Annonce:
Annonce:

Alt det du ikke ser: Danskerne bliver bedre uden at være på træningsbanen

Landsholdet træner intensivt, selv når de ikke står på træningsbanen, og udstyret bliver mere og mere avanceret

Hvad laver den der, ville forbipasserende nok tænke, hvis de så dronen over landsholdets træning. Foto: Lars Poulsen
Hvad laver den der, ville forbipasserende nok tænke, hvis de så dronen over landsholdets træning. Foto: Lars Poulsen
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold
Følg EM 2021

Fordommene om fodboldspillere er mange: De tjener store summer, og så træner de en time om dagen og spiller Playstation for resten.

Men hvis du vil være med på allerøverste hylde, så kan du ikke leve op til den forestilling, for træningen starter og slutter ikke på en græsplæne.

Spillernes gøren og laden bliver analyseret i en høj detaljegrad nu om dage, så inden de er mødt ind i landsholdslejren, bliver deres klubdata bearbejdet, og så ved Kasper Hjulmand, hvad han har at arbejde med.

Derudover er der en stor opgave med at dissekere holdets egne kampe samt modstandernes.

En af Hjulmands vigtigste væbnere i analysearbejdet hedder Mounir Akhiat, som har været med landsholdet siden 2016, hvor Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson ønskede at opgradere den del.

Annonce:

- Det er ikke noget nyt at se kampe og analysere dem, men vi begyndte også at filme kampe fra et såkaldt tactical view, hvor man har 20-21 spillere i billedet. Her kan man se, hvordan vi forholder os i omstillingsfaser, hvordan angriberne arbejder, når vi forsvarer lavt, og en masse andre ting, som man ikke kan se på et tv-signal, hvor de også skal vise tilskuere, spillerreaktioner og så videre, fortæller Akhiat.

Mounir Akhiat er i færd med video-arbejdet under træningen lørdag. Foto: Lars Poulsen
Mounir Akhiat er i færd med video-arbejdet under træningen lørdag. Foto: Lars Poulsen
 

Fire kameraer
Alle træningerne filmes også, og der er sat specielle kameraer op i Helsingør. Fra start brugte de bare et enkelt kamera, men nu er det tre eller fire, der er i spil.

Nummer et følger spillet, mens nummer to og tre er placeret ved straffesparksfelterne, fordi Danmark arbejder meget med, hvordan man forsvarer de sidste tyve meter. Nummer fire er en drone.

- Den bruges til at træne det taktiske oplæg til kampene. Det bliver meget tydeligt, når man ser det oppefra, hvordan spillerne bevæger sig og skifter positioner i de rotationer, vi gerne vil have i vores opbygnings- eller gennembrudsfase.

- Det er nemmere med overblikket kontra at være inde på banen, hvor der er meget mere stress på. Vi bruger det til at understøtte og forstærke trænerens budskaber, fortæller analytikeren.

Annonce:

Han forklarer, at feedbacken til spillerne efterfølgende nærmest kan ses som et ekstra træningspas – dog uden at belaste spillerne fysisk.

- Så kan det godt være vi belaster dem rigeligt i hovedet, siger Akhiat med et grin.

 

Fremhæver Braithwaite

Både Hjulmand og Akhiat lægger vægt på, at spillernes behov for video er forskelligt, og de bliver ikke overvåget i, om de nu har set klip, der for eksempel er lagt ud, allerede før de er mødt i lejren.

En af de mest sultne på den front er Martin Braithwaite.

- Han er enormt nysgerrig og interesseret i at forbedre sig. Han er en af dem, der bruger det rigtig meget. Han er også en af dem, der kan finde på at kontakte mig og bede om noget specifikt, inden vi møder ind.   

Fra lokalaviserne i Barcelona-området hører man samme historie om den ærgerrige dansker, der tit bliver spottet på træningsbanen med en træner eller i samtale med eksempelvis Jordi Alba, der oftest har spillet back, når Braithwaite har ageret kantspiller.

 

Fór vild under VM

Til kampe har analytikeren også en vigtig rolle. Fra sin position højt på stadion sidder Akhiat med flere videokilder, som seerne ikke ser, og klipper situationer ned – først til pausen og siden som en samlet pakke, som landstrænerteamet kan se efter.

Hele setuppet er meget sirligt sat op, men sommetider render man ind i en meget lavpraktisk udfordring. I Rusland nåede han nær ikke ned i pausen til en af gruppekampene, fordi han fór vild på stadion.

- Jeg forlader min plads fem-seks minutter før pause, alt efter hvor stort stadionet er, så jeg kan nå at sætte det hele klar og kan vise Kasper situationerne, som han kan bruge. Pausen kan være hektisk, fordi mig og trænerne kun har få minutter.

- Under VM præsterede jeg at fare vild og virkelig frygte, at jeg ikke nåede frem, for jeg nåede til et sted, hvor ingen talte engelsk. Jeg kunne slet ikke finde tilbage til omklædningsrummet. Det lykkedes mig på mirakuløs vis at nå det, og pulsen var tårnhøj.

Under kampe er han i kontakt med assistenten Morten Wieghorst, som man kan se bære et headset.

- Vi taler om, hvad vi kan vise spillerne i pausen. Det skal være med til at understøtte den team talk, vi skal have. Og så ser jeg jo det hele oppefra og kan måske være med til at af- eller bekræfte observationer nede fra banen undervejs. Det kan også være, at jeg tidligere end dem kan se nogle rum, som er interessante. Men jeg er meget bevidst om ikke at forstyrre Morten i hans arbejde på sidelinjen.

EM bliver Akhiats foreløbig sidste opgave for DBU, da han efterfølgende tiltræder hos FC København.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: