Fodboldkampen der ændrede verdenshistorien

60 år i dag: De magiske magyarer bankede fodboldens fædre og viste verden hvordan folk skulle spilles

Billy Wright og Ferenc Puskás hilser på hinanden inden kampstart. I dette øjeblik er Wright stadig overbevist om, at ungarerne skal have klø. (Foto: AP)
Billy Wright og Ferenc Puskás hilser på hinanden inden kampstart. I dette øjeblik er Wright stadig overbevist om, at ungarerne skal have klø. (Foto: AP)

Det er ikke fuldstændig åndssvagt at forestille sig, at fodboldhistorikere og feinschmeckere vil pege på Europa Cup-finalen mellem Real Madrid og Eintracht Frankfurt i 1960 som forrige århundredes største fodboldkamp.

Men det er bestemt heller ikke usandsynligt, at lige så mange personligheder med en forkærlighed for sporten vil pege på en kamp, der blev spillet syv år tidligere som den måske største og mest afgørende kamp i historien.

Det er mandag d. 25. november 2013 præcis 60 år siden, Ungarn gæstede Wembley og et selvsikkert britisk landshold i 1953.

Kampen var egentlig uden betydning, men siden da er betydningen af netop denne kamp vokset og vokset. Og der tales sågar om, at det har været en af de mest banebrydende og revolutionerende landskampe nogensinde. I hvert fald for de stærkt konservative briter.

Ungarerne vandt opgøret 6-3 foran et proppet Wembley, der stod delvist lammet, delvist begejstret over det, der var foregået foran dem.

De 11 britiske spillere var blevet kørt rundt med på en måde, man aldrig havde set før. Og nederlaget var det første til et hold fra kontinentet - nogensinde. Kun Irland fire år tidligere havde formået at vinde en landskamp på engelsk grund.

OL-guldvindere i Helsinki
Det var voldsomt. Primært for briterne, der på det tidspunkt stadig anså sig selv som guds gave til fodbolden. Man havde for pokker da opfundet sporten, og det var vel kun et spørgsmål om tid, før man nappede verdensmesterskabet. At det endnu ikke var lykkedes skyldtes, at man i 1928 havde meldt sig ud af det internationale fodboldforbund, FIFA, efter stridigheder om betaling af amatørspillere. Først i 1946 meldte FA sig ind igen.

Ungarerne kom til Wembley ubesejret siden foråret 1950, og man havde sågar nappet OL-guldet i Helsinki i 1952. Ind på stadion gik anfører Ferenc Puskás forrest ved siden af englændernes legendariske anfører, Billy Wright. Og Honved-kaptajnen var som sine 10 kammerater fra det kommuniske Ungarn langt fra intimideret og chokeret af menneskehavet på det enorme Wembley. Der gik mindre end et minut, før Nandor Hidegkuti første gang havde passeret Gil Merrick i det engelske mål, og hele vejen igennem havde England umådelig svært ved at holde fast i de meget aggressive og aktive ungarer, der hele tiden bevægede sig for hinanden.

En af forklaringerne var, at hele syv af spillerne i Ungarns startopstilling kom fra Honved Budapest. En anden var, at briterne spillede i deres velkendte WM-formation, der i dag kan kaldes 3-2-2-3-formation, og hvor forsvarsspillerne havde en fast mandsopdækning. Det var et kæmpe problem, da ungarerne var helt vildt bevægelige. Således gik der kun kort tid, før hele den engelske bagkæde var splittet i atomer, fordi Hidegkuti, Kocsis og Puskás rendte rundt mellem hinanden.

</p><p>- Vi så en spillestil den dag, som vi aldrig havde set før. Ingen af de spillere sagde os noget. Vi kendte ikke til nogen Puskás. Alle de fantastiske spillere, de var fra Mars for os. Vi regnede med at slå dem 3-0, 4-0, 5-0. Det var et lille land, der kom til Wembley. De kaldte Puskás 'den galloperende major', fordi han var i hæren. Hvordan kunne denne gut komme til Wembley og skille os ad? Men den måde, de spillede på, deres tekniske evner og ekspertise - vores WM-formation blev splittet ad i 90 minutter, har Bobby Robson siden fortalt.</p><p>- Den kamp havde en voldsom effekt. Ikke bare på mig men på os alle. Den ændrede vores måde at tænke fodbold på. Vi troede, vi ville smadre dem - England på Wembley, vi var kongerne, de var eleverne. Det endte med at være helt modsat, sagde Robson.</p><p><b>35-5 i afslutninger</b><br /> Anfører Billy Wright:</p><p>- Vi undervurderede dem fuldstændig. Og ikke kun taktisk. Da vi gik på banen ved siden af hinanden, kiggede jeg ned og så, at ungarerne havde nogle mærkelige, lette støvler på. Jeg vendte mig mod Stan Mortensen og sagde: Vi er ok her, Stan. De har ikke det rette udstyr, fortalte Wright.</p><p>I stort set hele kampen var Englands spillere statister, og Ungarn afsluttede 35 gange mod Englands fem.</p><p>Efter kampen rejste de magiske magyarer hjem, kvalificerede sig let til VM året efter, gennembankede Vesttyskland 8-3 i det indledende gruppespil og kæmpede sig siden i finalen, hvor tyskerne ventede igen. Her førte Ungarn tilmed 2-0, inden Fritz Walter og co. sensationelt vendte bøtten og vandt kampen 3-2 i en af de største sensationer i VM-historien. Men det er en anden historie.</p><p>Øretæven betød for briterne, at mange trænere begyndte at skele mere til kontinentet for at forny spillestilen. En af dem var Matt Busby, der dominerede engelsk fodbold med Manchester United i slutningen af 1950'erne. Han var blandt forkæmperne for, at engelske hold skulle deltage i Europa Cup'en, der blev stiftet i 1955-56-sæsonen.</p><p>Inden det kom dertil spillede de to lande i øvrigt en 'returkamp' i Ungarn i optakten til VM året efter. Den kamp vandt Ungarn 7-0...</p>

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere