Advarer om hård straf: Afbud til VM-kamp får voldsomme konsekvenser

Hvis Danmark ikke kan gennemføre kvindelandskampen mod Ungarn kan det koste deltagelse i fremtidige kvalifikationsrunder, påpeger Jim Stjerne Hansen, der sidder med i UEFA's etiske komité

De danske spillere kan gå fra EM-sølv til karantæne. Foto: Jens Dresling
De danske spillere kan gå fra EM-sølv til karantæne. Foto: Jens Dresling

I disse timer forhandler DBU og Spillerforeningen på livet løs for at løse den konflikt, parterne blev hvirvlet ud i, da landsholdsaftalen udløb 5. september.

Striden handler i bund og grund om penge, men konsekvenserne af den kan række langt videre end blot et spørgsmål om kroner og ører.

Det drejer sig naturligvis om det sportslige.

EM-revanchen mod Holland, der skulle have været spillet fredag i Horsens, måtte aflyses. Det gav ridser i lakken og sendte dønninger ud i verden.

Det vil det også gøre, hvis striden ikke er bilagt inden VM-kvalifikationskampen mod Ungarn tirsdag.

For stiller Danmark ikke med et landshold tirsdag i Györ, så vil kampen ikke blot være tabt.

- Der vil straffen blive hård, forklarer Jim Stjerne Hansen, der er medlem af UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body, hvor sådanne sager havner.

Jim Stjerne Hansen sidder i UEFA's Control, Ethics and Disciplinary Body, der skal sagsbehandle, hvis hold ikke møder frem til en kamp. Foto: Tariq Mikkel Khan
Jim Stjerne Hansen sidder i UEFA's Control, Ethics and Disciplinary Body, der skal sagsbehandle, hvis hold ikke møder frem til en kamp. Foto: Tariq Mikkel Khan

Den tidligere DBU-generalsekretær ved, hvad han taler om. Han har nemlig selv været med til at træffe beslutning i en lignende situation.

Her gjaldt det et walisisk kvindelandshold, der ikke var mødt op til en kamp i Østeuropa.

- De havde vist vurderet, at det var for dyrt og mødte så ikke op. Dengang fik det drastiske konsekvenser. Holdet blev trukket ud af turneringen og blev nægtet adgang til den kommende turnering, siger Jim Stjerne Hansen.

Det vil betyde, at Danmark ikke kun går glip af VM-kvalifikationen, men også af kvalifikationen til EM i 2021, hvor Danmark skal forsvare sølvmedaljerne, de vandt tidligere i år.

Andet scenarie
Anderledes vil det blive, hvis DBU i en nødsituation udtager spillere fra tredje eller fjerde geled. Eller måske vælger at stille med et ungdomslandshold for overhovedet at kunne stille hold.

Det er der i princippet intet i vejen for. Men i UEFA's regler påpeges det, at man af hensyn til fairplay altid er forpligtet til at stille sit stærkeste hold.

Gør man ikke det, kan sagen også havne på bordet hos Jim Stjerne Hansen og co.

Her er billedet dog mere mudret.

- I det tilfælde er det en meget subjektiv vurdering, der afhænger helt af sagen. Det er set, at en landstræner vælger at spare nogle spillere.

- Så at graduere og sige, at det skal være så og så svagt i forhold til det absolut bedste for at man kan bringe den bestemmelse i anvendelse, kan jeg ikke sige noget om. Og jeg kan ikke erindre, at vi har haft fortilfælde.

- Det er før set, at spillere ikke har stillet sig til disposition for landsholdet. Og man kunne jo hævde, at det er det stærkeste hold på det givne tidspunkt, siger Jim Stjerne Hansen.

Han vil dog ikke selv deltage i eventuelle behandlinger af sager, hvor Danmark er involveret. Her er han inhabil.

Læs mere om konflikten her:

Se også: DBU-konflikten kørt fast: Nu får parterne hjælp

De danske fodboldkvinders aflysning af finale-revanchen går nu verden rundt. Foto: All Over Landsholdsfodbold - 13. sep. 2017 - kl. 19:06 Hvad tænker de mon? Danmarks kvinder går verden rundt

Se også: Spillerne langer ud: De tager os som gidsler

Få adgang til Ekstra Bladets magasin om Brøndby her:

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen