Analyse: Derfor stopper Morten Olsen

Morten Olsen har ikke længere nogen i DBU, som han kan diskutere det fodboldfaglige med, og så har han svært ved at leve med den udvikling, de er på vej ind i

Var det den manglende invitation til Dansk Fodbold Award, der fik landstræneren til at sige stop? Eller den manglende involvering i ansættelsen af en elitechef eller en talentudviklingschef? Eller forbigåelsen af Peter Bonde som DBU’s nye talentudviklingschef?

Nej, det var ikke en enkeltstående begivenhed, der gjorde, at Morten fik nok og traf sin beslutning om at stoppe. Det var mange faktorer, som spillede ind, før han kom til konklusionen: Lad mig komme væk i tide!

Et af de afgørende elementer for, at Morten Olsen valgte sin egen udløbsdato som landstræner, er de mange forandringer, der er sket i DBU det seneste år. Ikke fordi forandringer ikke kan være positive. Men de metoder og den facon, den nye direktør, Claus Bretton-Meyer, har, ligger langt fra den måde, Morten Olsen opfatter tingene på.

Samtidig er forandringerne sket på en måde, hvor Morten Olsen – som afsløret de seneste uger i Ekstra Bladet – stille og roligt er blevet kørt ud på et sidespor.

Michael Laudrup er på kontrakt i Lekhwiya SC frem til sommer. (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold - 18. mar. 2015 - kl. 12:04 Derfor bliver Laudrup ikke landstræner

Ledelsen har i kulissen langsomt, men sikkert ydmyget landstræneren i en proces, der ikke skulle frem i medierne. Men i dag giver Olsens beslutning meget mere mening, fordi alle nu ved, hvordan hans arbejdsgiver har behandlet ham.

Passer ikke ind
DBU’s nye direktør, Claus Bretton-Meyer, signalerede allerede kort efter sin ansættelse, at den næste landstræner skal være en yngre af slagsen. I den forandringsproces, han vil lave i DBU, passer Morten Olsen slet ikke ind.

DBU’s nye, smarte ledelsesstil passer heller ikke sammen med fodboldmanden Morten Olsen. Det er to modstridende verdener.

Morten Olsen taler fodbold 24/7, men kig lige rundt i den nye organisation hos DBU. Hvem på de indflydelsesrige poster i DBU kan Morten Olsen tage en lang og seriøs, fodboldfaglig diskussion med i 2015?

Lad os starte med direktør Claus Bretton-Meyer. Det ville blive en meget kort samtale og ikke særlig faglig. Bretton-Meyer er for at sige det ligeud spejlblank, når det handler om det fodboldfaglige.

Jim Stjerne Hansen i selskab med tidligere kommunikationschef Lars Berendt. (Arkivfoto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold - 18. mar. 2015 - kl. 07:48 Jim Stjerne: Fire trænere kan afløse Morten Olsen

Olsen vil heller ikke have det store held ved at opsøge kommunikationschef Jakob Høyer. Hans viden om det fodboldfaglige er ligeledes yderst begrænset. Så er der naturligvis elitekoordinator Peter Rudbæk, som Morten Olsen tidligere har haft et nærtstående forhold og samarbejde med.

Forholdet mellem Peter Rudbæk og Morten Olsen er iskoldt (Foto: Lars Poulsen)
Forholdet mellem Peter Rudbæk og Morten Olsen er iskoldt (Foto: Lars Poulsen)
 

Men forholdet mellem de to er nu smadret, fordi Peter Rudbæk tidligere på måneden var med til at ’slagte’ Morten Olsens assistent, Peter Bonde, til jobbet som talentudviklingschef. Og hele forløbet omkring ansættelsen af en elitechef og talentudviklingschef har også ødelagt forholdet mellem dem, fordi Peter Rudbæk slet ikke udnyttede Morten Olsens enorme erfaring og viden. Han valgte side og lyttede mere til Claus Bretton-Meyer end at rådføre sig med sin tidligere ’ven’ – Morten Olsen.

Logisk beslutning
I det billede skal man naturligvis ikke glemme formand Jesper Møller. Men det blev tirsdag på et møde for Danske Sportsjournalister afsløret, at kontakten mellem formanden og landstræneren ikke er særlig omfattende. Det er i hvert fald meget sjældent, de to er i kontakt med hinanden. Og personlige møder finder ikke sted hver måned.

Da Morten Olsen fortalte sin beslutning til Jesper Møller i går kort før kl. 13, var det mere end to måneder siden – 9. januar – at de senest har været sammen.

Morten Olsen er en afklaret mand, efter han meldte sin afsked som landstræner i går. (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold - 18. mar. 2015 - kl. 07:05 Olsen i eksklusivt interview: Jeg er ikke magtsyg

Morten Olsen er reelt havnet i en situation, hvor har ikke længere har kompetente og fodboldfaglige DBU-kollegaer – hvis man ser bort fra Peter Bonde – han kan stole på og tale med om alt.

Derfor var beslutningen om at forlade DBU logisk. Og derfor var det naturligt, at Morten Olsen kom med meldingen tirsdag, så hans position ikke længere står til diskussion.

Morten Olsen viste enormt format, da han gik ud med sin beslutning. For Morten Olsen talte ikke dårligt om hverken Claus Bretton-Meyer, Jesper Møller eller andre.

Han konstaterede blot lettere sarkastisk:

- Jeg kan ikke være venner med alle. Men alligevel skal jeg være professionel og samarbejde med alle i resten af min kontraktperiode.

Store ord fra en stor landstræner!

– I min optik er Morten træner, til hans kontrakt udløber. Men jeg er kun et af medlemmerne af bestyrelsen, siger Jesper Møller, der dermed sår tvivl om, hvorvidt landstræneren kan blive frem til sommeren 2016. (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold - 18. mar. 2015 - kl. 10:28 Ingen jobgaranti til Morten Olsen

32 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere