400 VM-arbejdere fra Nepal er døde i Qatar

Dødstallet fra arbejdsulykker frygtes at stige til 4000, inden VM-bolden ruller om otte år i ørkenstaten

Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Mindst 400 gæstearbejdere fra Nepal er blevet dræbt i arbejdsulykker i Qatar i forbindelse med landets forberedelser som vært for verdensmesterskabet i fodbold i 2022.

Den dystre statistik kommer fra den anerkendte menneskerettighedsorganisation Pravasi Nepali. Dødslisten er udarbejdet på baggrund af oplysninger fra officielle kilder i Qatar.

Rapporten ventes at blive offentliggjort i løbet af denne uge, skriver den engelske avis The Observer.

- Den uhyggelige statistik vil lægge fornyet pres på myndighederne i Qatar - og på verdensfodboldens styrende organ, Fifa - til at få bremset det stigende antal døde. Nogle frygter, at dødstallet kan ramme 4000 inden slutrunden i 2022, skriver The Observer.

Rapporten rejser også spørgsmålet om det totale antal dræbte gæstearbejdere i Qatar, siden landet blev tildelt VM-værtskabet i 2010.

Nepalesiske arbejdere udgør 20 procent af Qatars udenlandske arbejdsstyrke. Hovedparten af de øvrige 80 procent udgøres af folk fra Indien, Pakistan, Bangladesh og Sri Lanka.

Fifas valg af Qatar som VM-vært er blevet kritiseret fra flere sider i årevis. Også internt i organisationen.

I sidste uge lovede Theo Zwanziger, der er højt placeret i Fifa og som offentligt har kritiseret beslutningen om at tildele Qatar turneringen, at organisationen løbende vil lave kontrolbesøg på byggepladserne for at sikre sig, at arbejdernes rettigheder bliver overholdt.

Men det løfte vil sandsynligvis ikke berolige de menneskerettighedsorganisationer og fagforeningsfolk, som gentagne gange har udtrykt bekymring for arbejdsvilkårene i Qatar, mener The Observer.

Avisen henviser til, at nye retningslinjer fra Qatars VM-myndigheder ikke har nedbragt antallet af arbejdsulykker.

Det britiske arbejderpartis ordfører på udviklingsområdet, Jim Murphy, rejste i sidste uge på ny debatten om de forhold, som gæstearbejdere i Qatar arbejder under.

I The Guardian skrev Murphy:

- Folk skal ikke dø for at give os dette og noget andet VM eller andre sportsbegivenheder. Ikke en eneste arbejder døde under byggeriet af sportsfaciliteterne til OL i London i 2012.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Lad os hermed rose de radikale