Afsløring: DBU truer spillerne med bøder og fængsel

DBU mener, at hver spiller er en selvstændig virksomhed og derfor vil det være et brud på konkurrenceloven med kollektive landsholdsaftaler – søndag er sidste chance for aftale, inden konflikt bryder ud        

Sanne Troelsgaard (t.h), der her ses sammen med Nadia Nadim, deltog i tirsdags i de seneste forhandlinger. Hun forstår ikke DBU mener, hun er en virksomhed. Foto: Tariq Mikkel Khan.
Sanne Troelsgaard (t.h), der her ses sammen med Nadia Nadim, deltog i tirsdags i de seneste forhandlinger. Hun forstår ikke DBU mener, hun er en virksomhed. Foto: Tariq Mikkel Khan.

Konflikten mellem kvindelandsholdet og DBU spidser til, dagen før kvinderne efter planen skal samles forud for fredagens EM-revanche mod Holland i Horsens.

Godt nok skal parterne mødes til forhandlinger søndag kl. 17.00 i håbet om at få en aftale i hus på målstregen, før kvindelandsholdet samles.

Men som Line Røddik har fastslået her i spalterne, så stiller kvindelandsholdet ikke op i Horsens, hvis ikke der foreligger en ny og forbedret landsholdsaftale.

Klimaet mellem parterne er ikke bare anstrengt. Det er i sandhed tilspidset de seneste måneder.

Det handler ikke kun om forbedrede økonomiske vilkår for spillerne. Det handler også om andre komplicerede, juridiske spørgsmål.

Vil ikke lave kollektive aftaler
Ekstra Bladet kan nu afsløre, at parterne er alvorligt på kant, fordi DBU de seneste ni måneder har haft den opfattelse, at unionen ikke vil acceptere at blive betegnet som arbejdsgivere og spillerne derved er lønmodtagere. Derfor vil unionen ikke indgå kollektive aftaler, da holdningen i unionen er, at det er et brud på konkurrenceloven.

Firkantet sagt er DBU tilsyneladende af den opfattelse, at hver enkelt spiller er en selvstændig virksomhed, og derfor vil det groft sagt være et priskartel, hvis DBU indgår en ny kollektiv aftale med kvindelandsholdet og U21-landsholdet. Den nuværende aftale udløb i øvrigt 5. september.

Et brud på konkurrenceloven kan udløse bøder og i yderste konsekvens fængsel med en strafferamme op til seks år. Her er det spillerrådene på de respektive landshold, der skal stå til ansvar for deres beslutninger over for myndighederne.

Det betyder, at Line Røddik, Pernille Harder, Simone Boye og Janni Arnth kan drages personligt til ansvar, hvis der er tale om et brud på konkurrenceloven.

Vi er rystede
Landsholdsspilleren Sanne Troelsgaard, der var med til det seneste forhandlingsmøde, er rystet over DBU’s fremgangsmåde.

- I tirsdags kommer jeg til forhandlingsmøde med DBU, hvor jeg troede, vi skulle forhandle om en ny kollektiv landsholdsaftale. Altså om bedre forsikringer, bonus, stipendier og sådan noget. Så var det meget mystisk at ende med at sidde til et møde, hvor DBU’s advokat bruger næsten en time på at snakke om brud på konkurrenceloven, og som om jeg ikke er en lønmodtager men en virksomhed. Det var totalt mærkeligt, siger landsholdsspilleren Sanne Troelsgaard til Ekstra Bladet.

Pernille Harder som anfører for kvindelandsholdet, hvad er din opfattelse af, at DBU hævder, I bryder konkurrenceloven?

- Jeg var rystet. Vi var jo alle sammen rystede, over at DBU kunne finde på at true og presse os spillere med et eller andet konkurrenceretligt, som jeg må indrømme, at jeg ikke helt forstår. Det er godt nok voldsomt, at DBU vil gå så langt for at presse os i de her forhandlinger, siger anføreren og uddyber:

- I spillertruppen tror vi på, at vi er stærkest sammen. Det er sådan, vi spiller, og det er sådan, vi repræsenterer Danmark bedst muligt. Og det troede vi, at DBU var enige i. Og så føles det ret underligt at blive truet med anmeldelser, der kan føre til bøder og fængsel, fordi vi står sammen, fastslår hun.

