13 rigtige om fodboldkonflikten

Her kan du blive klogere om den verserende konflikt mellem DBU og landsholdet

Her bringer vi 13 spørgsmål og svar om den aktuelle konflikt mellem landsholdsspillerne og DBU?

1. Hvad betyder det, at landsholdsspillerne ikke automatisk underskriver den aftale, DBU har fremsendt til dem?

- Det betyder, at vi har en konflikt med et landshold uden Daniel Agger, Christian Eriksen og Nicklas Bendtner.

2. Men har vi et landshold i dag?

- I princippet ja. Men det er tvivlsomt, hvem der står til rådighed. DBU kunne måske stille et oldboys hold med eksempelvis Jess Thorup, Stig Tøfting og Flemming Povlsen.

Landsholdspillerne har ikke underskrevet de aftaler, DBU har fremsendt til dem. Det betyder, at DBU lige nu er tvunget til at afsøge markedet i jagten på, hvem de kan råde over.

Claus Bretton-Meyer har fået svar fra enkelte spiller, men han vil ikke ud med om de er positive eller negative. (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold - 2. mar. 2015 - kl. 13:41 Klar til konflikt: Et rungende nej til DBU

3. Har DBU dummet sig med fremgangsmåden i forhold til spillerne?

- Umiddelbart ja. Det er i hvert fald problematisk, at unionen med sit krav reelt har sat pistolen for tindingen af spillerne.

4. Står DBU stejlt i kravet om, at spillerne skal gå 17 procent ned i løn?

- Det er i hvert fald de signaler, som DBU's direktør Claus Bretton-Meyer har kommunikeret ud.

Han har direkte sagt, at DBU er parate til at bruge andre spillere, hvis ikke de nuværende landsholdsspillere kan acceptere den fastsatte lønnedgang.

5. Hvad er de mest markante konfliktpunkter mellem landsholdsspillerne og DBU?

- DBU vil gerne forhandle med Spillerforeningen, men vil samtidig lave individuelle aftaler med hver enkelt landsholdsspiller. DBU vil udover at spørge Spillerforeningen, hvis de vil have en spiller til at stille op i forbindelse med et kommercielt arrangement. Derudover skal honoraret skæres med 17 procent.

Stridighederne handler specielt om slutrunde-deltagelsen, hvor DBU kræver 65 procent af overskuddet, mens spillerne kun skal have 35 procent. Hidtil har de delt overskuddet 50/50.

6. Er landsholdsspillerne grådige i kravene mod DBU?

- Alt er jo relativt. Indtægterne fra landsholdet er ikke spillernes primære indtægtskilde. Men Daniel Agger & co. mener, at de skal have andel i de indtægter, som de genererer til DBU. Sidste år fik landsholdsspillerne 6 procent af de indtægter, som de generede til DBU. Det, mener spillerne, er rimeligt.

Se også: Afsløring: Olsen frosset ud

7. Er der aftalt nye forhandlingsmøder?

- I aftes var der intet aftalt. Men det ville være logisk, hvis parterne mødes i dag og indleder forhandlingerne igen. DBU og Spillerforeningen har travlt.

8. Hvornår er der reelt deadline for DBU og spillerne?

- Der er to deadlines. 17. marts skal Morten Olsen officielt udtage sit landshold til kampene mod USA og Frankrig. Men der er også en deadline 25. marts, hvor vi skal spille mod USA.

9. Hvor langt er parterne nået i forhold til en aftale?

- Det tyder på, at de ikke er nået særlig langt. Claus Bretton-Meyer meldte i sidste uge ud, at de står meget langt fra hinanden.

En kilde har fortalt mig, at de slet ikke er nået til konkrete forhandlinger om kroner og øre. Spillerforeningen har angiveligt ikke fremsat, hvor mange penge spillerne reelt ønsker i en ny aftale.

10. Hvor står landstræner Morten Olsen i forhold til konfliktens parter?

- Morten Olsen har ikke officielt meldt noget ud. Men de signaler, han har sendt i pressen, tyder det på, at han helt er på spillernes side.

Men det kan han bare ikke melde ud, fordi DBU er hans arbejdsgiver. Derfor er Morten Olsen forholdsvis tavs, så længe konflikten står på. Han har ud ad til blot sagt, at fornuften må sejre.

Se også: Glemte invitation: DBU bliver hånet og latterliggjort  

11. Hvem skal give sig, før der kommer en løsning?

- Det skal begge parter. DBU skal droppe de individuelle aftaler, og så skal de være villig til at forhandle økonomi.

Spillerne skal indstille sig på at gøre en fremtidig aftale 100 procent præstationsbetinget. Spillerne må acceptere, at de ikke kan få penge, hvis de taber betydningsfulde kval-kampe. Hvis de omvendt skaber indtægt til DBU i form af sejre og kvalifikation til slutrunder, skal de have andel i pengene.

12. Er det Mads Øland (Spillerforeningens direktør), der er problemet i forhandlingerne?

- Det er måske lidt for firkantet at sige, at han alene er problemet. Men der er slet ingen tvivl om, at Mads Øland er meget vanskelig at forhandle med. Han kæmper spillernes sag.

Omvendt skal han forhandle på et mandat fra landsholdsspillerne. Han kan derfor ikke tillade sig at gøre, hvad der passer ham.

13. Hvor står DBU's bestyrelse i forhold til den verserende konflikt?

- Det er DBU's bestyrelse, der har truffet beslutningen om, at landsholdet skal spare 17 procent. Det er Claus Bretton-Meyer, der skal udføre spareøvelsen.

DBU's to magtfulde mænd - formand Jesper Møller og næstformand Thomas Christensen - er forbavsende tavse. De har tydeligvis besluttet at skubbe direktøren foran sig, så de ikke skal forholde sig til kritiske spørgsmål.

Se også: Hovsa, DBU: Glemte at invitere Morten Olsen

5 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere