Åge Hareide får Morten Olsen til at ligne en bedemand

Den nye danske landstræner skal med sin karisma, humor og åbenhed overvinde danskerne og vise, at norsk fodbold er mere end lange bolde

Her kan du se, da Åge Hareide blev præsenteret som ny dansk landstræner. Normanden blev blandt andet spurgt, hvordan han har det med, at Michael Laudrup blev spurgt først

At to nordmænd styrer det vigtigste i dansk fodbold må føles ekstremt ubehageligt for danskerne. De er jo ikke ligefrem fans af norsk fodbold, men det er god lir i Norge. En lille sejr rent faktisk. Det næste bliver vel at vi også snupper statsministerposten?

- Har I nogensinde overvejet at spille helt uden bold?

Spørgsmålet kom fra en dansk journalist tilbage i 90’erne, da en af Egil ’Drillo’ Olsens disciple, den tidligere Ikast-træner Even Pellerud, havde taget turen ned til Danmark for at holde forelæsning om det norske fodboldeventyr.

Spørgsmålet havde en blanding af relevans og humor – for når man hørte Pellerud tale lød det unægtelig ikke som om bolden var så vigtig i norsk fodbold.

Det er den for danskerne!

Siden Drillo fik succes med det norske fodboldlandshold tilbage i 90’erne, har danskerne forbundet norsk fodbold med lange bolde, en midtbane som bare ser bolden flyve hen over hovederne på dem, og spillere, der bare er bedst uden bold. Med andre ord: Lige præcis den type fodbold, som danskerne - der vel er mest inspireret af hollandsk fodbold – ikke kan snuppe.

Giv Hareide tid og tillid, så får I til gengæld den type fodbold, som I kan li', skriver VG-journalist Knut Espen Svegaarden. (Foto: AP)
Giv Hareide tid og tillid, så får I til gengæld den type fodbold, som I kan li', skriver VG-journalist Knut Espen Svegaarden. (Foto: AP)

Mange danskere frygter ganske enkelt, at det netop er Drillo-fodbold, de får med Åge Hareide som landstræner.

At Hareide på pressekonferencen overhovedet skulle forholde sig til Drillo-sammenligningen, siger egentlig alt om den danske skepsis. Og at det nu er to fjeldaber, der skal styre deres fodbold, må gøre ekstra ondt på danskerne.

Ståle Solbakken har opnået en vis respekt i Danmark gennem sine resultater med FCK. Ikke desto mindre blev han aldrig en reel kandidat til landstrænerjobbet. Og han er heller ikke elsket i Danmark på trods af, at han har leveret de bedste resultater i dansk klubfodbold nogensinde.

Åge Hareide, der sprang fra jobbet i Brøndby før mesterskabet kom i hus i 2002, efterfulgte siden både Nils Arne Eggen i Rosenborg og Drillo som landstræner, og hans fodboldfilosofi ligger meget tættere på Eggen end på Drillo.

Michael Laudrup var blandt samtaleemnerne på dagens DBU-pressemøde. (Arkivfoto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold Hareide klar i spyttet: Danskerne ønskede Laudrup

Problemet er bare, at danskerne ikke kan se den store forskel på Drillo og Eggen. De sætter bare et lighedstegn mellem norsk fodbold og negativ fodbold, og det er synd, for når Nils Arne Eggens Rosenborg spillede op til sit bedste, underholdte de mange europæiske tv-seere tilbage i 90’erne.

Og det er den type fodbold Hareide drømmer om – et dansk hold, der dyrker den boldbesiddende stil og med hurtige angreb langs kanterne.

Åge Hareides største force i kampen om at vinde danskernes gunst – som er den første forudsætning for succes – er hans humor og hans åbenhed. Hareide giver meget af sig selv i interviews. Han stiller op til det meste, han er stor og stærk og har et væsen, som det er svært ikke at holde af.

Så mit råd til danskerne lyder: Giv nu Hareide tid og tillid, så får I til gengæld den type fodbold, som I kan li’ – leveret af en mand med en karisma, der får Morten Olsen til at ligne en bedemand.

Åge Hareide er havnet i det bedste job, han kunne få, påpeger han. (Foto: Philip Davali) Landsholdsfodbold Hareide: Større end at være norsk landstræner

77 kommentarer
Vis kommentarer