Alt er kaos: Svenskere kan sende million-regning til DBU

Der var solgt helt op mod 12.000 billetter til kampen, der efterlader det svenske forbund med et milliontab – men generalsekretæren er først og fremmest ked af det på fodboldens vegne

Alt er kaos! Der var lagt op til det helt store tilskuerbrag i Göteborg fredag aften, og de første 8.000 billetter var røget over disken – men ifølge generalsekretæren for Svenska fotbollförbundet ville der højst sandsynligt have været hele 12.000 tilskuere på plads på Gamla Ullevi til kampen mod Danmark.

Nu er den aflyst, og det sætter det svenske forbund i en slem kattepine. Med takster på 180 svenske kroner pr. voksen, 100 svenske dask for studerende og pensionister og 80 kroner for børn og unge under 16, står forbundet altså til at miste en indtægt på minimum en rund million kroner.

Dertil kommer, hvad læskedrikke og hotdogs med rejesalat som topping kunne have indbragt.

- Men foreløbig afventer vi punkt ét at få en officiel bekræftelse fra UEFA på det, vi er blevet orienteret om af DBU, og derefter må vi så forholde os til alle de konsekvenser, aflysningen af kampen får for os, siger Håkan Sjöstrand og tilføjer:

- Egentlig har økonomi været sekundær i forhold til denne – og den kommende – kamp mod Danmark. Det betyder selvfølgelig noget, at vi forventeligt var nået op på måske 12.000 tilskuere til kampen, men det sportslige aspekt har på alle måder været i højsædet. Nu er der nogle konsekvenser, vi ikke har oplevet tidligere, og vi har ikke overblik nu og her.

Hvor stor en omsætning mister I på den aflyste kamp?

- Det er svært at sige eksakt og før, vi har alle informationer.

I må vel kunne gøre krav gældende mod DBU?

- Først og fremmest vil jeg sige, at det er utroligt tråkigt, at kampen bliver aflyst, men vi kan slet ikke her og nu forholde os til alle mulige konsekvenser. Foreløbig har vi ikke fået den officielle melding, og landsholdet forbereder sig fuldstændigt som om, kampen stadig skal spilles. Vi skal også huske, at det svenske landshold har en kamp hjemme i Borås mod Ungarn i starten af næste uge, siger den svenske generalsekretær.

Sportsligt er det vel også en gave til Sverige, der nu kan sikre sig direkte VM-adgang med førstepladsen i puljen?

- Det tænker jeg slet ikke på. Jeg er først og fremmest ked af, at kampen ikke bliver spillet af hensyn til alle, både spillere og tilskuere. Man skal huske på, at det er sådanne kampe, vores landshold behøver for at skærpe sig, og nu mister vi den sportslige mulighed i direkte duel med et fremgangsrigt dansk landshold. Det er trist, siger Håkan Sjöstrand.

Mark Strudal i centrum. Spørgsmålet er nu, hvad konsekvenserne af det danske afbud bliver. Foto: Lars Poulsen
Mark Strudal i centrum. Spørgsmålet er nu, hvad konsekvenserne af det danske afbud bliver. Foto: Lars Poulsen

Ingen aner, hvad konsekvenserne bliver, men højst tænkeligt bliver Danmark smidt ud af minimum denne kvalifikation, og misser formentlig også muligheden for at komme til næste EM og OL i Tokyo.

Konsekvensen er fire år uden landskampe og et landshold bombet tilbage til serie 2 efter en sommer, hvor begejstringen ingen ende ville tage oven på holdets EM-sølv i Holland.

- Jeg har fulgt konflikten på afstand, og jeg ved i grundtræk, hvad den handler om - men den er jo helt umulig for mig at kommentere. Normalt plejer to parter til sidst at opnå en form for enighed, men det er helt åbenlyst ikke lykkedes her – jeg håber, de når hinanden i nær fremtid, siger Håkan Sjöstrand.

- Vi har altid haft en vældigt bra dialog med det danske forbund, og den fortsætter naturligvis. Jeg ønsker bare at understrege, at vi er vældigt kede af situationen på alles vegne – og så glæder vi os til at få begge herrelandshold med til VM i Rusland næste sommer!

Kort om konflikten: Det slås de om

Striden mellem DBU og Spillerforeningen om en aftale for Kvindelandsholdet og U21 landsholdet har stået på i næsten ét år. Forhandlingerne begyndte sidste år i november og efter flere end 20 møder har parterne ikke nået en aftale endnu.

Det førte til et afbud til fredagens landskamp fra DBU. Et afbud der nu er endeligt bekræftet

Her er fem væsentlige punkter, som parterne slås om i konflikten.

1. Økonomi

Økonomien er stadig en faktor i forhandlingerne mellem Spillerforeningen og DBU. Da parterne sidste tirsdag gik fra hinanden efter endnu et forhandlingsmøde, var det 471.000 kr. om året, der skilte dem – 71.000 kr. i stipendiater og 400.000 kr. i såkaldt udtagelses- og bonusbetaling.

2. Hvem skal bestemme over stipendiater

Der er ikke enighed om, hvem der skal bestemme over fordelingen af stipendiater. Spillerforeningen ønsker, pengene tilgår en fast trup, mens DBU er af den holdning, at pengene skal fordeles efter individuelle behov.

3. DBU ønsker en samarbejdsaftale

Efter vanskelige forhandlinger om en aftale for herrelandsholdet i 2015 og besværlige og komplicerede forhandlinger om U21 og kvindeaftalen, ønsker DBU en samarbejdsaftale til fremtidige forhandlinger. Det gør unionen primært, fordi der har været et meget dårligt samarbejdsklima mellem DBU og Spillerforeningen. DBU ønsker ikke, at der under landsholdssamlinger afholdes fagforeningsmøder med deltagelse af Spillerforeningen.

4. Dårligt klima og mistillid til hinanden

DIF og LO kom på banen som mæglere, fordi tilliden og arbejdsklimaet i forhandlingerne mellem DBU og Spillerforeningen er så betændt. Ingen af parterne har tillid til hinanden. De er konstant på vagt overfor hinanden. Specielt efter, Spillerforeningen sidste efterår vandt en voldgiftssag i Idrættens Højeste Appelinstans, hvor DBU blev dømt til at betale tre mio. kr. Striden dengang skyldes forsikringspenge og kommercielle indtægter i forbindelse med landsholdene.

5. Honorar for deltagelse ved OL

Spillerforeningen kræver betaling til spillerne, hvis spillerne på Kvindelandsholdet eller U21 landsholdet deltager ved OL. DBU har ingen indtægter ved OL. Spillerne repræsenterer ikke officielt DBU under et OL, hvor de reelt stiller op for DIF/Team Danmark. DBU har vurderet, at det kan koste tre-fire mio. kr. i udgifter, hvis Danmark vinder guld ved et OL i fodbold.

Mestertræner: Konflikt kan få EM-sølv til at blegne

Totalt til grin: Er I sindssyge?

Svenske profiler raser: De bør skamme sig

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.