ligner VM for landshold.

9. januar 2023: Et nyt regelsæt vedrørende agenter træder i kraft. Det betyder blandt andet, at der indføres et loft over, hvor meget agenter kan tjene på spillerhandler, ligesom agenter skal opnå en særlig licens for at udføre agentarbejde.

14. februar: Gianni Infantino præsenterer det største Fifa-regnskab i historien. Fra 2019 til 2022 omsatte forbundet for 53 milliarder kroner. I årene fra 2023 til 2026 forventer Fifa at omsætte for cirka 76,5 milliarder kroner. Infantino står altså i spidsen for et forbund i rivende økonomisk udvikling, hvilket kommer de små medlemslande til gode.

14. februar 2023: Fifa afslører, at Saudi-Arabien bliver tildelt værtskabet for klub-VM i 2023. Det vækker kritik i blandt andet Norge, hvor fodboldpræsident Lise Klaveness mener, at beslutningen er taget uden nogen form for debat. Gianni Infantino har flere gange - blandt andet under VM - vist sig i selskab med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman.

Kilder: Fifa, Ritzau.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Så er hun alligevel dansker

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: