DBU sender U-hold til slavenation

Slavenation: Qatars sheiker betaler alle omkostninger for to danske U-landshold, og DBU har med glæde taget imod

Alene fra januar til april i år døde 53 nepalesiske og 89 indiske migrant arbejdere i Qatar. De regnes ikke for noget andet end arbejdskraft og bor lige så usselt, som de regnes. (Foto: Lars Poulsen)
Alene fra januar til april i år døde 53 nepalesiske og 89 indiske migrant arbejdere i Qatar. De regnes ikke for noget andet end arbejdskraft og bor lige så usselt, som de regnes. (Foto: Lars Poulsen)
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Mere end tusind migrantarbejdere er allerede døde under opførslen af de anlæg, der skal bruges til VM i Qatar i 2022. Forholdene for de 1,4 millioner migrantarbejdere minder mest af alt om slaveri, og det har rejst en storm af protester i det internationale samfund.

Qatar bliver fordømt af både FN, Amnesty International, de professionelle fodboldspilleres forening, Fifpro og af en lang række internationale fagforbund.

Kun FIFA og de nationale fodboldforbund har svært ved at rejse kritik af styret i Doha. Tværtimod lukker de øjnene. Således har DBU netop med begejstring sagt ja tak til en invitation fra Qatars fodboldforbund.

To ungdomslandshold, U16 og U18, rejser til Qatar i slutningen af denne måned for at deltage i en turnering, hvor de øvrige hold er Qatars akademi-hold samt det brasilianske klubhold Palmeiras.

Alle udgifter til turen, som varer fra 25. til 29. maj, betales af sheikerne i Qatar.

400 VM-arbejdere fra Nepal er døde i QatarFIFA plages af korruption og død

Ingen politik
Der kunne være mange gode grunde til ikke at tage til Qatar. Arbejderne dør på stribe, selv fodboldspillere bliver holdt som slaver, landet har ingen ytringsfrihed, Qatar støtter terrorbevægelser, og landets toneangivende imamer mener, det er i orden at slå en jøde ihjel.

Men DBU’s formand, Jesper Møller, henholder sig til, at Danmark ikke officielt boykotter Qatar.

– Vi forsøger i videst mulig omfang at påvirke via de officielle kanaler, men der er ingen politik om, at vi ikke vil spille med dem eller være der. Vi følger situationen i Qatar, men vi forholder os ikke til VM, før vi kommer tættere på 2022.

Men er det ikke et problem, at arbejdere dør hver eneste måned?

– Jo, og det kan aldrig berettige et VM, men så længe der er otte år endnu, vil vi bruge de muligheder, vi har for at påvirke. FIFA holder kongres i Brasilien om en måned, og der vil vi bidrage med vores syn på menneskerettigheder og demokrati, siger Jesper Møller.

Fodbold-VM overskygges af racisme, voldtægt og dødVM's alfonser sender tiårige på gaden

Gunde Odgaard fra Batkartellet, som er en del af de internationale fagforeningers kamp mod slaveriet i ørkenstaten, opfordrer DBU til at tage en langt mere kritisk holdning til styret i Qatar.

– DBU skal være påpasselige med at sende unge spillere derned, og de skal ikke lade sig besnære af sheikerne, for selv om de lover forbedringer, er intet sket. Det, der foregår i Qatar, er uhyrligt, og derfor bør både DBU og FIFA deltage langt mere aktivt i den kritiske dialog, siger Gunde Odgaard.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+