Ligatopscorer bremses af FIFA-regler

Nadia Nadim, der er topscorer i kvindernes superliga, kan ikke få lov at tage med landsholdet til EM i Finland, selv om hun er dansk statsborger

Nadia Nadim må ikke spille for det danske fodboldlandshold. (Foto: Gregers Tycho)
Nadia Nadim må ikke spille for det danske fodboldlandshold. (Foto: Gregers Tycho)

Selv om hun har boet i Danmark, siden hun var 12 år, kan 18-årige Nadia Nadim ikke få lov at spille på det danske kvindelandshold i fodbold.

En ny regel fra FIFA foreskriver, at man først kan optræde på et landshold fem år efter, at man har fået statsborgerskab. Og da det i Danmark først kan ske, når man er fyldt 18, er flygtninge og indvandrere altså tidligst spille i rødt og hvidt, når de er fyldt 23.

Skovbakken-spilleren Nadia Nadim er topscorer i landets bedste rækk og banker på til det hold, der skal spille EM i Finland til sommer. Derfor vil Dansk Boldspil-Union nu indbringe sagen for FIFA's såkaldte Player Statutes Comittee.

- Alle danskere med dansk pas skal have adgang til at spille på det danske landshold på lige fod, uanset deres oprindelse, siger generalsekretær Jim Stjerne Hansen til Politiken.

Ud over Nadia Nadim har reglen også konsekvenser for tre unge indvandrerdrenge med dansk statsborgerskab, der ikke kan komme på U/19-landsholdet, selv om de er blandt de bedste i landet.

Det drejer sig om Mustafa Hassan fra Brøndby, Sanel Kapidzic fra AGF og Habib Khan Mohammed fra FC Midtjylland.