Fodbold-slagsbror står frem med opsigtsvækkende ønske

Danske fodboldfans dyster i organiserede slåskampe i skove. Det er en sport i sig selv, siger en slagsbror

Sekunder før kampen eksploderer mellem Brøndby-hooligans og deres tyske modstandere fra Lokomotive Leipzig 9. juni. Privatfoto
Sekunder før kampen eksploderer mellem Brøndby-hooligans og deres tyske modstandere fra Lokomotive Leipzig 9. juni. Privatfoto
Følg Fodbold

- Topkamp i Tyskland mellem Lokomotive Leipzig og Brøndby. 20 mod 20. Efter tre minutters hård, intens og aggressiv kamp stod Fri Sport (Brøndby) som vindere.

Sådan lyder det i et af de mere end 600 opslag på den offentlige Instagram-profil 'thetroublemakingvikings'.

På de efterfølgende billeder ses en gruppe veltrænede mænd med slørede ansigter tordne mod hinanden med knytnæverne hævet.

De skal til at slås med hver deres respektive fodboldklub som holdnavn, indtil et af de såkaldte 'skovhold' står på benene som vinder.

Slåskampe som denne handler hverken om fodbold eller om vold - det handler om at være stærkest i en sportsgren, der har sine egne uskrevne regler, forklarer en kæmpende 'skovdreng', der drømmer om en officiel dansk liga.

Han ønsker at være anonym, men Ritzau er bekendt med skovdrengens identitet.

- Det handler om at møde ligesindede under forholdsvis kontrollerede forhold. Jeg kan ikke se meningen med at gå på stadion og lave kaos, for så går det ud over tilfældige familier. Det er latterligt.

- Hvis du tager til Polen, så findes der faktisk en liga med dommere. Du ville kunne undgå mange problemer med snyd, skader og politi, hvis du giver tilladelse til, at de kampe kan finde sted under særlige forhold, siger han.

Sammenligner med MMA
Han sammenligner slåskampene, der ofte involverer trænede sportsudøvere, med kampsporten mixed martial arts (MMA) i hold. Inden for MMA er både spark og slag tilladt.

De deltagende hold stammer fra miljøer omkring fodboldklubber som Fremad Amager, FC Midtjylland, AaB, Randers, FC København, Brøndby og Esbjerg.

Det fremgår af profilen 'thetroublemakingvikings' på Instagram.

Alene i år har profilen dokumenteret 45 slåskampe på primært skandinavisk jord - i over halvdelen er en dansk fangruppering repræsenteret.

Slåskampe i skovområder er langtfra et nyt fænomen i fodboldverdenen.

En øget opmærksomhed på hooliganisme har tvunget slagsbrødrene ud i skovområder og lignende øde steder, lyder det fra Lise Joern.

Hun er forsker ved Syddansk Universitet og har igennem flere år fulgt det danske hooliganmiljø tæt.

Kampene er blevet langt mere koordinerede og minder i dag mere om en uofficiel sportsgren end om ukontrolleret vold.

- Gennem de seneste 20 år har vi set de her aftalte slåskampe i Danmark - i for eksempel England har man haft det i længere tid - på grund af love mod hooliganisme.

- Men i løbet af de seneste år har det udviklet sig til en slags sport i sig selv med ranglister og vindere. Det er meget organiseret, siger Lise Joern.

Er ikke voldspsykopater
Bliver en mand eksempelvis slået i gulvet, skal holdkammeraterne have mulighed for at trække ham ud af den kæmpende klynge, fortæller både forsker og skovdreng.

Han er træt af at blive stigmatiseret som voldspsykopat eller hooligan. Han fortæller, at han hverken laver ballade på stadion eller tager stoffer.

- Jeg ved godt, at det er der nogle, der gør. Men det er ikke en fællesnævner. Og jeg ved godt, at det her ikke er lovligt.

- Jeg kender udmærket samfundets regler, men derfor kunne jeg godt tænke mig, at man fandt en løsning, så man afkriminaliserer de her kampe, siger han.

Som det ses i officielle sportsgrene, udtager skovholdene ligeledes ungdomshold. Helt ned til U18-hold med kæmpere under 18 år bliver sendt i nævekamp.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, som overvåger hooliganmiljøet.

Se de skræmmende optagelser: Så vilde er Brøndbys hooligans

Politiet banker i bordet efter Brøndby-FCK-ballade: Helt vanvittigt

Avis: Rockere mistænkt for narkosalg til Brøndby-kampe

* * *

Slagsbror: Nævekampe i skoven topper alt, jeg har prøvet

Adrenalinen pumper frygten ud af kroppen, der har sneget sig ind på køreturen til skoven. Brølende er han og 19 holdkammerater klar til kamp.

20 mod 20. Med næverne som eneste våben.

Hvad der skulle have været en nem slåskamp mod et udenlandsk hold, endte med en overlegen sejr til modstanderen efter få sekunder - brutalt og hurtigt.

Alligevel er kampe som denne noget af det fedeste,  'skovdrengen' har oplevet.

Han ønsker at være anonym, men Ritzau er bekendt med skovdrengens identitet.

I over to år har han været en del af en verden af fodboldfans, der mødes til organiserede slåskampe i danske såvel som udenlandske skove.

- Vind eller tab, så synes jeg, at det er pissefedt. Det er pisseuhyggeligt, inden vi bryder sammen, men der er ikke andre ting, som jeg har prøvet, der topper den oplevelse, siger han.

Skovdrengen er i 30'erne, dyrker sport på højt niveau og har en almindelig hverdag med fast job, siger han.

Men det er jagten på et adrenalinkick, som han ikke kan få i sin vante sportsgren, der har drevet ham til at mødes med andre slagsbrødre i skoven.

- Jeg er der ikke på grund af vold. Men jeg elsker at slås. Det er ikke en hemmelighed, ellers ville du ikke være der. Jeg har brug for at lukke det ud, og det gør jeg i skoven, siger han.

En uofficiel rangliste holder styr på de bedste hold, fortæller han.

- Uofficielle ranglister har man i Danmark og i andre lande. I Nordeuropa anser man nogle specielle hold som de bedste.

- Uden at gå for meget ned i det er et hold som Brøndby pissedygtigt, siger han.

Det har længe været et kendt fænomen, at fodboldfans mødes i skove for at måle styrke - ikke kun i Danmark.

Og det er et voksende fænomen, netop fordi grupperingerne kæmper på tværs af landegrænser, fortæller skovdrengen, som håber, at de ulovlige slåskampe i fremtiden kan blive anerkendt som en officiel sportsgren.

- Jeg er rimelig stolt over det. Det er jeg sgu. Folk, der tænker på hooligans og tænker, at man er hjernedød, de ved ikke, hvad det handler om.

- Vi er der ikke for at smadre hinanden, vi er der for at møde dygtige og egnede kæmpere, siger han.

Groteske scener: Fans invaderer banen med romerlys

Maskerede mænd skræmte børn - nu uddeler Brøndby karantæner

Brøndby-borgmester efter vold: - Det var nærmest bomber

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind