USA ville kapre dansk landsholdsspiller

FCK’eren kunne være blevet amerikansk landsholdsspiller, men endte med at blive i den rød-hvide trøje

FCK's Thomas Delaney kunne være blevet amerikansk landsholdsspiller, men valgte Danmark (Foto: Anders Kjærbye)
FCK's Thomas Delaney kunne være blevet amerikansk landsholdsspiller, men valgte Danmark (Foto: Anders Kjærbye)

Morten Olsen er langtfra den eneste landstræner, der holder øje med talentfulde danske fodboldspillere.

I udlandet bliver danskeres familiemæssige fortid gransket, og det betød i starten af 2012, at FC Københavns Thomas Delaney fik et noget uventet opkald.

Den daværende amerikanske U23-landstræner Caleb Porter var i den anden ende, og han ville såmænd bare høre, om Delaney kunne være interesseret i at komme til OL med USA. FCK-spillerens far, Michael, er amerikansk statsborger, og det havde de fundet ud af i det amerikanske fodboldforbund.

- Det var helt uopfordret, at Caleb Porter ringede. Han sagde, at de havde set noget video af mig, og han ville gerne fortælle om, hvad de lavede.

- Det lød meget imponerende, og hvis jeg var klar, så de gerne, at jeg mødte op til en af deres træningssamlinger i Europa, siger Thomas Delayney til Ekstra Bladet.

Klar med hurtigt pas
Den 22-årige midtbanespiller var på det tidspunkt på det danske U21-landshold, men ikke i fodboldmæssig forstand spærret fra at skifte til USA, og amerikanerne var mere end klar til at hjælpe.

- Hvis jeg gerne ville, var der ingen problemer. Jeg fik en forsikring om, at der kun ville gå en uge, så ville jeg have et amerikansk pas, siger Thomas Delayney, der blev smigret over tilbuddet, men hurtigt valgte at sige nej tak.

De mange rejser og de mange træningssamlinger ville være et problem i forhold til karrieren hos de danske mestre, og så er Danmark hans land.

- Jeg ved, at mange tyskere, der har været i min situation, har sagt ja, men USA har aldrig rigtig været en løsning for mig. Jo, måske hvis jeg var 26 og havde brændt broen til det danske landshold, så kunne det være en mulighed.

- Kan du overhovedet den amerikanske nationalsang?

- Nej, det kan jeg ikke. Min farfar har lidt accent, men ellers er vi en helt dansk familie. Der er ikke noget specielt amerikansk over os. Jeg har ikke noget amerikansk under huden og ville ikke ha’ noget forhold til det.

- Jeg ville aldrig få national stolthed, siger Delaney, der fik sin debut for det danske A-landshold midt i oktober i VM-kvalifikationskampen mod Malta og derved endegyldigt fik afgjort sin landsholdsfremtid.

- Jeg har været bevidst omkring det, men det er en beslutning, jeg har taget for lang tid siden uden rigtig at tage den. Jeg har hele tiden sagt, at fik jeg muligheden for at spille på det danske landshold, så var det det.

- Under indmarchen og nationalsangen tænkte jeg ’nu er det lige blevet bestemt’. Det var fedt at synge med på nationalsangen, og jeg blev bekræftet i, at det var det rigtige, siger FCK-profilen, der i dag er glad for, at han ikke lod sig lokke af de amerikanske løfter om hurtigt pas og en mulig OL-deltagelse:

- Det ville blive lidt uden sjæl. Det ville ikke ligge til mig som person at spille for USA i forhold til, at jeg ikke har noget forhold til det. Jeg ville føle det lidt, som om jeg skiftede til en klub. Landsholdet er stolthed før noget andet.

Thomas Delaney, der ikke er udtaget til fredagens testkamp mod Norge, har også irske aner, hvilket det irske fodboldforbund har været opmærksom på.

Det familiemæssige bånd til den grønne ø ligger dog så langt tilbage i tiden, at der ikke er kommet nogen henvendelse fra Irland.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere