FIFA dropper sommer-VM

Det internationale fodboldforbund (FIFA) afviser, at VM 2022 i Qatar bliver afviklet i sommermånederne juni og juli

Fodbold-VM i Qatar i 2022 bliver ikke afviklet i de varme sommermåneder juni og juli.

Det siger det internationale fodboldforbunds (Fifa) generalsekretær, Jerome Valcke, onsdag i et interview med Radio France.

- Spilletidspunktet for VM i Qatar bliver ikke i juni og juli, siger Valcke ifølge nyhedsbureauet AFP til Radio France.

- Hvis jeg skal være ærlig, tror jeg, slutrunden vil blive afviklet mellem 15. november og 15. januar, lyder det fra generalsekretæren.

Spilletidspunktet har været et varmt emne, siden Qatar fik tildelt slutrunden i 2022, fordi temperaturen i de traditionelle VM-måneder juni og juli er meget høj i landet.

Men det er ikke lige til at flytte en VM-slutrunde til om vinteren, fordi den så vil kollidere med de nationale klubturneringer, der på det tidspunkt kører for fulde omdrejninger.

Derfor kommer fodboldforbundene i Fifas medlemslande på hårdt arbejde med at få lagt en ny plan for afviklingen af den hjemlige turnering til den tid.

- Hvis man spiller mellem 15. november og slutningen af december, er det tidspunktet, hvor vejrforholdene er bedst, da man kan spille i temperaturer, der svarer til et varmt forår i Europa, omkring 25 grader. Det vil være perfekt til fodbold, siger Jerome Valcke.

Mens Valcke altså er temmelig klar i spyttet, undrer man sig andre steder i verdensfodboldforbundet over franskmandens åbenmundethed.

Vicepræsident Jim Boyce erklærer sig ifølge nyhedsbureauet dpa "chokeret" over udmeldingen, og Fifa har siden slået fast, at den var et udtryk for Valckes egen holdning.

- Fifa taler med alle interessenter om muligheden for at flytte fra det traditionelle spilletidspunkt om sommeren, og der er ingen grund til hastværk, for der er endnu otte år til slutrunden, siger Fifa-talskvinden Delia Fischer.

Hun fortæller, at der ikke vil blive truffet nogen endelig afgørelse på denne side af VM i Brasilien, der spilles til sommer.

Indtil nu er samtlige 19 VM-slutrunder blevet afviklet i de europæiske sommermåneder juni og juli. Det er dermed første gang, vejret har fået indflydelse på, hvornår fodboldens største turnering skal afvikles.

Siden Qatar fik tildelt slutrunden - i december 2010 - har flere eksperter sat spørgsmålstegn ved fornuften i at dyrke topsport i temperaturer, der i golfstaten kan nå op over 40 grader.