Afsløring: Så meget får landsholdsspillerne i ny aftale

Spillerne går tre mio. kr. ned i honorar om året – til gengæld udløser slutrunde en gigantisk bonus

Spillerne kan tjene godt, hvis de kvalificerer sig til slutrunderne (Foto: Anthon Unger)
Spillerne kan tjene godt, hvis de kvalificerer sig til slutrunderne (Foto: Anthon Unger)
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Det nye DBU med direktør Claus Bretton-Meyer i spidsen vil gerne signalere mere åbenhed og bringe det støvede forbund tættere på fodboldfolket. 'En del af noget større' er sloganet, men efter offentliggørelsen af den nye landsholdsaftale burde det nærmere være noget i retning af: En del af noget lukket!

For Claus Bretton-Meyer ønskede ikke at afsløre særlig mange detaljer om den nye aftale, som DBU har lavet med Spillerforeningen.

Det til trods for, at DBU historisk altid har offentliggjort de aftaler, unionen har indgået med landsholdsspillerne. Aftaler, der altid har været tilgængelige på unionens hjemmeside.

DBU-boss: Vi skal genskabe entusiasmen om landsholdet

Claus Bretton-Meyer gik efter en besparelse på 17 procent, hvilket svarer til tre mio. kr. om året, for landsholdsspillerne. Den besparelse får han kun, hvis Danmark ikke kvalificerer sig til EM næste sommer.

- Det er en god dag for dansk fodbold. Spillerforeningen og spillerne har taget et stort økonomisk ansvar. Vi har opnået de besparelser, vi ønskede os, udtaler Claus Bretton-Meyer og uddyber meget kryptisk:

- Der ligger dog økonomiske muligheder for spillerne, hvis de leverer på banen, og Danmark kvalificerer sig til en slutrunde.

Så er der fodbold-fred: Her er den nye aftale

Ekstra Bladet kan afsløre flere af detaljerne fra den aftale, som parterne i går underskrev. En aftale, der for A-landsholdet er gældende frem til og med VM-slutrunden i Rusland i 2018.

DBU og Spillerforeningen blev hurtigt enige om, at besparelsen skulle findes på tilskuer-delen for spillerne. Landsholdsspillerne havde foreslået en lønnedgang på 20 øre pr. tilskuer til både kval-kampe og venskabskampe. En aftale er også landet på det niveau.

Til gengæld opnår DBU ingen besparelser, hvis Danmark kommer til EM næste sommer i Frankrig. EM-deltagelsen udløser nemlig en gigantisk bonus til spillerne.

Efter hvad Ekstra Bladet erfarer, så er der et beløb i nærheden af ti mio. kr. til fordeling mellem landsholdsspillerne. Det svarer til det beløb, som DBU reelt sparer i hele aftaleperioden frem til 2018, hvis Danmark står uden for det fine slutrunde-selskab.

Vi har en aftale (Foto: Anthon Unger)
Vi har en aftale (Foto: Anthon Unger)

Derved opnår DBU ingen besparelse på landsholdet, hvis Agger, Eriksen & Co. opnår sportslig succes på banen. Omvendt sikrer en slutrunde samtidig endnu flere millioner i kassen til DBU, hvor egenkapitalen aktuelt er på 127 mio. kr.

Samme fordelingsnøgle
DBU har kæmpet ihærdigt for en anden fordelingsnøgle, når Danmark har været med ved slutrunder. Historisk har der været en aftale om, at DBU og spillerne har delt overskuddet, når udgifterne til rejse og ophold er betalt.

DBU stod fast på et krav om, at unionen skulle have 65 procent af kagen, mens spillerne kun ville modtage 35 procent ved fremtidige slutrunder.

Den nye aftale har også en fordeling, hvor parterne deler overskuddet mellem sig, når udgifterne er afregnet.

Øland har været igennem lange forhandlinger med DBU (Foto: Anthon Unger)
Øland har været igennem lange forhandlinger med DBU (Foto: Anthon Unger)
 

Ved EM i 2012 fik DBU 26 mio. kr. i overskud på de tre kampe i Polen og Ukraine. Samme beløb delte de landsholdsspillere, der var med ved slutrunden.

- Vi har fået tre gode aftaler (A-landsholdet, U21 og kvindelandsholdet). Vi har fra starten af forhandlingerne været bevidste om, at DBU har haft økonomiske udfordringer. På den baggrund har vi fået en aftale, der i langt højere grad er præstationsbetinget. En aftale, vi godt kan være tilfredse med, fastslår Spillerforeningens direktør, Mads Øland.

Landsholdsspillerne kan kun få  slutrunde-bonussen på 10 mio. kr. én gang i aftaleperioden. Omvendt opnår DBU ingen besparelse, hvis Danmark kommer med til både EM og VM i 2016 og 2018. For spillerne og DBU skal dele indtægterne fra slutrunden.

DBU vil godt nok spare i omegnen af tre mio. kr. til spillerne på tilskuer-delen, men må altså betale væsentlig mere til spillerne for at spille en slutrunde end oplægget på 65 procent til DBU og 35 procent til spillerne. Parterne skal dele overskuddet.

Mere fleksibilitet
Den nye aftale betyder en større fleksibilitet for DBU, når de skal benytte landsholdsspillerne i kommercielle sammenhænge.

- Det er positivt, at adgangen til spillerne bliver lettere. Det vil gavne vores samarbejdspartnere og den markedsføring, vi laver af landsholdene og af landskampene, mener Katja Moesgaard, kommerciel direktør i DBU A/S.

På spillerfronten erkender Mads Øland, at det har været nødvendigt med mere fleksibilitet for at imødekomme ønsket fra DBUs sponsorer.

- Med den nye aftale må Spillerforeningen tage et større ansvar, når det handler om planlægningen af de kommercielle aktiviteter i landsholdsregi. Spillerne skal primært fokusere på at spille fodbold. Så må vi deltage mere aktivt i planlægningen af aktiviteterne, siger Mads Øland.

Udover aftalen for A-landsholdet blev der også indgået to aftaler for U21-landsholdet og kvindelandsholdet. Aftaler, der økonomisk slet ikke kan måle sig med den, landsholdet har indgået. På de to øvrige landshold udbetales der kun småpenge til spillerne.

Se lørdagens pressemøde her.

Nu kan det endelig handle om fodbold igen (Foto: Anthon Unger)
Nu kan det endelig handle om fodbold igen (Foto: Anthon Unger)

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+