Højbjerg - den ukendte dansker i bussen

Pierre Emile Højbjerg er det store navn på U/19-landsholdet. Det har han ikke altid været. Her fortæller han om hypen, Heynckes og det høje niveau

Med brystkassen godt skudt frem og en attitude, der sendte tykke selvtillidsstråler af sted mod med- og modspillere var Pierre Emile Højbjerg en af de store oplevelser på det danske U/19-landshold torsdag aften.

Danmark vandt 4-1 i træningskampen mod Tyskland før de vigtige U/19-EM-kvalifikationskampe, og selvom Højbjerg måske ikke var den største profil i kampen, scorede han to mål og viste, at der er noget om den hype, der har omgærdet ham dette forår.

Scouts, journalister og andet fodboldgodtfolk var således samlet i Brøndby torsdag aften for at se de meget omtalte U/19-landsholdsspillere, der fører sig fint frem i Europa i disse tider. Med Højbjerg som den måske største succeshistorie. For han markeret sig rigtig fint i Tyskland, hvor han tidligere på året fik førsteholdsdebut for Bayern, hvis trænerstab og ledere har givet danskeren fine ord med på vejen.

Lige nu handler det dog om U/19-landsholdet, hvor stadig 17-årige Pierre Emile Højbjerg faktisk er blandt de yngste, men alligevel er en profil på holdet. Han ser store muligheder for den talentfulde flok unge svende.

- Vi kan slå alle. Det tør jeg godt sige. Men jeg står lidt med en sjov følelse. Vi slår Tyskland 4-1, men alligevel er vi ikke helt tilfredse. Det er mærkeligt. Selvfølgelig er vi tilfredse og stolte, men der er nogle ting, vi skal arbejde med. Det er kun positivt, at man kan slå en nation 4-1 og stadig have noget at arbejde med, siger Pierre Emile Højbjerg til tipsbladet.dk.

- Jeg ved i hvert fald, at når vi rammer topniveau, kan vi slå alle. Vi ramte ikke topniveauet mod Tyskland, så vi har mere at vise, tilføjer han.

Stormskridt
Pierre Emile Højbjerg har taget stormskridt de seneste år. For to år siden var han regulær reserve på det daværende U/17-landshold, der tæller mange af de samme navne som det nuværende U/19-landshold. De fleste spillere er et år ældre end Højbjerg, men den tidligere Brøndby-spiller har gjort det fortrinligt i Bayern og udviklet sig enormt. Derfor er han nu i toppen af hierakiet på U/19-landsholdet.

- Det er meget sjovt, for det viser, at denne verden går meget hurtigt op og ned. Men man skal huske, at det kan gå lige så hurtigt op som ned. Derfor er det vigtigt at forholde sig roligt og realistisk til tingene. Det er en dejlig tid, jeg er inde i, siger Bayern-danskeren, som tager den øjeblikkelig virak og hype om ham selv og de andre U/19-rødder roligt.

- Det går mig ikke så meget på. Jeg er i München lige nu, og der er jeg en af de helt små drenge. Der bliver ikke skrevet så meget om mig, fordi jeg omgås nogle store nogen. Det er nok meget godt, at jeg ikke har en lampe oppe i hovedet for hver meter, jeg går på fodboldbanen. Hypen går mig ikke på, for det er ikke pressen, jeg spiller for. Jeg kommer og spiller for mine holdkammerater og mine venner. Jeg spiller for det, jeg har på brystet, og jeg spiller fordi, jeg synes, det er sjovt. Det er det vigtigste, siger han, inden han lader den øjeblikkelige selvtillid skinne igennem sammen med de stålsatte ambitioner for fremtiden:

- Jeg kan godt forstå det. Jeg tør godt at sige, at jeg stolt over det, jeg har opnået, men samtidigt vil jeg nå mere. Derfor er jeg heller ikke tilfreds. Jeg siger til mig selv, at det er nu, det starter, fastslår Højbjerg, der har en dansk far, en fransk mor og en tysk hverdag, der har givet ham en pudsig dialekt, som ikke lige kan kategorisers, men er præget af det multikulturelle liv.

Den ukendte dansker i bussen
Han er let at tale med, og det virker til, at opmærksomheden og omgangen med medierne falder ham naturligt. Det er nu ikke fordi, han har været gennem Bayern München presseapparat – måske nærmere tværtimod.

- Det ligger til mig selv. Jeg er forholdsvis realistisk og rolig og korrekt. Jeg ved, at det er en del af det, men jeg lærer det på en lidt anden måde. Det ville være noget andet, hvis jeg var blevet købt ind til Bayerns førstehold. Så havde jeg også fået en lampe i hovedet hele tiden. Men jeg er kommet lidt bag fra, så når jeg går ud af bussen, spørger folk: 'hvem er det?'. Jeg ser, hvordan folk håndterer det, og det lærer jeg lidt af. Det ligger bare til mig at tage det lidt med ro og nyde tingene, fortæller Pierre Emile Højbjerg.

Som bare 17-årig har han allerede oplevet lidt af hvert, og forventningerne i Danmark har hurtigt nået store højder til den unge mand. Pierre Emile Højbjerg tager dog tingene roligt, for først venter vigtige EM-kvalifikationskampe med U/19-landsholdet, inden han skal tilbage til Bayern München og en ny, markant træner i Guardiola efter sommerferien. Så hvad er næste skridt?

- Det næste skridt er, at vi skal spille os til U/19-EM. Det er det vigtigste. Så går jeg på to ugers ferie – tre, hvis jeg er heldig, og så skal jeg tilbage til Guardiola. Det glæder jeg mig til. Alt det der kommer næste år, tænker jeg ikke på endnu, siger Højbjerg, som dog har gjort sig nogle tanker om Guardiola og næste sæsons udfordringer for ham selv og den mægtige klub, der har fejet al modstand til side i denne sæson.

- Det er et stort navn, og vi kommer tilbage som Europamestre i Bayern. Men igen: Vi er Bayern München, og vi er sultne efter at komme tilbage hvert år og være de bedste. Det ligger også godt til mig. Jeg tænker ikke så meget over, hvad der skal ske. Jeg venter til, jeg kommer tilbage. Så må vi se, hvad der sker, siger Højbjerg.

Heynckes og Guardiola
Først venter altså nogle U/19-landskampe, der blandt andet betyder, at Højbjerg ikke kan være med til Bayern Münchens pokalfinale mod Stuttgart i Berlin lørdag aften. Til næste sæson skal han atter tilbage til Bayern, hvor fans, journalister og andet godtfolk venter spændt på udviklingen under Pep Guardiola.

Indtil videre har hverken Guardiola eller Bayern-folket dog talt ret meget om tilgangen af den catalonske træner, og heller ikke internt i den store klub fra Säbener Strasse er Guardiolas ankomst et tema. For først gælder det sæsonafslutningen og afskeden med en anden stor trænerprofil.

- Vi har ikke hørt så meget, for vi har haft så meget at tage os til. Det er klart, for når der er Champions League-finale, pokalfinale og mesterskab, der skal vindes, er der ikke så mange tanker om næste år. Desuden har vi spillere så meget respekt for Heynckes, og vi vil gerne slutte godt af med ham. Det har han fortjent, ligesom alle spillere, trænere, ledere og ansatte har. Vi har alle fortjent succesen. Det har vi arbejdet hårdt for, siger Pierre Emile Højbjerg – det store danske håb med fremtiden for sine fødder.

0 kommentarer
Vis kommentarer