Afslører utrolig EM-historie: Gemte ekstra guldmedalje hjemme i skuffen

Siden EM-slutrunden i 1992 har en guldmedalje ligget hjemme i Jim Stjerne Hansens skuffe. Her fortæller han historien om, hvordan den endte der, og hvordan den gjorde det muligt at erstatte Morten Bruuns og John Sivebæks stjålne medaljer

(Foto: Lars Poulsen)
(Foto: Lars Poulsen)

23 EM-guldmedaljer kom i dansk varetægt, da den historiske finale-sejr over Tyskland blev en realitet i 1992.

20 af dem gik til spillerne. Landstræner Richard Møller Nielsen fik en. Og assistenten Jan B. Poulsen ligeså.

Den sidste i samlingen. Nummer 23 om man vil. Den blev gemt væk. I skuffen hjemme hos den tidligere DBU-generalsekretær Jim Stjerne Hansen.

Men hvordan endte det overskydende symbol på EM-triumfen her? Og hvorfor var der overhovedet en medalje i overskud?

Før Superliga-start: Her er Brøndbys planer

- Vi fik kun 23 medaljer, og vi ville gerne købe nogle flere, så hele delegationen kunne få, men det var UEFA's politik, at man fik de 23, og så var der ikke mulighed for at købe flere til, fortæller Jim Stjerne Hansen til Tipsbladet.

- Så Richard (Møller Nielsen, landstræner, red.) og jeg satte os ned og diskuterede, hvem vi skulle give de medaljer, der var til rådighed. Det var klart, at de 20 skulle gå til spillerne, og vi havde vi to trænere med, Richard Møller og Jan B. Poulsen. Vi blev enige om, at det ville være svært at vælge én af de resterende ud og sige, at dét var den mest naturlige modtager. Så det blev til, at jeg skulle opbevare den indtil videre.

De medlemmer af staben, som ikke blev belønnet med en guldmedalje, måtte dog ikke helt undvære et håndgribelig symbol på den triumf, de havde været en del af. Det sørgede Richard Møller Nielsen for.

- Richard brugte den EM-bonus, han fik, til at købe et guldur til de øvrige i delegationen og fik lavet en inskription med 'Europamester'. Materialefolkene, pressemanden, medicinerne og jeg selv fik sådan et ur af Ricardo, fortæller Jim Stjerne Hansen.

Husker du? Her er de glemte sportsstjerner

Men den forhenværende generalsekretær i DBU havde altså også en medalje. Han opbevarede den i hvert fald.

Og selv om kun få har vidst, hvor ’medalje nummer 23’ lå, er der mindst to EM-spillere, som er glade for, at Jim Stjerne Hansen har haft den i sin varetægt i alle disse år.

Det er nemlig det ædle stykke metal, som blev brugt til at fremstille de kopier, som Morten Bruun og John Sivebæk har fået, efter deres originaler blev stjålet.

Af omveje vel at mærke.

For i slutningen af 2015 offentliggjorde den tidligere pressechef i DBU og UEFA, Frits Ahlstrøm, at han stod bag et fodboldmuseum, der skulle åbne i Aarhus, og da Jim Stjerne hørte om det, tog han kontakt til Ahlstrøm for at minde om, at han havde den 23. medalje liggende derhjemme.

John Sivebæk, Lars Poulsen og Flemming Povlsen bærer pokalen efter EM-triumfen i 1992. Foto: Lars Poulsen
John Sivebæk, Lars Poulsen og Flemming Povlsen bærer pokalen efter EM-triumfen i 1992. Foto: Lars Poulsen
 

Siden gav han medaljen til museet og Ahlstrøm, som sørgede for at sende den til UEFA, så de kunne fremstille en kopi til Morten Bruun og John Sivebæk. UEFA havde nemlig ikke nogen originaler liggende.

Morten Bruun fik sin overrakt ved Dansk Fodbold Award i foråret, og det var en tydeligt berørt europamester, der modtog erstatningen, som du kan se i videoen herunder. Det glæder Jim Stjerne Hansen, at den tidligere hengemte medalje har vakt så stor glæde.

- Det er jo unikt at have den medalje. Det er godt at se, at den også har den værdi for dem. Den er ikke så meget værd i penge, men affektionsværdien er høj.

Nu er den lille medalje så en del af den EM-udstilling, der står på rådhuset i Aarhus for at markere, at det i disse uger er 25 år, siden Danmark vandt europamesterskabet. Udstillingen løber til fredag den 23. juni og omfatter blandt andet EM-pokalen og en række trøje, støvler og andre genstande fra de glade dage i sommeren.

EM 92-helt: Min guldmedalje er også blevet stjålet

Særlig detalje ramte tv-eksperten: Derfor var jeg så rørt over ny EM-medalje

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?