EM-drømmen lever endnu

0-0 mod Sverige og en islandsk livline mod Spanien betyder at EM-skæbnen stadig er på danske hænder

Danskerne sled og led forgæves på Råsunda. 0-0 holder kun lige præcis liv i EM-drømmen. (Foto: Lars Poulsen)
Danskerne sled og led forgæves på Råsunda. 0-0 holder kun lige præcis liv i EM-drømmen. (Foto: Lars Poulsen)

STOCKHOLM (ekstrabladet.dk): Det så sort ud, da det danske landshold forlod Råsunda og tavlen viste 0-0, men det ene point mod Sverige kan vise sig nok til en EM-billet. Island hentede 1-1 mod Spanien og dermed kan Morten Olsens tropper fortsat selv afgøre EM-skæbnen.

Der resterer fortsat fem kampe for Danmark i kvalifikationsgruppe F og alt synes nu at hvile på skæbnekampen mod Spanien.

Morten Olsen måtte før kampen ændre på planerne, da en skadet Jesper Christiansen måtte give plads til Thomas Sørensen i det danske mål, men ellers var det danske hold helt som forventet,

Og hvis Olsens udvalgte var tyngede af det enorme pres, der hvilede på dem, så skjulte de det godt i kampens indledende fase.

Rommedahl tæt på
Efter blot fire minutter var Dennis Rommedahl meget tæt på at bringe Danmark foran, da han sendte en afslutning lige over det svenske mål.

Svenskerne svarede dog hurtigt igen. Først headede Johan Elmander et hjørnespark lige over mål, og kort efter fik Zlatan Ibrahimovic lydniveauet på det tætpakkede Råsunda til at eksplodere, da han efter lidt jonglør-kunster testede Thomas Sørensen med en fræk flugter.

Til gengæld gik der et gys gennem de blågule tribuner, da Leon Andreasen efter 16. minutter fra tæt hold fik afsluttet på Jesper Grønkjærs indlæg. Werder Bremen-spilleren fik dog ikke ordentligt ram på bolden, som Andreas Isaksson kunne samle op for næsen af Dennis Rommedahl.

Men herfra overtog de svenske indvidualister langsomt, men sikkert, kontrollen, blandt andet fordi Tobias Linderoth og co. helt som frygtet var for stor en mundfuld for den danske midtbane, der tydeligvis savnede Christian Poulsen og aldrig fik ro til at etablere kombinationerne. Især Thomas Kahlenberg så skidt ud.

Derfor blev danskerne tvunget til at begå et hav af frispark, mens Thomas Sørensen blev holdt fuldt beskæftiget. Og den tilbagevendte keeper var om nogen manden, der holdt Danmark inde i kampen.

Sørensen havde travlt
Først måtte han ud i fuld længde for at parere Christian Wilhelmssons afslutning, efter Bolton-wingen ubesværet havde danset forbi Leon Andreasen og Thomas Helveg.

Og de svenske tryllerier - og Sørensens prøvelser - fortsatte, da Zlatan fuldstændigt tørrede Martin Laursen, inden han fandt Elmander, der forsøgte sig med en flabet hælflugter.

Mens svenskerne - og især en veloplagt Zlatan - boltrede sig, var Morten Olsens tropper henvist til sporadiske afslutninger fra Leon Andreasen og Dennis Rommedahl.

Det kunne dog ikke skjule, at det brændte alvorligt på. Men da Zlatan kort før halvtid sendte første halvlegs største chance forbi det danske mål, så kunne et presset dansk landshold gå ind til pausetheen med EM-drømmene i behold.

Skuffende Kahlenberg
Danskerne indledte anden halveg med et par velmente angreb, hvor Jon Dahl Tomasson forsøgte sig uden at få det afgørende træf på den lille runde.

Det fik Ibrahimovic til gengæld kort efter, da han sendte en retur fra Sørensen i kassen, men den belgiske dommer Frank De Beeckere fløjtede for offside.

Ti minutter efter pausen reagerede Morten Olsen ved at sende Nicklas Bendter i spil i stedet for en anonym Kahlenberg. Men det ændrede ikke på kampens kurs, hvor det var svenskerne, der leverede de største trusler, selv om Leon Andreasen var tæt på den forløsende danske scoring med en fornem flugter.

Som anden halvleg skred frem fik danskerne mere plads på banens midte. Det lykkedes bare aldrig at sætte svenskerne under det afgørende tryk, der kunne åbne for den forløsende danske scoring.

Næste stop Århus
Mod slutningen sendte Olsen først Peter Løvenkrands og siden Michael Gravgaard på banen, men de formåede heller ikke at levere miraklet.

Uafgjort var ikke hvad kravet lød på før kampen, men det rækker. Med det yderste af neglene holder danskerne fat i en EM-billet.

Næste skridt mod slutrunden tages allerede onsdag mod Liechtenstein i Århus ...