Ved det nyligt overståede EM leverede de danske kvinder et bemærkelsesværdigt resultat. Foto: Jens Dresling Landsholdsfodbold DBU 'glemte' kvindernes EM-bonus – men de fik hurtigt en regning

Konflikten mellem kvindelandsholdet og DBU kan udmønte sig i en aflysning af den kommende kamp mod Holland. Foto: Mikkel Tariq. Landsholdsfodbold Kvindelandsholdet truer DBU: Aftale nu – ellers spiller vi ikke

                   -----

DBU: Vi er ikke arbejdsgiver

Jakob Høyer, kommunikationschef i DBU, ønsker ikke at udtale sig om, hvad der foregår i forhandlingslokalet. Derfor vil han ikke forholde sig til, hvorfor konkurrenceloven er bragt i spil i forhold til de aktuelle forhandlinger.

Men han vil gerne fortælle, hvad der er det vigtigste for DBU i den aktuelle forhandling med Spillerforeningen om en aftale for kvinde- og U21-landsholdet.

- Det vigtigste element i en ny aftale for DBU er at få fastslået, vi ikke er arbejdsgiver, hvilket DIF og Team Danmark har bakket os op i de seneste dage.

- Spillerne er ansatte i klubberne. Det skal stå klart i fremtidige aftaler. Vi vil gerne lave en god landsholdsaftale for spillerne, men vi er ikke arbejdsgivere og det er ikke et ansættelsesforhold mellem DBU og spillerne at spille på landsholdet, påpeger Jakob Høyer.

De danske kvinder har landsholdssamling mandag forud for kampen mod Holland lørdag. Men det er ikke sikkert, at spillerne møder op. Foto: Tariq Mikkel Khan Landsholdsfodbold I kæmpe strid trods succes - landsholdet tæt på konflikt

                           ----

Ekspert: DBU kan have pointe

DBU kan have en pointe, når man bringer konkurrenceloven i spil i forhold til nye landsholdsaftaler med kvinde- og U21-landsholdet.

Det mener Christian Bergkvist, der er lektor i konkurrenceret ved Københavns Universitet.

- Der er ikke tradition for at bruge konkurrence reglerne på de her områder. Men DBU kan have en pointe ved at bringe konkurrenceloven i spil, hvis spillerne ikke er ansatte af DBU. Hvis de er at betragte som lønmodtagere gælder konkurrenceloven nemlig ikke.

- Jeg tror, det her bunder i, at DBU reelt ikke ønsker at indgå en kollektiv aftale med spillerne, siger Christian Bergkvist, der er lektor i konkurrenceret ved Københavns Universitet.

DBU er arbejdsgiver 

På sin vis er DBU tilbage ved udgangspunktet i 2015, da forhandlingerne brød sammen for herrelandsholdet. Her ønskede unionen også individuelle aftaler med hver enkelt spiller. Det endte med en kollektiv aftale efter én måneds konflikt.

Ole Hasselbalch, der er professor ved Århus Universitet og ekspert i ansættelsesret, har ved tidligere lejligheder slået fast, han ikke kan se DBU kan undsige sig ansvaret som arbejdsgiver, fordi unionen har retten til at bestemme over spillerne, når de deltager i landsholdsregi.

- En kontrakt behøver ikke være underskrevet fra gang til gang. Bliver spillerne tilsagt er det en kontrakt. Der ser ud til at være tale om opgavebegrænset ansættelse i arbejdsretlig forstand, og der skal derfor antagelig foreligge en bekræftelse fra arbejdsgiveren efter ansættelsesbevisloven. Det kan eksempelvis være denne mail, hvorved DBU i arbejdsretlig forstand gør sig til arbejdsgiver, har Ole Hasselbalch udtalt til Jyllands-Posten.

Pernille Harder og co. efter at have tabt finalen ved EM. Foto: Mikkel Tariq Landsholdsfodbold Kvindelandsholdet raser mod DBU over forsinket EM-bonus

Kasper Loretnzen nåede at score én gang for  A-landsholdet. Det var i en EM-kvalifikationskamp mod Cypern i Parken. Foto: ritzau/Lars Poulsen Landsholdsfodbold I bitter strid med DBU: De pisser på mig!

 

256 kommentarer
Vis kommentarer