Annonce:
Annonce:

Advarer før VM: Særlig farligt for kvinder

Kvindelige fodboldfans løber en særlig risiko under VM i Qatar, advarer dansk ekspert

Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Kritikken af de tvivlsomme menneskerettigheder i Qatar er kun taget til, efterhånden som vinterens forkætrede fodboldslutrunde nærmer sig.

De rædselsfulde forhold for de migrantarbejdere, der har slæbt stenene til VM-arenaerne og generelt holder hjulene i gang i ørkenstaten, er grundigt beskrevet. Ikke mindst i Ekstra Bladet.

Det samme gælder de horrible forhold for homoseksuelle og en lovgivning, som reducerer kvinder til andenrangsborgere.

Derfor advarer eksperter nu direkte kvinder, der rejser til VM som fodboldfans, om at passe godt på.

Kvindelige fodboldfans løber en særlig risiko i Qatar. Foto: Jens Dresling
Kvindelige fodboldfans løber en særlig risiko i Qatar. Foto: Jens Dresling
 

Det er især lovgivningen om voldtægt, de såkaldte Zina-love, der vækker bekymring.

Her risikerer ofre for overgreb at blive anklaget for sex uden for ægteskabet. En forbrydelse, der kan koste 100 piskeslag.

Annonce:

Helt håbløst
- Hvis personen, de anmelder, hævder, at der var tale om sex med samtykke, skal der ikke mere til for, at den forudrettede kvinde kan blive retsforfulgt for sex uden for ægteskab, fortæller Rothna Begum, der er kvinderettighedsforsker hos Human Right Watch, til The Athletic.

En advarsel, der bør tages særdeles alvorligt, advarer Helle Malmvig, der er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) over for Ekstra Bladet.

Hun er i tvivl om, hvorvidt det overhovedet er sikkert at rejse til Qatar som kvindelig fan. Blandt andet fordi undersøgelser viser, at risikoen for overgreb stiger ved store tilskuerbegivenheder som et VM.

Kvinders rettigheder står ikke særlig højt på dagsordenen for Qatars emir, sheikh Tamim bin Hamed al-Thani, der  her modtager Eygptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi. Foto: Ritzau Scanpix
Kvinders rettigheder står ikke særlig højt på dagsordenen for Qatars emir, sheikh Tamim bin Hamed al-Thani, der her modtager Eygptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi. Foto: Ritzau Scanpix
 

- Det er faktisk et sindssygt godt spørgsmål. Lovgivningen er relativt klar, og her er kvinders stilling helt håbløs. Indgiver man eventuelt en voldtægtsanklage, risikerer man selv at blive anklaget for sex uden for ægteskabet, forklarer hun.

- Det er særlig slemt, hvis man er muslimsk kvinde, og sådan nogle kommer jo også til VM, ligesom mange migrantarbejdere har muslimsk baggrund. Men også som ikkemuslimsk kvinde løber man en risiko.

Sådan skal du opføre dig i Qatar

Som VM-turist i Qatar - ikke mindst hvis man er kvinde - er det vigtigt at huske, at love og normer er helt anderledes, end det kendes fra Danmark.

Derfor skal  man være meget opmærksom på, hvordan man opfører sig i det offentlige rum.

- Man skal være ekstra påpasselig hele vejen rundt, understreger Helle Malmvig.

- Lige fra det tøj man har på, der ikke må være udfordrende eller tætsiddende. Man skal ikke vise hud, og man skal ikke være udfordrende i sit kropssprog, forklarer hun.

- Kvinder, der er fulde eller højtråbende, er fuldstændig uacceptabelt. Så man skal være mere lavmælt. Det gælder alt fra påklædning til stemmelejet, forklarer seniorforskeren.

Annonce:

Hun er spændt på, hvordan myndighederne hos den udskældte VM-vært vil håndhæve lovgivningen under VM, hvor hele verdens øjne hviler på Qatar.

Derfor kan man forestille sig en 'mildere' håndtering af loven, ligesom da en ung hollandsk kvinde for nylig slap for fængsel, men 'blot' blev deporteret, efter at hun anmeldte en drugrape, hvor hun efterfølgende selv blev anklaget for sex uden for ægteskab.

- Jeg tror, at det værste, der vil ske under VM, er, at man bliver deporteret. Men det er selvfølgelig også slemt nok. Det vil jo efterlade en følelse hos kvinden af, at der slet ikke er blevet taget hånd om et alvorligt overgreb.

Skyldig på forhånd
- Der er intet, der minder om behandlingen i det danske retssystem. Normen er, at kvinden er skyldig på forhånd. Det er et system på mandlige præmisser, lyder det fra Helle Malmvig, som erkender, at hun selv ville tøve med at anmelde et overgreb som kvindelig VM-turist i Qatar.

Annonce:

- Det er jeg ikke sikker på, at jeg selv ville. Det handler ikke kun om risikoen for selv at blive anklaget for noget. Men også, at man kan føle sig anklaget og under angreb i en ekstremt følsom situation. Det har man ikke brug, siger Helle Malmvig.

- Det er selvfølgelig op til hver enkelt. Men man skal vide, at man risikerer at blive dobbelt traumatiseret af behandlingen. Men det handler jo også om overgrebets karakter. Hvis det er så alvorligt som med den hollandske kvinde, så skal man nok tage kontakt til det danske konsulat, lyder rådet til de kvindelige danske VM-fans.

Pas på reglerne i Qatar: Advarer om Qatar-regler: - Tag dem meget alvorligt

Læs også:

VM-folkekrav: FIFA skal til lommerne!

Migrantarbejderne snydes igen: VM's store tabere

Qatar ydmyget to måneder før VM  

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: